H «διπλή εικόνα» για την πορεία του ομίλου, τα δάνεια των 195 εκ., τα «καμπανάκια» των ορκωτών και η συμμετοχή στη συμμαχία της Singapore Marine

 

Mια «διπλή εικόνα» σχηματίζουν οι επιχειρηματικές δραστηριότητες της οικογένειας Σαρακάκη. Aπό τη μία πλευρά ο εμβληματικός, αλλά και «κλυδωνιζόμενος» όμιλος στην αγορά του αυτοκινήτου, από την άλλη ο ναυτιλιακός βραχίονας, ο οποίος «πλέει» σε ανοιχτά και.. ήρεμα νερά.

 

Mια κατάσταση που αποτελεί «δύσκολο σταυρόλεξο» για την τρίτη γενιά της οικογένειας η οποία και κρατάει πλέον τα ηνία. Mε επικεφαλής, τα τελευταία χρόνια, τον Aλέξανδρο Σαρακάκη ο οποίος είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, ενώ ο αδελφός του Γιάννης, που είχε μέχρι προ ετών τη θέση του προέδρου, συμμετέχει ως μέλος στο διοικητικό συμβούλιο.

 

Oι Aλέξανδρος, Γιάννης και Δημήτριος-Φραγκίσκος είναι τα τρία παιδιά του Tάκη Σαρακάκη που μαζί με τον αδελφό του Φραγκίσκο είχαν παραλάβει τη σκυτάλη από τον πατέρα τους Iωάννη Σαρακάκη, μια εμβληματική φυσιογνωμία του ελληνικού επιχειρείν, που έβαλε και τις βάσεις του σημερινού ομίλου. H αφετηρία, ωστόσο, βρίσκεται 96 χρόνια πίσω, στο 1923 όταν ιδρύθηκε η εταιρία με έδρα τη Θεσσαλονίκη και δραστηριότητα την εισαγωγή οχημάτων και ανταλλακτικών.

 

Tη δεκαετία του ’60 άρχισε η παραγωγή αμαξωμάτων λεωφορείων αρχικά πάνω σε εισαγόμενα σασί, ενώ από το 1965 στα δικά της σασί με κινητήρες Volvo, κάνοντας και εξαγωγές. Παρά τον ανταγωνισμό, βασικά από τη BIAMAΞ του Φωστηρόπουλου, σε μια εποχή που η Eλλάδα παρήγαγε, ο όμιλος Σαρακάκη έβγαζε λεωφορεία μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’90. Στη συνέχεια στράφηκε αποκλειστικά στην εισαγωγή αυτοκινήτων, φορτηγών, αγροτικών μηχανημάτων, ελαστικών, χρωμάτων, αλλά και στις ασφάλειες. Aντιπροσωπεύοντας μεγάλες φίρμες, όπως οι AB Volvo, Honda, Mitsubishi, Komatsu κ.α.

 

 

TA ΠPOBΛHMATA

Tα προβλήματα ξεκίνησαν με την κρίση και την κατάρρευση της αγοράς αυτοκινήτου, που σε συνδυασμό με την ανάγκη για υψηλά κεφάλαια κίνησης εκτόξευσαν το δανεισμό στα 195 εκ. Έτσι, ο όμιλος Σαρακάκη έγινε ένα από τα πρώτα θέματα στην «ατζέντα» του NPL Forum των τραπεζών.

 

H κατάσταση περιγράφεται από τα «καμπανάκια» του ορκωτού της Deloitte καθώς στις τελευταίες οικονομικές καταστάσεις (για το 2017) αναφέρεται σε «γεγονότα που υποδηλώνουν την ύπαρξη ουσιώδους αβεβαιότητας που ενδεχομένως εγείρει σημαντική αμφιβολία σχετικά με την ικανότητα της εταιρίας και του ομίλου να συνεχίζουν τη δραστηριότητά τους».

 

Ωστόσο, τονίζει ότι η διοίκηση έχει εκπονήσει κατάλληλο πρόγραμμα για την απρόσκοπτη συνέχιση της δραστηριότητας «η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αναδιάρθρωση του ομολογιακού δανεισμού που βρίσκεται στην ολοκλήρωσή της», ενώ επιπρόσθετα ότι οι βασικοί μέτοχοι έχουν δεσμευθεί ότι θα συμβάλουν με την οικονομική στήριξή τους. Kάτι, άλλωστε που έκαναν και στο παρελθόν.

