14 περιβαλλοντικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) σε κοινή τους ανακοίνωση εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος που προστατεύει περιβαλλοντικά την ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς και βιοποικιλότητας περιοχή.

 

Πρόκειται για τις περιβαλλοντικές μη κυβερνητικές οργανώσεις ΑΝΙΜΑ, ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, ΑΡΧΕΛΩΝ, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ Προστασίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, Δίκτυο Μεσόγειος SOS, Καλλιστώ, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Greenpeace, MEDASSET, MOm και WWF Ελλάς .

 

“Μια νέα περίοδος ξεκινά για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο. Μια περίοδος προστασίας και βιώσιμης διαχείρισης του φυσικού πλούτου της περιοχής”, αναφέρουν στο δελτίο τύπου της οι περιβαλλοντικές οργανώσεις. Εκφράζουν ταυτόχρονα την ελπίδα τους ότι το πολυαναμενόμενο Προεδρικό Διάταγμα δε θα αποτελέσει “κενό γράμμα” αλλά θα συνοδευεται από την άμεση κατάρτιση των διαχειριστικών μέτρων και θα αποτελέσει τη βάση για την πραγματική προστασία της περιοχής και τη βιώσιμη ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας.

 

Παράλληλα εκφράζουν και την έντονη ανησυχία τους για την, ταυτόχρονη με την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος, υπογραφή σύμβασης έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή, στα όρια της προστατευόμενης περιοχής.

“Με το εκδοθέν Προεδρικό Διάταγμα (ΦΕΚ Δ 391/2018, όπως διορθώθηκε από το ΦΕΚ Δ 414/2018), η δεύτερη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας της Caretta caretta στη Μεσόγειο και ένα από τα σημαντικότερα αμμοθινικά οικοσυστήματα της Ελλάδας αποκτά οριστική θεσμική θωράκιση και προστασία έναντι σχεδίων εντατικής παράκτιας δόμησης. Σημειώνεται πως έως σήμερα το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είχε εκδώσει δύο υπουργικές αποφάσεις για την προστασία της περιοχής (Μάιος 2013 και Μάιος 2016), όμως τα μέτρα αυτά είχαν προσωρινή ισχύ”, αναφέρεται στο δελτίο τύπου.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις θεωρούν ότι “η ολοκληρωμένη προστασία του Κυπαρισσιακού Κόλπου θα επιτευχθεί με την έκδοση Σχεδίου Διαχείρισης της περιοχής, το οποίο θα πρέπει να καταρτιστεί κατά προτεραιότητα, με την εύρυθμη λειτουργία του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου, Στροφυλιάς και Κυπαρισσιακού Κόλπου και φυσικά με την ενεργή συμμετοχή των τοπικών φορέων και των κατοίκων, ώστε αφενός να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι παράνομες δραστηριότητες που συνεχίζουν να υποβαθμίζουν τη μοναδική αυτή περιοχή και αφετέρου να καταγραφούν οι ανάγκες της τοπικής κοινωνίας”.

 

 

 

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΗ Ευρωζώνη μπορεί να διαχειριστεί το σχέδιο του ιταλικού προϋπολογισμού
Επόμενο άρθρο«Κάναμε μια συμφωνία με την ΠΓΔΜ και έγινα εγώ πρώην υπουργός»