Σημαντικός παράγοντας – μεταξύ των τόσων άλλων – για την υγεία και το στρες είναι και η διαφορά του να μένεις σε νοικιασμένο σπίτι/διαμέρισμα ή στο δικό σου. Αυτό ισχυρίζεται τελευταία βρετανική έρευνα, των πανεπιστημίων του Έσεξ και του Μπρίστολ

 

Σύμφωνα με τα ευρήματα, διαπιστώθηκε ότι το 22% των ατόμων είχαν αυξημένα επίπεδα της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP), ενός βασικού βιολογικού δείκτη για την ύπαρξη φλεγμονής, λοίμωξης ή στρες στο σώμα. Αυξημένα επίπεδα CRP αποτελούν ένδειξη για αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο (έμφραγμα, εγκεφαλικό, στηθάγχη, καρδιακή ανεπάρκεια), αρθρίτιδα, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου κ.α.

 

Οι ενοικιαστές είχαν κατά μέσο όρο υψηλότερα επίπεδα CRP (0,8 μιλιγκράμ ανά λίτρο), σε σχέση με τους ιδιοκτήτες σπιτιού, ακόμη και όσους το είχαν πάρει με στεγαστικό δάνειο, οι οποίοι είχαν CRP κάτω από 0,6 mg ανά λίτρο. Επίσης όσοι ζουν σε μονοκατοικία (ιδιόκτητη ή νοικιασμένη), έχουν χαμηλότερα επίπεδα CRP σε σχέση με όσους ζουν σε διαμέρισμα.

 

«Η υψηλότερη CRP, που δείχνει χειρότερη υγεία, παρατηρείται σε όσους νοικιάζουν σπίτι. Η μεγαλύτερη ανασφάλεια, τα υψηλότερα κόστη και η χαμηλότερη ποιότητα ενός ενοικιασμένου σπιτιού εξηγούν τα ευρήματα», δήλωσε η δρα Έϊμι Κλερ, επικεφαλής της έρευνας.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΆγνωστοι μαχαίρωσαν 11 φορές άντρα 45 ετών
Επόμενο άρθροΔιέλυσαν το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία με χημικά