Τη μετάθεση αναγγελίας των επιταγών λήξεως του διαστήματος από 10 μέχρι και 30 Μαρτίου 2020, το διάστημα δηλαδή της έναρξης των περιοριστικών μέτρων και της αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων για την αποφυγή εξάπλωσης του κορωνοϊού, ζητά με επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, ο βουλευτής Μαγνησίας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος, προκειμένου να αποφευχθεί το λουκέτο σε επιχειρήσεις, των οποίων κλονίζεται η πιστοληπτική τους ικανότητα.

Πιο αναλυτικά, στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή αναφέρονται τα εξής: «Η κυβέρνηση στις 30/3/2020 πολύ ορθά νομοθέτησε την αναστολή πληρωμής επιταγών λήξεως μετά τις 30 Μαρτίου για εβδομήντα πέντε (75) ημέρες. Σοβαρή απόφαση που δημιούργησε προστατευτικό δίχτυ για τους μικρομεσαίους εμπόρους. Πλην όμως, επιταγές λήξεως από 10/3/2020 μέχρι και 30/3/2020  ήδη αναγγέλλονται από τις τράπεζες στο σύστημα «ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ» από τις 10 Απριλίου και μετά από τη συμπλήρωση του χρονικού διαστήματος των 30 ημερών. Υπάρχουν όμως τα εξής δεδομένα που πρέπει να αξιολογηθούν από την Πολιτεία:

Πρώτον, η ανησυχία για την πανδημία και κατά συνέπεια η αναδουλειά στο μικρομεσαίο εμπόριο ξεκίνησε από τις αρχές Μαρτίου. Δεύτερον, από τις 11/3/2020 ξεκίνησαν τα περιοριστικά μέτρα, όπως το κλείσιμο των σχολείων. Τρίτον, από τις 14/3/2020 έκλεισε η εστίαση και λίγες ημέρες αργότερα, στις 17/3/2020 έκλεισαν και τα εμπορικά καταστήματα.

Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι μιλάμε για επιταγές που έπρεπε να εξοφληθούν, όταν είχε ξεκινήσει για τα καλά η αναταραχή στην αγορά. Επιπροσθέτως, κ. Υπουργέ πολλές από αυτές τις επιταγές αντιστοιχούν σε εμπορεύματα για τα οποία ουδέποτε έγινε παραλαβή, εφόσον πολλά από τα εργοστάσια στην Ευρώπη και την Κίνα είχαν ήδη αναστείλει τη λειτουργία τους. Αν συνεχιστούν οι αναγγελίες των συγκεκριμένων επιταγών στον «ΤΕΙΡΕΣΙΑ» ορατός προβάλει ο κίνδυνος να βρεθούν χωρίς μπλοκ επιταγών και κατά συνέπεια εκτός αγοράς πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αναγκάστηκαν να κατεβάσουν ρολά για δύο μήνες.

Κατόπιν τούτων,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  • Με δεδομένο ότι δεν επισύρει δημοσιονομικό κόστος και δεν αφορά το σύνολο των επιταγών του επίμαχου διαστήματος, διότι προφανώς ένα μέρος τους πληρώθηκε με ζημία από τα όποια χρηματικά αποθέματα των μικρομεσαίων εμπόρων, μελετά η κυβέρνηση το ενδεχόμενο να επεκταθεί το όριο αναγγελίας των επιταγών αυτών από τις 30 ημέρες στην προστατευτική ρύθμιση των 75 ημερών, για τις επιταγές λήξεως του διαστήματος από 10 μέχρι 30 Μαρτίου, προκειμένου να καλυφθούν περιπτώσεις που έχουν αναγγελθεί και υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο με την κατάρρευση της πιστοληπτικής ικανότητας να μην ανοίξουν επιχειρήσεις;».
Προηγούμενο άρθροΜε κανόνες η λειτουργία εμπορικών κέντρων-Υποχρεωτική η μάσκα (video)
Επόμενο άρθροΤι προτείνουν Μέρκελ και Μακρόν για το Ταμείο Ανάκαμψης