Την εκτίμηση ότι υπάρχει δυστοκία που οφείλεται αποκλειστικά στην Τουρκία, η οποία ενδεχομένως θέλει μία καλύτερη προετοιμασία για τις διερευνητικές, διατύπωσε ο κ. Χρήστος Ροζάκης, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην υφυπουργός. Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και την Ευαγγελία Μπαλτατζή τόνισε ότι «η Τουρκία που έχει την πρωτοβουλία αυτή τη φορά να μας καλέσει για την έναρξη των διερευνητικών επαφών – αφού τώρα είναι η σειρά της με δεδομένο ότι την τελευταία φορά το ‘16 έγιναν στην Αθήνα- δείχνει να μην θέλει τις συνομιλίες και ως εκ τούτου καθυστερεί την έναρξη των διαπραγματεύσεων».

Ο κ. Ροζάκης δήλωσε ότι ενδεχομένως η Τουρκία θεωρεί ότι εάν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις δεν θα εξελιχθούν καλά, γιατί υπάρχει διαφωνία ως προς την ύλη που πρέπει να αντιμετωπισθεί. «ΟΙ Έλληνες θέλουμε μόνον υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ και εκείνοι θέλουν να βάλουν όλα τα προβλήματα. Οπότε ενδέχεται από την πρώτη φορά να υπάρχει τέτοια διαφωνία που θα οδηγήσει σε διακοπή των διερευνητικών». Φοβάμαι , συνέχισε ο κ. Ροζάκης, ότι οι διερευνητικές θα ξεκινήσουν σαν να μην υπήρξαν ποτέ οι 60 προηγούμενοι γύροι, ότι η Τουρκία θα επιχειρήσει να γυρίσει στα παλιά και αυτό σημαίνει ότι θα δημιουργηθεί εμπλοκή και στη συνέχεια αποτυχία.

Ο κ. Ροζάκης υπενθύμισε ότι «οι διερευνητικές το 2002 είχαν φτάσει στο καλύτερο δυνατό σημείο γιατί υπήρχε και το δέλεαρ της ένταξης της Τουρκίας της ΕΕ, η Τουρκία σήμερα δεν θέλει να ξεκινήσει διερευνητικές με βάση τα δύο μόνον προβλήματα που βάζει η Ελλάδα, την ενοχλεί αυτό, αντιτίθεται στα συμφέροντά της, δηλαδή να λύσει όλα τα προβλήματα που έχει με την Ελλάδα». Εξέφρασε την εκτίμηση ότι μόνον ο διεθνής παράγοντας μπορεί να φρενάρει τον Ερντογάν αλλά είναι διστακτικός , οι ΗΠΑ μπορεί να μιλάνε για καλές σχέσεις με την Ελλάδα, αλλά ο Τραμπ παραμένει φιλότουρκος και φιλο-ερντογανικός, την ίδια ώρα που η Ευρώπη, ένας οργανισμός 27 χωρών έχουν διαφορετικές απόψεις και συμφέροντα, κατά συνέπεια, δήλωσε ο κ. Ροζάκης, δεν βλέπω από που μπορούμε να αντλήσουμε μια συμμαχία που θα βάλει την Τουρκία στη θέση της .

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΚ. Κούσιος: Δεν είμαστε διατεθειμένοι να πάμε σε διάλογο με απειλές (audio)
Επόμενο άρθροΤ. Θεοδωρικάκος: Να ζητήσουν συγνώμη για το απαράδεκτο δημοσίευμα της «ΑΥΓΗΣ» (audio)