Η σεττορίαση προσβάλλει τα φύλλα της φιστικιάς δημιουργώντας και στις δύο επιφάνειες πολυάριθμες, μικρές, μαύρες κηλίδες (εικόνα 1). Τα φύλλα πέφτουν πρόωρα με αποτέλεσμα την εξασθένηση των δένδρων, την ευαισθητοποίησή τους σε προσβολές από σκολύτες και τη μείωση της παραγωγής την επόμενη χρονιά.

Η ασθένεια ευνοείται από υψηλή σχετική υγρασία. Έτσι, οι μολύνσεις ξεκινούν την άνοιξη και μπορούν να συνεχιστούν μέχρι την πτώση των φύλλων, εφόσον οι συνθήκες είναι ευνοϊκές.

Αντιμετώπιση

Συνιστάται προληπτικός ψεκασμός στο βλαστικό στάδιο που το περικάρπιο θα αποκτήσει μήκος 1 εκατοστό. Οι ψεκασμοί θα πρέπει να επαναλαμβάνονται ανάλογα με την ένταση της προσβολής στο δενδροκομείο και στην περιοχή, και εφόσον επικρατούν συνθήκες υψηλής ατμοσφαιρικής υγρασίας.

Εγκεκριμένες δραστικές ουσίες: Bacillus amyloliquefaciens QST 713, captan, copper hydroxide, copper oxide, copper oxychloride, dodine, fenbuconazole, fluopyram, tebuconazole.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΘεσσαλονίκη: Εξετάζεται το ενδεχόμενο να έπασχε από αγγειίτιδα λόγω κοροναϊού η 3χρονη που πέθανε στο Ιπποκράτειο
Επόμενο άρθροΜέχρι το τέλος Μαΐου μέτρα για το ρεύμα στα νοικοκυριά, δηλώνει η επίτροπος Ενέργειας στη Μαρία Σπυράκη