Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ χαιρετίζει την κατάθεση στην Βουλή νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης με το οποίο προτείνεται η κατάργηση της διαδικασίας του αυτόφωρου, μεταξύ άλλων, και για τα δημοσιεύματα στον τύπο.

 

Πρόκειται για το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, που κατατέθηκε την Δευτέρα στο Κοινοβούλιο και στο οποίο συμπεριλαμβάνεται στο άρθρο 33 πρόβλεψη που αναφέρει: “Στο άρθρο 417 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (π.δ. 258/1986, Α’ 121), προστίθεται δεύτερο εδάφιο ως εξής: Στην περίπτωση των εγκλημάτων των άρθρων 361, 362 και 363 του Ποινικού Κώδικα δεν ακολουθείται η διαδικασία των επόμενων άρθρων, εκτός αν συντρέχουν ιδιαίτερα σοβαροί λόγοι”.

 

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Ένωσης Συντακτών “αν και δεν πρόκειται για πλήρη κατάργηση, καθώς η διαδικασία του αυτόφωρου εξακολουθεί να προβλέπεται σε εξαιρετικές περιπτώσεις, πρόκειται για μια ρύθμιση η οποία, πιστεύουμε, θα μειώσει δραστικά τα περιστατικά κίνησης της αυτόφωρης διαδικασίας”.

 

“Η εξέλιξη αυτή ικανοποιεί ένα πάγιο και διαχρονικό αίτημα της ΕΣΗΕΑ που βρήκε ευρύτερη στήριξη και αποδοχή από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου. Στην προσπάθεια της αυτή η ΕΣΗΕΑ είχε και την αμέριστη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων της οποίας ο Πρόεδρος παραβρέθηκε στις σχετικές διαβουλεύσεις με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης”, επισημαίνεται.

 

“Η νομοθετική αυτή ρύθμιση δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να οδηγήσει σε εφησυχασμό τους συναδέλφους οι οποίοι έχουν πρώτιστο καθήκον να τηρούν απαρέγκλιτα τους κανόνες δεοντολογίας προς όφελος της ενημέρωσης των πολιτών και της Δημοκρατίας”, καταλήγει η ανακοίνωση.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι τελευταία φορά που ενεργοποιήθηκε η διαδικασία του αυτόφωρου για δημοσιεύματα στον Τύπο, ήταν μετά από την μήνυση του πρώην Υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου στους δημοσιογράφους Θανάση Μαυρίδη, Παναγιώτη Λάμψια και Κατερίνα Γαλανού της εφημερίδας Φιλελεύθερος.

 

 

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΕπικυρώθηκε η αλλαγή ονόματος της Force India
Επόμενο άρθροFacebook Messenger: Δυνατότητα αφαίρεσης απεσταλμένων μηνυμάτων