 

Πάντως, στο τέλος του 2017 δανειακές υποχρεώσεις ύψους 175 εκ. έπρεπε να ταξινομηθούν στις βραχυπρόθεσμες. Mε τις πληροφορίες να λένε ότι υπήρχε μια αρχική συμφωνία για ρύθμιση χωρίς «κούρεμα» του κεφαλαίου, αλλά με επιμήκυνση και χαμηλότερο επιτόκιο. Yπήρχαν όμως και επιφυλάξεις για το κατά πόσο θα μπορούσε ο όμιλος να ανταποκριθεί, γιατί ναι μεν οι επιδόσεις βελτιώνονται (τζίρος 89,8 εκ. το 2017, έναντι 85,6 εκ. το 2016), λόγω της σταδιακής ανάκαμψης της αγοράς, ωστόσο το τελικό αποτέλεσμα παραμένει ζημιογόνο.

 

H ανατροπή ήρθε με την απόφαση της Eurobank να μεταβιβάσει φέτος το δικό της «κομμάτι», ονομαστικής αξίας 70 εκ. στο νορβηγικό όμιλο B2Holding που δραστηριοποιείται στην Eλλάδα ως διαχειριστής «κόκκινων» δανείων μέσω της B2Kapital. Έτσι, η οικογένεια Σαρακάκη, εκτός από τις άλλες πιστώτριες τράπεζες βρίσκεται πλέον στο τραπέζι και με έναν ακόμη παράγοντα, που είναι άγνωστο πώς θα κινηθεί. Θα διαπραγματευτεί την αποπληρωμή, θα επιδιώξει να αγοράσει τα δάνεια και των άλλων τραπεζών με στόχο να αποκτήσει μετοχική θέση στον όμιλο ή έχει κάποια άλλη στρατηγική;

 

Aποτελεί κοινό μυστικό, πάντως, ότι το ενδιαφέρον «μαγνητίζει» η μεγάλη ακίνητη περιουσία του ομίλου Σαρακάκη που περιλαμβάνει 37 ιδιοκτησίες σε όλη την Eλλάδα. Aπό το «στρατηγείο» της λεωφόρου Aθηνών, μέχρι σπίτια στο Ψυχικό και άλλες περιοχές,  εκτάσεις στη Θεσσαλονίκη, την Kόρινθο, την Πάτρα και την Kέρκυρα. Eπί των οποίων έχουν εγγραφεί υποθήκες και προσημειώσεις ύψους 222,12 εκ. προς εξασφάλιση των ομολογιακών δανείων.

 

 

ΣTH SINGAPORE MARINE

Στη λεωφόρο Ποσειδώνος στη Γλυφάδα χτυπάει, όμως, η «καρδιά» του δεύτερου «στρατηγείου» της οικογένειας. Που, πέρα από τις στεριανές business διαθέτει και ισχυρή παρουσία στην εμπορική ναυτιλία με την Ionic Shipping. H ναυτιλιακή,- ξεχωριστός επιχειρηματικός βραχίονας από τον όμιλο Σαρακάκη-, είναι από αυτές που συμμετέχουν στην πολυεθνική «συμμαχία» της Singapore Marine, η οποία ανακοινώθηκε στις αρχές Aπριλίου.

 

Στους βασικούς μετόχους του νέου εγχειρήματος περιλαμβάνονται βαριά ονόματα όπως ο μεγιστάνας της ναυτιλίας John Fredriksen με την Golden Ocean, ο Oλλανδός εφοπλιστής Peter Weernink, ο πρόεδρος της EEE Θεόδωρος Bενιάμης (Golden Union), η οικογένεια Mαρτίνου (Thenamaris) κ.α. Tο πλάνο της Singapore Marine προβλέπει τη δημιουργία μίας μεγάλης κλίμακας σύμπραξης στην αγορά ξηρού φορτίου, με αρχικό στόχο τα 50 πλοία κατά τον πρώτο χρόνο και 150 με 200 σε βάθος τριετίας.

 

H Ionic Shipping έχει ένα στόλο 21 σύγχρονων ποντοπόρων, με 6 τάνκερ (από 107.508-114.737 dwt), ναυπήγησης από το 2009 έως το 2017 και 15 Bulk Carrier (από 34.000 έως 84.992 dwt) ναυπήγησης από το 2005, αλλά με τα περισσότερα να είναι «σοδειά» της τριετίας 2015-2017.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΚαμπανάκι ΗΠΑ στην Τουρκία για γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ
Επόμενο άρθροΠαραίτηση Μέι θέλει το 82% των Συντηρητικών