Ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump το έχει πει, ότι για να «εκλογικεύσει» το εμπορικό ισοζύγιο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, δεν θα διστάσει να επιβάλλει δασμούς σε όποιο προϊόν και αν επρόκειτο. Η ώρα να το κάνει απόδειξη αυτό έφτασε, όταν δήλωσε ότι θα επιβάλλει δασμό ύψους 10% στα iPhones και τα laptops που εισάγονται στις ΗΠΑ από την Κίνα, δημιουργώντας έναν απροσδόκητο εφιάλτη για την Apple.

 

Ο πρόεδρος Trump έριξε τη «βόμβα», μιλώντας στη Wall Street Journal που εκδόθηκε την περασμένη Δευτέρα. Αποκάλυψε ότι θα μπορούσε να επιβάλλει αυτό το δασμό. «Ίσως», είπε και επανέλαβε: «Ίσως: Εξαρτάται πού θα βρίσκεται το ισοζύγιο. Εννοώ δηλαδή, μπορώ να τον κάνω (σ.σ. τον δασμό) 10% και ο κόσμος θα μπορούσε να το αντιμετωπίσει αυτό πολύ εύκολα». Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε επίσης ότι είναι «εξαιρετικά απίθανο» να καθυστερήσει μια αύξηση των δασμών (στα εισαγόμενα προϊόντα από την Κίνα) από το 10% στο 25% που έχει οριστεί για την 1η Ιανουαρίου, μόλις τέσσερις μέρες πριν από μια σύνοδο με τον Κινέζο πρόεδρο Xi Jinping.

 

Μέχρι σήμερα, τα προϊόντα της Apple εξαιρούνταν από τους δασμούς. Αν και αναμενόταν ότι η επιβολή τους θα επηρέαζε εκτός από τα τηλέφωνα, τα Apple Watch, τα AirPods και άλλα προϊόντα, η αμερικανική εταιρία, εξαιρέθηκε όταν ανακοινώθηκαν οι δασμοί. Ο «γρίφος» τώρα, για την Apple, είναι μεγάλος, αφού βλέπει ότι τα προϊόντα της δε λογίζονται ως αμερικανικά.

 

Τα iPhones, για παράδειγμα, αποτελούνται κατά ένα μεγάλο μέρος τους, από υλικά τα οποία προέρχονται από τις ΗΠΑ. Όμως, η συναρμολόγησή τους γίνεται στην Κίνα. Με την ανακοίνωση του Trump που πιέζει την Apple να φτιάξει εργοστάσια κατασκευής στις ΗΠΑ, η μετοχή της (που έχει χάσει άνω του 20% φέτος) άρχισε να διολισθαίνει (2% στη συνεδρίαση της Τρίτης).

 

Με την απειλή του Trump για την επιβολή των δασμών, η Apple έχει δύο φόβους: Ο ένας είναι να αναγκαστεί να χάσει περίπου 25% των εσόδων της –περίπου 50 δισ. δολάρια- λόγω ακριβώς των δασμών στην πατρίδα της. Και ο άλλος, είναι η αντίδραση της Κίνας. Δεν θεωρείται ακραίο η Κίνα να προσπαθήσει να μπλοκάρει την εισαγωγή ανταλλακτικών (όπως οθόνες OLED, κάμερες, τσιπάκια μνήμης κ.α.) που στέλνονται από τις ΗΠΑ στη FoxConn, στην Κίνα και, άρα, να παραλύσει ο κατασκευαστής. Ή, να γίνει ασύμφορη η κατασκευή του iPhone εκεί.

 

Ποια είναι η λύση λοιπόν; Ο Donald Trump το έχει δηλώσει απερίφραστα: «Οι τιμές της Apple μπορεί να αυξηθούν λόγω των μεγάλων δασμών που μπορεί να επιβάλουμε στην Κίνα, όμως υπάρχει μια εύκολη λύση, στην οποία θα υπάρχει μηδενικός φόρος και μάλιστα θα υπάρχουν και φορολογικά κίνητρα. Φτιάξτε τα προϊόντα σας στις Ηνωμένες Πολιτείες αντί για την Κίνα. Αρχίστε να χτίζετε νέα εργοστάσια τώρα».

 

Όμως αυτό, δεν θα είναι τόσο εύκολο όσο λέει ο πρόεδρος. Γιατί, κατ’ αρχάς, θα επηρεάσει την τιμή των προϊόντων της εταιρίας και, άρα τις πωλήσεις της. Η Apple, σήμερα, κατασκευάζει περίπου 200 εκατομμύρια iPhones, όλα τους στην Κίνα. Ο μισθός ενός εξειδικευμένου εργαζομένου της FoxConn, δεν ξεπερνά τα 100 δολάρια το μήνα. Με αυτά τα χρήματα, στις ΗΠΑ, η Apple δεν μπορεί να βρει ούτε… δείγμα ανειδίκευτου, πόσο μάλλον εξειδικευμένου.

 

Εάν λοιπόν έχτιζε εργοστάσιο στις ΗΠΑ και τα κατασκεύαζε εκεί, η τιμή ενός iPhone, σήμερα, θα ξεπερνούσε τις 2.000 δολάρια. Θα είχε την ίδια πελατεία τότε, ή θα δινόταν βορά στις… ορέξεις των φθηνότερων ασιατικών κινητών;

 

 

Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροAναβολή πτήσης για το ομόλογο των 200 εκ.
Επόμενο άρθροH startup από το Tέξας και το πλάνο της για την Eλλάδα