Συνεχίζεται η έρευνα αναφορικά με τη φονική καταδίωξη που σημειώθηκε, τα ξημερώματα του Σαββάτου, στο Πέραμα, με πολλά ερωτήματα για τις κινήσεις και τον συντονισμό των αστυνομικών να μένουν προς το παρόν αναπάντητα.

Στο «μικροσκόπιο» αναμένεται να μπουν, μεταξύ άλλων, οι συνομιλίες των αστυνομικών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ με το Κέντρο Επιχειρήσεων για να φανεί ποιες ήταν οι εντολές που έλαβαν.

Οι επτά αστυνομικοί, να σημειωθεί, είναι αντιμέτωποι με τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο, της απόπειρας ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο και της οπλοχρησίας.

Η καταδίωξη άρχισε τα μεσάνυχτα της Παρασκευής και φαίνεται, από τα μέχρι στιγμής δεδομένα, πως κατά τη διάρκειά της το Κέντρο ζήτησε από τους αστυνομικούς της ΔΙ.ΑΣ να σταματήσουν την καταδίωξη γιατί κρίθηκε άκρως επικίνδυνη. Οι αστυνομικοί της ΔΙ.ΑΣ Δυτικής Αττικής, όμως, συνέχισαν κανονικά. Το ερώτημα, λοιπόν, που γεννάται είναι αν δεν άκουσαν την εντολή ή αποφάσισαν να την παρακούσουν.

Ερωτηματικά γεννά και το πλήθος των πυροβολισμών που έπεσαν κατά του οχήματος, το οποίο αποδείχθηκε ότι ήταν κλεμμένο. Στο σημείο βρέθηκαν περίπου 30 κάλυκες, ενώ μπορεί οι πυροβολισμοί να ήταν και περισσότεροι.

Ακόμη, θολό παραμένει το τοπίο όσον αφορά στο εάν υπήρξε πράγματι τραυματισμός των επτά αστυνομικών. Οι αρχικές πληροφορίες ανέφεραν πως μεταφέρθηκαν στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, ωστόσο σε βίντεο από το σημείο που είδε το «φως» ακούγεται ένστολος να ενημερώνει το Κέντρο πως «δεν υπάρχει τραυματίας συνάδελφος».

Τι «λένε» οι υπηρεσιακές αναφορές των αστυνομικών

Φως σε όσα διαδραματίστηκαν, πάντως, ρίχνουν οι υπηρεσιακές αναφορές των αστυνομικών που εκτελούσαν βάρδια στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Άμεσης Δράσης και φέρνει στο φως της δημοσιότητας η «Καθημερινή».

Αξιωματικός που εκτελούσε χρέη προϊσταμένου στο Κέντρο Επιχειρήσεων περιγράφει ότι στις 11:45 μ.μ. μια ομάδα ΔΙ.ΑΣ. ενημέρωσε το Κέντρο Επιχειρήσεων ότι ακολουθεί ύποπτο όχημα στην οδό Θηβών με κατεύθυνση το Αιγάλεω, το οποίο δεν συμμορφώθηκε σε σήμα των αστυνομικών για έλεγχο. Το λευκό Hyundai κινήθηκε κατά μήκος των λεωφόρων Θηβών και Αθηνών αναπτύσσοντας μεγάλη ταχύτητα και παραβιάζοντας φανάρια προκειμένου να ξεφύγει από τους αστυνομικούς που το καταδίωκαν.

Στην αναφορά του προς τους ανωτέρους του, ο ίδιος αξιωματικός περιγράφει ότι κατόπιν διαταγής του επικεφαλής της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης ύψωσε τον τόνο της φωνής του και έδωσε εντολή στους αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. να μη συνεχίσουν να ακολουθούν το όχημα ώστε να μην υπάρξει τραυματισμός των αστυνομικών ή των υπόπτων αλλά και διερχόμενων πολιτών. Κατά τον αξιωματικό, η εντολή για διακοπή της καταδίωξης φέρεται να δόθηκε περισσότερες από μια φορές σε αυστηρό και έντονο τόνο. «Διαβιβάστηκε πολλάκις σε αυστηρό και έντονο τόνο προκειμένου καμία ομάδα να μην εμπλακεί με οποιονδήποτε τρόπο με το ανωτέρω όχημα» καταθέτει.

Ο ίδιος λέει ότι οι αστυνομικοί της ΔΙ.ΑΣ. Πειραιά απάντησαν μέσω ασυρμάτου ότι έλαβαν την εντολή και διέκοψαν την καταδίωξη καθώς και ότι κατόπιν αυτού οι αστυνομικοί στο Κέντρο Επιχειρήσεων θεώρησαν το συμβάν ως λήξαν και επανήλθαν στη φυσιολογική ροή διαχείρισης των περιστατικών.

«Μετά τις εντολές του Κέντρου περί μη εμπλοκής των σταθμών, διαβιβάστηκε στον επικεφαλής της ΔΙ.ΑΣ. Πειραιά εάν έλαβε τις εντολές και εκείνος διαβίβασε ότι έλαβε τις εντολές και δεν συνεχίζει πλέον να ακολουθεί, χωρίς να γνωρίζει εάν συνεχίζει κάποια άλλη ομάδα» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην αναφορά, σύμφωνα πάντα με την «Καθημερινή».

