Χάκερ είχαν πρόσβαση στο δίκτυο διπλωματικών επικοινωνιών της ΕΕ για χρόνια, υποκλέποντας μηνύματα όπου παρουσιάζονταν προβληματισμοί για την κυβέρνηση Τραμπ, τις δυσκολίες στις σχέσεις με τη Ρωσία και την Κίνα και τους κινδύνους ως προς το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ανέφεραν αργά την Τρίτη οι New York Times.

 

Πάνω από 1.100 μηνύματα έφτασαν στα χέρια των NY Times από την εταιρεία ασφαλείας Area 1, μετά τον εντοπισμό της παραβίασης, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, η οποία πρόσθεσε πως οι ερευνητές της Area 1 εκτιμούν ότι οι χάκερ πιθανώς να δούλευαν για τον στρατό της Κίνας, καθώς οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν ήταν παρεμφερείς με μεθόδους που είχαν παρατηρηθεί στο παρελθόν σε κινεζικές κυβεροεπιχειρήσεις.

 

Τα μηνύματα αυτά περιλαμβάνουν σημειώματα για συζητήσεις με ηγέτες χωρών όπως η Σαουδική Αραβία, το Ισραήλ κ.α., που διαμοιράστηκαν ανά την ΕΕ. Σε ένα εξ αυτών, σύμφωνα με τους Times, Ευρωπαίοι διπλωμάτες εμφανίζονται να περιγράφουν μια συνάντηση μεταξύ του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, και του Ρώσου ομολόγου του, Βλαντιμίρ Πούτιν, ως «επιτυχή (τουλάχιστον για τον Πούτιν)». Επίσης, σε ένα άλλο, που γράφτηκε μετά από συνάντηση της 16ης Ιουλίου, γίνεται εκτενής αναφορά και ανάλυση των συνομιλιών μεταξύ Ευρωπαίων αξιωματούχων και του Κινέζου προέδρου, Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος (σύμφωνα με το μήνυμα) παρομοίαζε το «bullying» του Τραμπ στο Πεκίνο ως «ελεύθερο πυγμαχικό αγώνα χωρίς κανόνες».

 

Σε ένα άλλο εμφανίζεται η Καρολάιν Βιτσίνι, υψηλόβαθμο στέλεχος της αποστολής της ΕΕ στην Ουάσινγκτον, να συστήνει σε διπλωμάτες να χαρακτηρίσουν τις ΗΠΑ ως «τον πιο σημαντικό μας εταίρο», ακόμα και εν μέσω αναφορών σε τομείς όπου υπάρχουν διαφωνίες με τις ΗΠΑ.

 

Επίσης, σύμφωνα με την εν λόγω αναφορά, οι χάκερ παραβίασαν και τα δίκτυα των Ηνωμένων Εθνών, της American Federation of Labor and Congress of Industrial Organizations (AFL-CIO), και υπουργεία Εξωτερικών και Οικονομικών ανά τον κόσμο.

Όπως σημειώνει το BBC, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επισημαίνουν πως, στο πλαίσιο της τριετούς παραβίασης, δεν επηρεάστηκαν επικοινωνίες που είχαν υποδειχθεί ως εμπιστευτικές ή απόρρητες.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΤροπολογία με στόχο τη βελτίωση στην απονομή Δικαιοσύνης
Επόμενο άρθροΗ τουρκική προκλητικότητα έχει και τα όριά της