Η 24χρονη Houda Ali Ahmed από τη Σομαλία, υπό φυσιολογικές συνθήκες θα είχε όλη τη ζωή μπροστά της. Ωστόσο εντοπίστηκε νεκρή σε αγροτική περιοχή των Καρδαμύλων της Χίου στις 8 Ιούλίου, όπου κρυβόταν μετά την άφιξή της στην Ελλάδα με μια βάρκα με άλλους πρόσφυγες. Η αιτία του θανάτου της είναι κατά πάσα πιθανότητα η έλλειψη τροφής και νερού. Η άτυχη γυναίκα αναγνωρίστηκε από τον 32χρονο αδερφό της Abu Abdul Fatah, που ήρθε από τη Γαλλία που ζει μόνιμα. Μαζί με τον δικηγόρο Αλέξη Γεωργούλη (που τον εκπροσωπεί στο νησί), επισκέφτηκαν τις τοπικές αρχές όπου και διαπίστωσε ότι η γυναίκα που πέθανε αβοήθητη ήταν η αδερφή του που στόχο είχε να φτάσει στη Γαλλία.

Επίσημα δεν τους δόθηκε καμία εξήγηση ακόμη για τα αίτια του θανάτου, που όπως λένε και οι δύο φαίνεται να ήταν από την εξάντληση, τη δίψα και την πείνα. Ο Αbu μίλησε για τα όσα ξέρει σχετικά με την άφιξή της αδερφής του στη Χίο.  «Όπως έχω ακούσει, όταν έφτασαν οι μετανάστες, χωρίστηκαν σε ομάδες των έξι ή και περισσότερων ατόμων, οπότε η αδελφή μου ήταν ανάμεσα σε μια ομάδα με έξι άτομα, τέσσερα κορίτσια και δύο αγόρια και ανέβηκαν στο βουνό. Η βάρκα είχε περισσότερους ανθρώπους. Νομίζω ότι ήταν σχεδόν 30 άνθρωποι όπως ακούσαμε….

Φοβόντουσαν να μην απωθηθούν στην Τουρκία, οπότε χωρίστηκαν σε μικρές ομάδες και κρύφτηκαν στους θάμνους για αρκετές ημέρες. Με αυτό το είδος ζεστού καιρού, οι θάμνοι ήταν τόσο ζεστοί… ήταν δύσκολο για αυτούς να κρυφτούν περισσότερες από μία ημέρες και δυστυχώς η αδελφή μου έμεινε στο βουνό επειδή δεν μπορούσε να περπατήσει, δεν μπορούσε καν να κουνήσει το δάχτυλό της λόγω αφυδάτωσης και πείνας, επειδή κρυβόταν για τέσσερις συνεχόμενες ημέρες.

Πότε επικοινώνησες με την αδερφή σου τελευταία φορά;

-Την ημερομηνία που έφτασε εδώ στη Χίο και αυτό ήταν στις 30 Ιουνίου. Η αδελφή μου είπε επίσης ότι αυτοί που την άφησαν στο βουνό τελικά με κάποιο τρόπο συνελήφθησαν από την αστυνομία και μεταφέρθηκαν σε κέντρα Υποδοχής. Έτσι, ανέφεραν ότι άφησαν τα κορίτσια στο βουνό»

Ο Abu δεν γνωρίζει αν η βάρκα στην οποία επέβαιναν βούλιαξε και πως έφτασαν στην ακτή. Δεν του είχε πει κάτι η αδερφή του πέρα από το ότι «έσπευσαν στα βουνά, φοβούμενοι ότι θα πιαστούν από τις αρχές».

Ο ίδιος λέει ότι ζει στη Γαλλία πολλά χρόνια. Στη Σομαλία μένει ακόμα μια αδερφή του 26 χρονών. Η μικρότερη, η Houda αποφάσισε να φύγει εξαιτίας των πολεμικών συγκρούσεων και για λόγους ασφαλείας. «Προκειμένου να αναζητήσει ασφάλεια και προστασία.», αναφέρει. «Αυτό που είναι το πιο σημαντικό τώρα… ό,τι συνέβη, συνέβη. Το πιο σημαντικό πράγμα για μένα, για όλη την οικογένειά μου είναι η αδελφή μου να θαφτεί σύμφωνα με τον Ισλαμικό νόμο».

Σκέφτεται να την πάρει πίσω, να κηδευτεί στη Σομαλία. «Δεν ξέρω πώς γίνεται αυτό ή τι ζητάνε οι αρμόδιες αρχές και τι λέει ο νόμος για κάποιον που έχει μπει σε αυτή τη χώρα παράνομα και τώρα πέθανε εδώ. Πώς θα ήταν δυνατόν να μεταφέρω την αδερφή μου στη Σομαλία;», αναρωτιέται.

