Ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις τροφοδοτεί πλέον συστηματικά η Τουρκία, επαναφέροντας τους ισχυρισμούς περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, ενώ παράλληλα δεν διστάζει να κατηγορήσει τη χώρα μας ακόμη και για υπόθαλψη τρομοκρατών.

Από τον Ταγίπ Ερντογάν και τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που σήκωσαν εκ νέου «τη σημαία» αποστρατιωτικοποίησης των νησιών μας, φθάνοντας στο σημείο να συνδέσουν το παράλογο αίτημά τους – δεδομένης της τουρκικής επιθετικότητας και του «casus belli» – με την κυριαρχία της Ελλάδας σε πολλά νησιά του Αιγαίου, μέχρι τον Ομέρ Τσελίκ που μας απείλησε ότι «θα έρθουν ξαφνικά μια νύχτα», τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, που παροτρύνει τον Ερντογάν να… «πάρει πίσω τα νησιά», και τον ακροδεξιό Γκρίζο Λύκο, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «προσπαθεί να προκαλέσει ένοπλη σύγκρουση με την Τουρκία», δεν υπάρχει πολιτικός στην Τουρκία – ανεξαρτήτως πολιτικής αποχρώσεως – που να μην προκαλεί σε καθημερινή βάση την Αθήνα, κλιμακώνοντας την ένταση μεταξύ των δύο χωρών.

Και μέσα σε όλα αυτά, δεν λείπουν, φυσικά, οι συνεχιζόμενες τουρκικές παραβιάσεις του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου.

Την σκυτάλη των απειλών και του… παραλόγου πήρε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της γείτονος, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος, ούτε λίγο – ούτε πολύ, κατηγόρησε την Ελλάδα ότι έχει… εμμονή με την Τουρκία.

«Κάποιοι πολιτικοί στην γειτονική Ελλάδα επιμένουν να ξυπνούν το πρωί και να λένε ‘Τουρκία’ και το βράδυ να πηγαίνουν στο κρεβάτι τους λέγοντας ‘Τουρκία’», ισχυρίστηκε – ή μάλλον έτσι θέλει να πιστεύει – ο Χουλουσί Ακάρ.

Ισχυρίστηκε ακόμη ότι αυτοί οι Έλληνες πολιτικοί είναι εκείνοι που υιοθετούν προκλητική ρητορική, ενώ δεν παρέλειψε και να τους… συμβουλεύσει: «Θέλουμε να ξέρουν ότι προκαλούν μεγάλο κακό στον Ελληνικό λαό».

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας υποστήριξε, παράλληλα, πως «η Τουρκία ελπίζει σε διάλογο και ένα κλίμα εποικοδομητικών συζητήσεων το συντομότερο δυνατόν», επιλέγοντας να ξεχάσει την ατάκα του αρχηγού του, Ερντογάν, «Μητσοτάκης γιοκ», με την οποία απέκλεισε κάθε συνομιλία με την Αθήνα.

Στη συνέχεια, επανέλαβε και εκείνος το γνωστό τροπάρι ότι η Ελλάδα εξόπλισε ορισμένα νησιά κατά παράβαση των διεθνών συμφωνιών, τονίζοντας: «Απαντήσαμε σε κάθε μία από τις άδικες και παράνομες επιθετικές ενέργειες της Ελλάδας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Θα συνεχίσουμε να απαντάμε στις άδικες και παράνομες επιθετικές ενέργειες της Ελλάδας. Δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα».

Και προσέθεσε πως η Άγκυρα αναμένει «να δημιουργηθεί το συντομότερο δυνατό ένα εποικοδομητικό περιβάλλον, να γίνει διάλογος, με εκπλήρωση των υποσχέσεων και τήρηση των συμφωνιών. Περιμένουμε να συνειδητοποιήσουν ότι δεν θα φτάσουν πουθενά με αυτές τις προκλήσεις, κάνοντας επισκέψεις υψηλού επιπέδου στα πιο κοντινά στην Τουρκία νησιά, ανάμεσα σε χιλιάδες νησιά, με τελετές, δράσεις και ομιλίες».

Εν ολίγοις, πολιτικές επισκέψεις σε ελληνικά νησιά που βρίσκονται κοντά στην Τουρκία συνιστούν προκλήσεις για τον Ακάρ και το πολιτικό σύστημα της χώρας του. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι πριν λίγες ημέρες και σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση της Άγκυρας, ο Έλληνας υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς, θα πρέπει στο εξής να… παίρνει άδεια για να επισκεφτεί τα νησιά του Αιγαίου!

«Η Τουρκία ήταν πάντα ένα βήμα μπροστά για την ειρήνη και πάντα έτεινε το χέρι για την ειρήνη», τόνισε ο Ακάρ, ο υπουργός Άμυνας μιας χώρας που εισβάλλει κάθε τρεις και λίγο στην Συρία, με το πρόσχημα της «κουρδικής τρομοκρατίας», μιας χώρας που συνεργάστηκε πάμπολλες φορές με τον ISIS, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι τον πολεμά, ενώ παράλληλα κάνει ό,τι μπορεί για να δημιουργήσει το κλίμα εκείνο που θα του επιτρέψει την προσάρτηση των Κατεχομένων της Κύπρου.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΈδεσε έως το 2024 τον Σέιν Λάρκιν η Αναντολού Εφές
Επόμενο άρθροΗ ομάδα για τους Μεσογειακούς Αγώνες του Οράν