Σημαντικά φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις στην Έρευνα και Ανάπτυξη και σε startups προβλέπει μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο του υπ. Ανάπτυξης που κατατέθηκε στη Βουλή. Παράλληλα επιχειρείται χαρτογράφηση του οικοσυστήματος των νεοφυών επιχειρήσεων και η διάθεση χρηματοδοτικών εργαλείων που θα τις ενισχύσουν.

Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο προβλέπει φορολογική έκπτωση 100% στις δαπάνες που γίνονται από εταιρείες και επενδυτές πάνω στο κομμάτι της Έρευνας και Ανάπτυξης. Μία κίνηση που στοχεύει στη δημιουργία μιας δυναμικής τάσης αφενός βοηθώντας τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα και θέλουν να καινοτομήσουν και αφετέρου προσελκύοντας πολυεθνικές που ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν Κέντρα R&D.

Η έκπτωση 100% θα αφορά δαπάνες που θα γίνουν μετά την 1η Σεπτεμβρίου.

Νεοφυείς επιχειρήσεις

Σε ο,τι αφορά τις νεοφυείς επιχειρήσεις, το νομοσχέδιο προβλέπει τη δημιουργία της πλατφόρμας Elevate Greece, η οποία θα έχει και τον ρόλο Εθνικού Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων.

Μέσα από τη διαδικασία αυτή θα καταγραφεί το σύνολο του οικοσυστήματος (επιταχυντές, θερμοκοιτίδες, venture capital funds) και παράλληλα θα ανοίξει το οικοσύστημα σε επενδύσεις και στοχευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία,

Στο πλαίσιο αυτό το νομοσχέδιο δίδει σημαντικά φορολογικά κίνητρα σε Επιχειρηματικούς Αγγέλους (Business Angels) για την επένδυση κεφαλαίων σε νεοφυείς επιχειρήσεις που είναι εγγεγραμμένες στο μητρώο. Συγκεκριμένα, το 50% του χρηματικού ποσού που θα επενδύεται θα εκπίπτει φορολογικά.

Ωστόσο, προκειμένου να μην υπάρξει καταστρατήγηση του μέτρου τίθεται ένα πλαφόν -στις 100.000 ευρώ– ανά επένδυση και ως τρεις διαφορετικές επενδύσεις μέσα σε μία χρονιά, οπότε το όριο ανεβαίνει στις 300.000 ευρώ.

Με βάση το Εθνικό Μητρώο, δρομολογούνται και χρηματοδοτικά εργαλεία για την ανάπτυξη του οικοσυστήματος.

Ειδήσεις σήμερα:

Διαδήλωση Σαλβίνι έξω από το τουρκικό προξενείο στο Μιλάνο: Κάτω τα χέρια από την Αγιά Σοφιά

Μπριατόρε – Ζαννής: Η σύμπραξη των δύο ανδρών για το club των εκατομμυριούχων στη Μύκονο

Διπλασιάστηκαν οι εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία τον Ιούλιο!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΕίπα στον εαυτό μου ότι αν ζούσε ο μπαμπάς τους θα ήθελα να πει «καλά τα κατάφερες»
Επόμενο άρθροΑπώλειες εσόδων 350 εκατ. σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για το α’ 6μηνο