Δεν έπεισε το επιτελείο του Υπουργείου Οικονομικών κατά το χθεσινό Euroworking Group για τα πλεονάσματα και τις παροχές που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, με αποτέλεσμα αποφάσεις για τις συντάξεις να μετατίθενται για τις αρχές Δεκεμβρίου.

 

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης έδωσε μία πρώτη γεύση, για το υπερπλεόνασμα του 2018 και τον τρόπο που αυτό θα αξιοποιηθεί, στους τεχνοκράτες των Υπουργείων Οικονομικών των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ.

 

Η κυβέρνηση από την πλευρά της δεν θέλει με κανέναν τρόπο να κόψει συντάξεις κατά το νέο έτος, με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να διχάζονται ως προς τη χρήση του υπερπλεονάσματος. Η Κομισιόν γέρνει προς την πλευρά της κυβέρνησης η οποία επιδιώκει την ακύρωση του ψηφισμένου μνημονιακού μέτρου περικοπής των συντάξεων.

 

Ο προβληματισμός των θεσμών, ωστόσο, είναι στην αποκωδικοποίηση του υπερπλεονάσματος, αποδίδοντας το φούσκωμα στα δάνεια που πήρε η κυβέρνηση για να εξοφλήσει ληξιπρόθεσμες οφειλές του 2015, ανταυτού πιστεύουν ότι αυτά τα χρήματα κατευθύνονται στην πληρωμή εκκρεμών συντάξεων και επιστροφές φόρου μετά το 2017.

 

Σημειώνεται ότι μόλις εχθές η ΑΑΔΕ ανακοίνωσε στοιχεία που δείχνουν ότι στο 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου δόθηκαν σχεδόν 4 δισ. ευρώ (3,944 δισ ευρώ για την ακρίβεια) γι επιστροφές φόρων, αλλά ούτε 1 δισ. (μόλις 992 εκατ. ευρώ) βγήκαν από τον Τακτικό Προϋπολογισμό του Κράτους. Αντιθέτως, χρησιμοποιήθηκαν 2,952 δισ. ευρώ από τις ειδικές δόσεις που εκταμίευσε ο ESM για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΔιευκρινίσεις για την εξαγορά των μεριδίων της Shell από τη ΔΕΠΑ
Επόμενο άρθροΌλο και περισσότερες εταιρείες εγκαταλείπουν την Ελλάδα