Στην αγορά ακινήτων της Χαλκιδικής ήταν αφιερωμένη η εκπομπή «Η Ελλάδα στον Κόσμο» στη Φωνή της Ελλάδας. Γι’ αυτό τον σκοπό μιλήσαμε με μεσίτες και στελέχη εταιρειών του χώρου, με τον Γρηγόρη Λάτσιο, τον Νίκο Σταμάτη, τον Δημήτρη Κατσιφτσή και την Χρύσα Λυκάκη.

Γρηγόρης Λάτσιος, στέλεχος της Halkidiki Properties

Μέχρι το 2007, το 85% των ακινήτων στην Χαλκιδική αγοράζονταν από ‘Ελληνες ενώ το 15% πήγαινε σε Βαλκάνιους και λίγους Γερμανούς, κυρίως στη Νικήτη.
Από το 2008-2009, αυτό άλλαξε άρδην με τις τιμές να πέφτουν έως 60%. Πάνω από το 20% των εξοχικών που είχαν Θεσσαλονικείς στην Χαλκιδική πουλήθηκαν στην κρίση.

Από εκεί και πέρα, Γερμανοί, ‘Αγγλοι, Αμερικανοί και αρκετοί Ρώσοι εκδήλωσαν αγοραστικό ενδιαφέρον. Πολλοί Ρώσοι λόγω του Αγίου ‘Ορους και επειδή δεν χρειάζονταν ειδική άδεια για να προβούν σε αγορές από το 2010-2011.

Τώρα, Βούλγαροι, Σέρβοι και Ρώσοι συγκαταλέγονται στους αγοραστές ενώ οι Τούρκοι συνήθως νοικιάζουν καθώς η Χαλκιδική είναι πλέον πιο εύκολα προσβάσιμη λόγω της Εγνατίας Οδού.
Οι τιμές των ακινήτων σταθεροποιήθηκαν πρόπερσι και κατόπιν άρχισαν να ανεβαίνουν, υποστηριζόμενες από τις ενοικιάσεις μέσα από ηλεκτρονικές πλατφόρμες όπως η airbnb.
Υπάρχει ζήτηση από ομογενείς.

Ακίνητο 170 τ.μ. που χτίσθηκε το 2009 πωλήθηκε σε ομογενή από την Στουτγάρδη έναντι 280 χιλ. ευρώ όταν το ίδιο ακίνητο έκανε πάνω από 500 χιλ. ευρώ πριν από την οικονομική κρίση.
Εργολάβοι και άλλοι χτίζουν διαμερίσματα στη Νικίτη της Σιθωνίας τα τελευταία τρία χρόνια. Διαμέρισμα 60 τ.μ. σε απόσταση 50 μ. από την θάλασσα πουλήθηκε πρόσφατα σε ‘Ελληνα από Ολλανδό έναντι 80 χιλ. ευρώ.

Βίλα 1000 τ.μ. σε οικόπεδο 10 στρεμμάτων που έχτισε Ρώσος κόστισε πάνω από 5 εκ. ευρώ. Η βίλα βραβεύθηκε για την οικολογική κατασκευή της σε διαγωνισμό στην Γερμανία.
Επίσης, στην ακτή του Αγίου Ιωάννη κτίζεται τώρα 5στερο ξενοδοχείο με σπίτια.

Τέσσερα στρέμματα που χτίζουν 200 τ.μ. άνω του ισογείου αγοράσθηκαν από ‘Ελληνες για εμπορική εκμετάλλευση έναντι 2 εκ. ευρώ και άνω.
Το κόστος κατασκευής ανέρχεται σε 1000-1300 ευρώ το τ.μ.

Ο κ. Λάτσιος τόνισε πως οι επίδοξοι αγοραστές ακινήτων για εμπορική εκμετάλλευση θα πρέπει να έχουν τα χρήματα και να μην βασίζονται στην επιδότηση μέσω ΕΣΠΑ που μπορεί να ανέλθει στο 40% και άνω της επένδυσης γιατί υπάρχουν καθυστερήσεις και μεγάλη γραφειοκρατία.

