Δύο ημέρες μετά την κατάθεση της πρότασης για τη δυνατότητα ανταλλαγής και δανεισμού εργαζομένων μεταξύ των επιχειρήσεων ο ΣΕΒ, αυτή τη φορά μέσω του εβδομαδιαίου report του τμήματος Μακροοικονομικής Ανάλυσης υπό τον κ. Μιχάλη Μασουράκη, προειδοποιεί για το βάθος της ύφεσης της οικονομίας ζητώντας «ρηξικέλευθες πολιτικές για την επανεκκίνηση της οικονομίας».

Στο πλαίσιο αυτό ζητεί να ληφθούν μέτρα στις παρακάτω βασικές κατευθύνσεις, τις οποίες έχει προτείνει και επισήμως στην κυβέρνηση:

• Η επανεκκίνηση της οικονομίας να γίνει όσο το δυνατόν νωρίτερα και δυναμικότερα, πάντοτε με τα κατάλληλα υγειονομικά πρωτόκολλα. 

•  Συνέχιση και επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και των αποκρατικοποιήσεων με στόχο την συνολική μεταρρυθμιστική μεταμόρφωση της χώρας (Total Reform) εντός του 2020.

• Ο παραγωγικός ιστός της χώρας και η απασχόληση να προστατευθούν με οριζόντια αντισταθμιστικά μέτρα, που θα ισχύσουν για το 2020..

Αύξηση επενδύσεων με ιδιαίτερη έμφαση σε δημόσιες επενδύσεις, και έργα υποδομών, με μηχανισμούς ταχείας υλοποίησης.

• Διαφύλαξη της συνέπειας στην τήρηση των οικονομικών υποχρεώσεων.

Στοχευμένες διεκδικήσεις από τα Ευρωπαϊκά ταμεία, με δεδομένο ότι η χώρα μας είναι η περισσότερο ευάλωτη χώρα στην Ευρώπη.

Στήριξη της κοινωνικής συνοχής κατά την διάρκεια της επανεκκίνησης της οικονομίας.

Σύμφωνα με τον κ. Μασουράκη, που υπογράφει τη μελέτη, η χώρα μας, θεωρητικά, είναι από τις πιο ευάλωτες χώρες της Ευρώπης στον κορωνοϊό, όπως φάνηκε σε μελέτη της OxfordEconomics, υπενθυμίζοντας και τις τις πρόσφατες δηλώσεις του υπ. Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα στο ΘΕΜΑ Radio 104,6 ότι η κρίση του κορωνοϊού στοιχίζει στο ελληνικό ΑΕΠ 2,5 μονάδες κάθε μήνα.

Σύμφωνα με τον ίδιο «τα μέτρα που έχει ανακοινώσει και εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση, θα προφυλάξουν την ελληνική οικονομία σε κάποιο βαθμό από την πραγματοποίηση των ακραίων εκτιμήσεων του ΔΝΤ», το οποίο περιμένει ύφεση 10%. Ωστόσο «αυτό δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη τις προβλέψεις του ΔΝΤ, και να ενισχύσει τα μέτρα για την αποτροπή του σεναρίου εξαιρετικά υψηλής ύφεσης». 

Διαβάστε ΕΔΩ το εβδομαδιαίο report του ΣΕΒ

Ειδήσεις σήμερα:

Ύφεση 5% με 9% προβλέπει ο ΙΟΒΕ

Τόμσεν: Η Ελλάδα θα χτυπηθεί σκληρά στην οικονομία λόγω εξάρτησης από τον τουρισμό

Ύφεση «καταπίνει» 20 – 40 δισ. και τον Τουρισμό – Έξοδος στις αγορές με 7ετές ομόλογο

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΈκλεισε το βιβλίο προσφορών για το 7ετές ομόλογο – Οριστική τιμολόγηση πέριξ του 2,03% – Γιατί ακριβαίνει ο δανεισμός
Επόμενο άρθρο«Το πιθανότερο σενάριο είναι να ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα κεκλεισμένων των θυρών»