Πώς μπορώ να εμπιστευτώ τις αρχές αυτής της χώρας

Ο Abu στο ερώτημα αν θα ήθελε να στείλει ένα μήνυμα στις ελληνικές αρχές, σκέφτεται τι θα απαντήσει. Μιλώντας στα Σομαλικά και με την βοήθεια του μεταφραστή  λέει ακόμα μια πτυχή της ιστορίας της αδερφής του, σύμφωνα με τον ίδιο.

Δύο από τις κοπέλες που βρίσκονταν μαζί με την αδερφή του και ήταν από τη Σομαλία μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υποδοχής. Από την ομάδα είχε μείνει ένα ακόμη άτομο. Λέει πως ονομάζεται Abdahaman και παρέμεινε με την αδελφή του. Κρύφτηκαν στο βουνό για αρκετές ημέρες και την άφησε για να πάει να βρει λίγο νερό γι ‘αυτήν. Κατάφερε να πάρει το νερό, αλλά κατά την επιστροφή του, η αστυνομία τον έπιασε, τον πήραν και τον έδιωξαν πίσω στην Τουρκία. Όπως υποστηρίζει ο Abu, επικοινώνησε μαζί του από την Τουρκία. Ο άνδρας αυτός του είπε ότι μίλησε για την αδερφή του πως κρυβόταν στο βουνό…

«Δεν το έλαβαν ποτέ υπόψη… οπότε πώς μπορώ να στείλω ένα μήνυμα στις αρχές αυτής της χώρας ενώ ήξεραν ότι η αδελφή μου υπέφερε σε ένα βουνό, στο έδαφός τους, και δεν τη βοήθησαν όταν ήταν σε τόσο μεγάλη ανάγκη;», μας λέει.

Ερωτήματα που καλούνται να απαντήσουν οι αρμόδιες αρχές και στο Συνήγορο του Πολίτη που με σχετικό έγγραφο, όπως έχουμε ήδη αναφέρει ζητά διερεύνηση του θέματος για 3 κοπέλες που φαίνεται πως κρύβονταν στην ευρύτερη περιοχή των Καρδαμύλων.

Αλέξης Γεωργούλης, δικηγόρος: Αδιανόητο να πεθαίνουν από πείνα και δίψα άνθρωποι

«Πήγαμε μαζί με τον Abu στην Αστυνομική Αρχή από όπου ενημερωθήκαμε από τους αρμόδιους προϊσταμένους σε σχέση με αυτό που συνέβη. Μετά ακολούθησε μια διαδικασία αναγνώρισης της θανούσας. Κατόπιν πήγαμε στο Νοσοκομείο όπου και εκεί έγινε τυπικά η αναγνώριση της σορού. Ενώ έδωσε και γενετικό υλικό και περιμένουν τα αποτελέσματα για να διαπιστωθεί και στην πράξη ότι ήταν αδερφή του», αναφέρει ο δικηγόρος Αλέξης Γεωργούλης.

«Ήταν πολύ στενάχωρο να βλέπεις μια κοπέλα 24 ετών να χάνει τη ζωή της με αυτό τον τραγικό τρόπο. Υπό άλλες συνθήκες θα λέγαμε ότι αυτό το άτομο έχει όλη τη ζωή μπροστά του».

«Νιώθω ότι έχουν αλλάξει πάρα πολύ τα πράγματα. Έχουν αλλάξει τα πάντα. Ακόμα και το πώς αντιλαμβάνονται η αστυνομία και οι αρμόδιες αρχές όλο το ζήτημα το μεταναστευτικό. Αλλά θεωρώ σε ένα σημαντικό βαθμό και η κοινωνία μας», προσθέτει. Σημειώνει πως υπό συνθήκες κανονικότητας δεν θα είχε κάποιο λόγο να κρύβεται κάποιος που φτάνει με αυτό τον τρόπο στη χώρα μας.

Τι είχαν να φοβηθούν;

«Τι θέλει κάποιος άνθρωπος που έρχεται από την Τουρκία στην Ελλάδα; Θέλει προφανώς να ζητήσει άσυλο, διεθνή προστασία», σχολιάζει και θυμίζει ότι σε πρόσφατη δίκη για Σύρο πρόσφυγα που κατηγορήθηκε ότι βοήθησε πρόσφυγες- μετανάστες που είχαν φτάσει επίσης στην περιοχή των Καρδαμύλων και αθωώθηκε στο δικαστήριο είχε ρωτηθεί και από την Πρόεδρο «Τι είχαν να φοβηθούν αυτοί οι άνθρωποι και κρυβόντουσαν»

«Είναι αδιανόητο εν έτει 2022 να πεθαίνουν άνθρωποι στα νησιά του Αιγαίου από πείνα και δίψα. Σε ένα νησί που αγκάλιασε όλους αυτούς τους ανθρώπους το 2015», καταλήγει την κουβέντα μας ο δικηγόρος Αλέξης Γεωργούλης.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροKhloe Kardashian: Θα κάνει δεύτερο παιδί με τον Tristan Thomson μέσω παρένθετης μητέρας
Επόμενο άρθροΝα κηρυχθούν κοινότητες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ζητάει ο Δήμαρχος