Στην Χαλκιδική με τις 85 παραλίες που έχουν μπλε σημαία, η τουριστική περίοδος διαρκεί μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου λόγω καιρού τόνισε ο ίδιος.
Η φετινή σεζόν ξεκίνησε μουδιασμένα λόγω του καλού καιρού που επικρατεί στις χώρες της ΕΕ και την φθηνή Τουρκία που προσελκύει κόσμο. Οι πληρότητες είναι κάτω από το 80% μέχρι στιγμής, πρόσθεσε.
Οι Ρουμάνοι έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους τα τελευταία 3 χρόνια.

Νίκος Σταμάτης, μεσίτης,

Μέχρι το 2014-2015, οι κυριότεροι αγοραστές ακινήτων στη Σιθωνία ήταν ευκατάστατοι Ρώσοι. Πλέον βλέπουμε Βούλγαρους, Σέρβους, Σκοπιανούς και λίγους Ουκρανούς, ανέφερε ο κ. Σταμάτης.
Πολλοί Γερμανοί, λίγοι Εγγλέζοι και Γάλλοι είναι ανάμεσα στους αγοραστές ενώ Κινέζοι έχουν έλθει επίσης για επενδύσεις.

Επίσης, πολλοί ομογενείς από την Γερμανία αγοράζουν ακίνητα προς εκμετάλλευση.

Ισχυρή ζήτηση υπάρχει για ακίνητα στη Νικήτη όπου τα διαμερίσματα πωλούνται προς 1300-1400 ευρώ το τ.μ.

Τέσσερα στρέμματα κοντά στη θάλασσα πωλούνται προς 1 εκ. ευρώ συνολικά ενώ σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από την θάλασσα μπορεί να πωλούνται από 80 έως 100 χιλ. ευρώ συνολικά.

Δημ. Κατσιφτσής, στέλεχος της Grecodom Development

Τα τελευταία 2-3 χρόνια υπάρχει ανάκαμψη της κτηματαγοράς με αγοραστές Αμερικανούς, Γερμανούς και ομογενείς σε περιοχές της Κασσάνδρας που κοιτάνε προς την Σιθωνία τόνισε ο κ. Καταιφτσής.
Υπάρχει ενδιαφέρον Ελλήνων, ομογενών και ξένων για βίλες προς εκμετάλλευση.

Ο αριθμός των Ρώσων που έρχονται ως αγοραστές και τουρίστες έχει αυξηθεί.

Οι Βορειοευρωπαίοι θέλουν ησυχία και αγοράζουν πιο μακριά από την θάλασσα σε αντίθεση με τους ‘Ελληνες και τους άλλους Βαλκάνιους που προτιμούν να είναι κοντά σε θάλασσα.
Τα διαμερίσματα πωλούνται προς 800-1200 ευρώ το τ.μ. ενώ η μονοκατοικία μπορεί τα τιμάται από 50 έως 500 χιλ. ευρώ ανάλογα με το οικόπεδο, την τοποθεσία, την παλαιότητα και άλλα.

Χρύσα Λυκάκη, μεσίτης

«Είμαστε το δεύτερο Βατικανό,» τονίζει η κ. Λυκάκη, τονίζοντας ότι το ξηρό κλίμα και ο θρησκευτικός τουρισμός έχουν επηρεάσει την αγορά ακινήτων στην Ουρανούπολη και την ευρύτερη περιοχή.
Οσοι αγοράζουν ακίνητα θέλουν να βλέπουν τον ‘Αθω, προσθέτει.

‘Ελληνες, Βούλγαροι, Ρουμάνοι και Ρώσοι δείχνουν ενδιαφέρον όπως κι ομογενείς που επικεντρώνονται σε βίλες.

Ένα χωράφι 6 στρεμμάτων με ένα σπίτι 100 τ.μ. πωλείται σήμερα προς 300 χιλ. ευρώ έναντι 350 χιλ. ευρώ παλαιότερα.

Ένα νέο σπίτι 150 τ.μ. με 70 τ.μ. γκαράζ μπορεί να αγορασθεί προς 170-180 χιλ. ευρώ.

Μοιράσου το άρθρο:

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΕκδήλωση για την προστασία από τα κουνούπια (video)
Επόμενο άρθροΤροχαίο δυστύχημα στη Σιθωνία Χαλκιδικής