Η Δανία ξεκίνησε χθες Δευτέρα την κατασκευή ενός φράκτη, μήκους 70 χιλιομέτρων κατά μήκος των γερμανικών συνόρων, με τον οποίο αποσκοπεί να αποθαρρύνει την είσοδο όχι ανθρώπων αλλά αγριόχοιρων, καθώς οι αρχές φοβούνται ότι απειλούν να μεταδόσουν ασθένειες σε δανικές χοιροτροφικές μονάδες.

 

Η κατασκευή του φράχτη ξεκίνησε κατά μήκος του βόρειου άκρου του γερμανικού κρατιδίου Schleswig-Holstein. Οι δανέζοι νομοθέτες και η περιβαλλοντική υπηρεσία της χώρας ενέκριναν το σχέδιο το περασμένο καλοκαίρι, υποστηρίζοντας ότι θα βοηθούσε τους αγρότες να προστατεύσουν τους χοίρους τους από την αφρικανική πανώλη των χοίρων (ASF), που θα σήμαινε τον άμεσο τερματισμό των εξαγωγών χοίρων.

 

Η νόσος, θανατηφόρος για τους χοίρους, δεν έχει εντοπιστεί ακόμη στη Δανία ή τη Γερμανία, αλλά είναι διαδεδομένη στην Ανατολική Ευρώπη και υπήρξε μια μικρή έξαρση στο Βέλγιο το περασμένο φθινόπωρο. Αν και η απειλή της ASF μπορεί να υπερεκτιμάται, οι χοίροι και η παραγωγή χοιρινού κρέατος δεν είναι κάτι αστείο στη Δανία. Η χώρα έχει σχεδόν διπλάσιο αριθμό χοίρων από ό, τι οι άνθρωποι – φιλοξενεί πάνω από 12 εκατομμύρια χοίρους σε 3.000 αγροκτήματα, σε σύγκριση με έναν πληθυσμό μόλις 6 εκατομμυρίων ανθρώπων – και οι εξαγωγές χοίρων αντιστοιχούν σε δισεκατομμύρια λίρες ετησίως.

 

Καθόλου τυχαία οπότε, η ολοκλήρωση της ανέγερσης του φράχτη είναι ζήτημα μηνών και προκειμένου αυτό να γίνει εφικτό, οι εργάτες θα δουλεύουν 24 ώρες το 24ωρο, όλη την εβδομάδα, με βάρδιες 12 ωρών. Ο τοίχος θα είναι ηλεκτρισμένος και θα έχει ύψος 1,5 μέτρα, θεωρητικά αρκετά χαμηλός ώστε να επιτρέψει σε μεγαλύτερα ζώα όπως ελάφια να πηδήσουν αλλά αρκετά ψηλός για να κρατήσει απ’ έξω τους αγριόχοιρους. Θα καλύψει τα χωράφια και την ανοιχτή γη, αφήνοντας τους δρόμους και το μονοπάτια ανοιχτά.

 

Παρ’ όλα αυτά, ο φράχτης είχε δεχθεί επικρίσεις από τους βιολόγους, οι οποίοι υποστήριζαν ότι παραβιάζει τις διαδρομές που ακολουθούν πέρα από τα αγριογούρουνα κι άλλα άγρια ζώα, όπως λύκοι και τσακάλια. Υποστηρίζουν επίσης ότι σε μια εποχή που η Ευρώπη συζητά για τα πλεονεκτήματα των ταξιδιών χωρίς σύνορα, η ανέγερση ενός φυσικού φραγμού στέλνει επίσης ένα μήνυμα. Η Δανία επανέφερε τους συνοριακούς ελέγχους πριν από τρία χρόνια και πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, συζητάν το ίδιο ενδεχόμενο.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΜείωση του δανεισμού κατά σχεδόν 20% το 2018
Επόμενο άρθροΟι 5 πιο κερδοφόρες γειτονιές για Airbnb στην Αθήνα