Μπορεί ο τουρισμός στην Ελλάδα να συνιστά ένα αδιαμφησβήτητο θετικό πρόσημο ως προς τη διαμόρφωση του ΑΕΠ, οι εργασιακές σχέσεις ωστόσο επιδεινώνονται χρόνο με τον χρόνο.

Στις ελεεινές «μαθητείες» που ουσιαστικά είναι ολοήμερη και υπαμειβόμενη εργασία, στη μαύρη εργασία τόσο στον ξενοδοχειακό κλάδο όσο και στον τομέα της επισίτισης, έρχονται να προστεθεί η… «ενοικίαση» εργαζομένων μέσω Γραφείων Ευρέσεως Εργασίας. Πρόκειται για αλλοδαπούς –κυρίως- πολίτες, οι οποίοι  αμείβονται με μέσω των Γραφείων που εισπράττουν τους μισθούς τους, με τον κατώτατο μισθό, εκτός της υποχρεωτικής συλλογικής σύμβασης εργασίας του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Το πρώτο τέτοιο περιστατικό καταγράφηκε τις προηγούμενες ημέρες στα Χανιά και αφορά δύο αλλοδαπές γυναίκες, οι οποίες εργάζονται σαν καμαριέρες σε ξενοδοχεία, με 650 ευρώ, χωρίς ωράριο και χωρίς δικαιώματα.

Τόσο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Επισιτισμού Τουρισμού όσο και το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων του Νομού Χανίων, χαρακτηρίζουν τα γραφεία «δουλεμπορικά».

Αντίστοιχα περιστατικά  παράβασης της εφαρμογής της κλαδικής σύμβασης έχουν καταγραφεί σε  Ηράκλειο και Ρέθυμνο.

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ Χανίων ο Πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Μανώλης Μπαμιάκης, τόνισε ότι η φετινή μειωμένη –σε σχέση με πέρυσι- τουριστική κίνηση δίνει ακόμα μεγαλύτερα περιθώρια για αύξηση της μερικής απασχόλησης στον κλάδο, φαινόμενο που παρατηρείται πιο έντονα στο Νομό Λασιθίου.

Σύμφωνα με τον κ. Μπαμιάκη, στην παγκρήτια σύσκεψη των σωματείων τουρισμού – επισιτισμού που πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Χανίων τέθηκε ακόμη το θέμα της απώλειας των αποθεματικών του ταμείου των ξενοδοχοϋπαλλήλων και της κατάργησης του εφάπαξ για τους εργαζόμενους του κλάδου.

 

Ακούστε τη συνέντευξη του κ. Μπαμιάκη στην ΕΡΤ Χανίων:

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Πολύζου / Ηλεκτρονική Επεξεργασία: Γιώργος Βλαζάκης

 

Μοιράσου το άρθρο:

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροMoody’s: Υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Τουρκίας
Επόμενο άρθροΠανελλαδικές: Τα θέματα στα εξεταζόμενα μαθήματα του Σαββάτου 15 Ιουνίου