Ξηλώνοντας” τις περισσότερες  προτάσεις  του ΣΥΡΙΖΑ για την συνταγματική αναθεώρηση, χαρακτηρίζοντάς τις είτε μικρόψυχες και αμυντικές, είτε υστερόβουλες, είτε ρητορικές και ωμές εκφράσεις συνταγματικού λαϊκισμού, ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής υπογράμμισε πως “το πρόβλημα της χώρας δεν είναι το Σύνταγμα”.

 

Υπογράμμισε παράλληλα πως η κυβέρνηση με την αναθεώρηση είναι “εκτός θέματος” και τόνισε πως το πρόβλημα της χώρας είναι οικονομικό, κοινωνικό, πολιτικό και σε ορισμένες περιπτώσεις και θεσμικό.

 

“Χωρίς συναίνεση και πολιτικό πολιτισμό η αναθεώρηση δεν είναι εφικτή” τόνισε ο κ. Βενιζέλος σημειώνοντας πως  το Σύνταγμα άντεξε στην κρίση.

 

Ο ίδιος εξέφρασε ικανοποίηση γιατί στη διαδικασία τελικά επιβλήθηκε “ο αυστηρός χαρακτήρας που προβλέπει το ίδιο το Σύνταγμα με το άρθρο 110”.

 

Και υπενθύμισε πως η διαδικασία αυτή ξεκίνησε με πρωτοβουλία της κυβέρνησης Σύριζα-ΑΝΕΛ “εξωκοινοβουλευτικά, ενώ στην πρώτη φάση της κυριάρχησε η ιδέα του συνταγματικού δημοψηφίσματος που θα ήταν βάναυση προσβολή. Χαίρομαι γιατί τελικά υπήρξε σεβασμός. Το Σύνταγμα έδειξε ότι έχει μηχανισμούς αυτοπροστασίας. Αποδείχτηκε πως το πρόβλημα της χώρας δεν είναι Συνταγματικό. Και δεν λύνεται τόσο εύκολα. Η συζήτηση πρέπει να επανέλθει εντός θέματος. Το Σύνταγμα μας βοήθησε αυτά τα εννέα δύσκολα χρόνια”.

 

 

Όπως είπε ο κ. Βενιζέλος οι περισσότερες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ήταν: άλλες μικρόψυχες και αμυντικές (π.χ. αποκλεισμός του αρ 16, απόρριψη επιλογής ηγεσίας Δικαιοσύνης), άλλες  υστερόβουλες (π.χ. καθιέρωση απλής αναλογικής) , άλλες είχα ρητορικά έως δημαγωγικά, στοιχεία και ήταν ωμή έκφραση συνταγματικού λαϊκισμού. Όπως είπε χαρακτηριστικά,  στο θέμα των κοινωνικών δικαιωμάτων  το Σύνταγμα είναι πλήρες. Δεν χρειάζεται τίποτα (αρ 21 και 22, αρ 5 παρ 2, αρ 101 και 102). Ενώ ο συνδυασμός των άρθρων 3 και 13 περί θρησκευτικής ελευθερίας και ισότητας καλύπτει και το κομμάτι του ουδετερόθρησκου κράτους (σ.σ. το οποίο είναι ‘σημαία’ για τον Σύριζα).

 

Άλλες δε κυβερνητικές προτάσεις χαρακτηρίστηκαν από τον κ. Βενιζέλο ως “απολύτως ανεύθυνες” και αναφέρθηκε ειδικά στην καθιέρωση δημοψηφισμάτων.

 

Κριτική  άσκησε και προς την πλευρά της ΝΔ λέγοντας πως “πληθωριστική τάση υπάρχει και σε ορισμένες προτάσεις της ΝΔ”, ενώ παράλληλα υπογράμμισε ως πολύ θετικές τις προτάσεις της για θέματα όπως το αρ 16 περί μη κρατικών πανεπιστημίων.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΑνθρωπιστική βοήθεια 2,1 δισ. στους Σύρους
Επόμενο άρθροΗ πρόταση έχει προβλήματα που πρέπει να διορθώσουμε