Δέκα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα όμως από αστυνομικό της ΔΙ.ΑΣ. διαβιβάστηκε μέσω ασυρμάτου στο Κέντρο Επιχειρήσεων ότι υπάρχει επείγον περιστατικό με πυροβολισμούς και εμβολισμό υπηρεσιακών οχημάτων και ότι υπάρχουν τραυματίες στην οδό Ελπίδος στο Πέραμα. Σύμφωνα με όσα φέρεται να επισημαίνει στην αναφορά του ο ίδιος αξιωματικός, μόνο τότε το Κέντρο Επιχειρήσεων ενημερώθηκε ότι ομάδες ΔΙ.ΑΣ. από τη Δυτική Αττική είχαν συνεχίσει να καταδιώκουν το όχημα, δίχως να διαβιβάσουν το παραμικρό στο Κέντρο.

Ίδια περιγραφή των γεγονότων δίνει στην αναφορά του και άλλος ανώτερος αξιωματικός που τη βραδιά του συμβάντος βρισκόταν στο Κέντρο Επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ.. Λέει δηλαδή ότι η ΔΙ.ΑΣ. Πειραιά κατόπιν εντολής διέκοψε την καταδίωξη καθώς και ότι δικυκλιστές της ομάδας από το Αιγάλεω και το Χαϊδάρι συνέχισαν να ακολουθούν το ύποπτο όχημα χωρίς όμως να ενημερώσουν το κέντρο.

«Το όχημα εντοπίστηκε από την ομάδα ΔΙ.ΑΣ. του Αιγάλεω και του Χαϊδαρίου και το ακολούθησε χωρίς να έχουν ενημερώσει περί αυτού το Κέντρο» κατέθεσε χαρακτηριστικά.

Ο συγκεκριμένος πάντως φρόντισε να επισημάνει ότι το κρίσιμο για την έκβαση της υπόθεσης διάστημα πριν τους πυροβολισμούς απουσίαζε από το Κέντρο Επιχειρήσεων καθώς είχε πάει στην τουαλέτα. «Στις 11.50 μ.μ. άκουσα μια φωνή από το Κέντρο της Αμέσου Δράσεως και τη λέξη “Κόφτο” χωρίς τίποτα περαιτέρω. Μετά από λίγα λεπτά πήγα στην τουαλέτα και με την επιστροφή μου άκουσα από τον ασύρματο για πυροβολισμούς».

Οι αστυνομικοί πάντως που ενεπλάκησαν στο επεισόδιο με τους τρεις Ρομά κάνοντας χρήση των υπηρεσιακών του όπλων και τραυματίζοντας θανάσιμα έναν από τους υπόπτους υποστηρίζουν, όπως αναφέρει η ίδια πηγή, ότι ουδέποτε άκουσαν την εντολή του Κέντρου Επιχειρήσεων να διακόψουν την καταδίωξη, ενώ αρμόδιες πηγές του υπουργείου διαψεύδουν τις αναφορές αξιωματικών.

«Δεν έχω ακούσει ποτέ να λέει το κέντρο “μη συνεχίζετε την καταδίωξη”»

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε σχετικά ο συνδικαλιστής της ΕΛ.ΑΣ., Σταύρος Μπαλάσκας.

«Το να λέει το κέντρο “μη συνεχίζετε την καταδίωξη” δεν το έχω ακούσει ποτέ. Κάποιοι έκριναν ότι δεν πρέπει να γίνει η καταδίωξη για να μην κινδυνεύσει κόσμος. Δεν υπάρχει καταδίωξη χωρίς να κινδυνεύσει κόσμος. Το αν ακούστηκε από το κέντρο είναι υπό διερεύνηση και θα φανεί» τόνισε ο κ. Μπαλάσκας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, κανένας αστυνομικός δεν πρέπει να πάρει εντολή για να πυροβολήσει. «Ο αστυνομικός είναι εκπαιδευμένος και κρίνει μόνος του πότε πρέπει να πυροβολήσει. Στην προκειμένη περίπτωση, όταν ακινητοποιήθηκε λόγω του λεωφορείου το όχημα, ο νεαρός έβαλε όπισθεν και πάτησε γκάζι».

Απαντώντας στο γιατί δεν πυροβόλησαν οι αστυνομικοί στα λάστιχα του οχήματος, ο ίδιος είπε ότι «εκείνα τα δευτερόλεπτα είναι πολύ σημαντικά γιατί λειτουργεί το ένστικτο και η εκπαίδευση για τους αστυνομικούς. Είχαν εμπλακεί δύο ομάδες αστυνομικών σε αυτή την καταδίωξη».

Όπως υποστήριξε «πυροβόλησαν τόσοι άνθρωποι. Αυτό καταδεικνύει ότι τόσοι πυροβολισμοί δεν έχουν ποτέ ανθρωποκτόνο πρόθεση, και επίσης κάτι ήθελαν να σταματήσουν όλοι μαζί. Αν το άτυχο παλικάρι δεν έβγαζε το πόδι του από το γκάζι και συνέχιζε την όπισθεν πάνω από τα κορμιά των αστυνομικών, θα τους είχε κάνει κιμά. Το μυαλό των συναδέλφων πήγε στο ότι πρέπει να σταματήσει το όχημα. Προφανώς αυτό τους έφερε στο σημείο να ρίξουν αυτές τις βολές ακινητοποίησης. Αυτό απορρέει από την εκπαίδευσή μας».

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΜητσοτάκης – Μέρκελ – Το «τέλος» μιας δύσκολης σχέσης
Επόμενο άρθροΝέοι – Ολοήμερα σχολεία, χαμηλότερα ενοίκια, γάμος ομόφυλων ζευγαριών – Οι παρεμβάσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση