Φρένο στις μετακινήσεις από νομό σε νομό ακόμη και στην περίοδο των εορτών βάζει η κυβέρνηση λίγες ώρες πριν τη δημοσιοποίηση του συνολικού σχεδίου για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων και την επιστροφή στην κανονικότητα.

Την ώρα που εκατομμύρια έλληνες περιμένουν με αγωνία τις ανακοινώσεις για σταδιακή άρση των περιορισμών και μία επιστροφή στην κανονικότητα ενόψει των εορτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τόνισε σήμερα, Τρίτη, ότι θα είναι δύσκολο να αρθεί  ο περιορισμός των μετακινήσεων από νομό σε νομό.

Αναφορικά με την εστίαση, ένας κλάδος ο οποίος έχει υποστεί ανεπανόρθωτη ζημιά λόγω του lockdown, φαίνεται πως σχεδιάζεται να ανοίξει λίγο πριν τα Χριστούγεννα, με αυστηρούς όμως κανόνες και μειωμένο ωράριο ώστε να αποφευχθεί διασπορά του ιού.

Mε κλειστά μπαρ οι γιορτές

Πιθανότερη ημερομηνία για το άνοιγμα των καταστημάτων είναι η 14η Δεκεμβρίου, ενώ στη συνέχεια θα πάρει σειρά η εστίαση και συγκεκριμένα εστιατόρια και καφέ (το άνοιγμά τους υπολογίζεται λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα.

Ψώνια με click away;

Εν τω μεταξύ, ένα άλλο ζήτημα που έχει πέσει στο τραπέζι, είναι να ανοίξουν νωρίτερα ορισμένα μαγαζιά στο λιανεμπόριο, όπως αυτά με εποχιακά είδη και παιχνίδια. Επίσης ένα άλλο μέτρο που πιθανότατα να εφαρμοστεί θα είναι τα ψώνια με… click away.

Σύμφωνα με αυτό το σχέδιο ο καταναλωτής θα παραγγέλνει το προϊόν διαδικτυακά ή τηλεφωνικά, η παραγγελία θα ετοιμάζεται, ο πολίτης θα κλείνει ραντεβού με τον υπεύθυνο του καταστήματος και στον προκαθορισμένο χρόνο θα μεταβαίνει στο κατάστημα για δοκιμή του προϊόντος και ολοκλήρωση της αγοράς.

Τι θα ισχύσει

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, στην περίοδο των εορτών θα υπάρξουν οι εξής περιορισμοί:

1) Δε θα γίνεται καμία μετακίνηση από νομό σε νομό

2) Κλειστά θα παραμείνουν όλα τα τουριστικά, χειμερινά θέρετρα

3) Κλειστά θα παραμείνουν και τα χιονοδρομικά κέντρα

Μάλιστα, το μέτρο του περιορισμού της μετακίνησης από νομό σε νομό φαίνεται ότι θα επεκταθεί και στη συνέχεια, χωρίζοντας ουσιαστικά τη χώρα σε επιδημιολογικές ζώνες.

Αισιοδοξία Βατόπουλου για τα Χριστούγεννα

Στο θέμα των εορτών αναφέρθηκε μιλώντας στο MEGA και ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος. «Αν ελαττωθούν τα κρούσματα θα αρχίσει να ελαττώνεται και η πίεση στο σύστημα υγείας. Έχουμε ένα μήνα ακόμα, θέλω να πιστεύω ότι τα Χριστούγεννα θα είναι λίγο καλύτερη η κατάσταση.

Τα 500-600 κρούσματα είναι ένας αριθμός, όπως είναι και η θετικότητα των κρουσμάτων στα τεστ που γίνονται που τώρα είναι γύρω στο 10%, και η εξάπλωση του ιού σε όλη την Ελλάδα. Φοβάμαι ότι ενώ στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη τα μέτρα τηρούνται πιο σοβαρά, δεν είμαι σίγουρος αν στην επαρχία έχουν συνειδητοποιήσει την κατάσταση».

Ωστόσο ξεκαθάρισε ότι τον χειμώνα θα τον περάσουμε – όπως είπε –  κάπως κλειστά.

«Ευελπιστούμε όλοι στο εμβόλιο αλλά αυτό το χειμώνα οι μετακινήσεις πρέπει να είναι πολύ περιορισμένες και με όλες τις προφυλάξεις», συνέχισε ο ίδιος.

Πηγή: in.gr

Προηγούμενο άρθροΣ. Πέτσας: Δεν είναι ρεαλιστικό το ενδεχόμενο άρσης του lockdown την 1η Δεκεμβρίου
Επόμενο άρθροΕφυγε από τη ζωή Βολιώτης επιχειρηματίας