Τις πρώτες 11 ημέρες του Οκτωβρίου, η  Θεσσαλονίκη θεωρείτο covid free, με 146 κρούσματα συνολικά, δηλαδή περίπου 13 την ημέρα. Στις 12 Οκτωβρίου μάλιστα καταγράφηκαν μόλις 6. Από εκείνη την ημέρα, η κατάσταση άρχισε να γίνεται εφιαλτική. Οι αριθμοί εκτοξεύτηκαν, μετρώντας το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου συνολικά 6.500 κρούσματα, δηλαδή περίπου 590 την ημέρα.

Για εκθετική αύξηση των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη που αποδίδεται στη χαλάρωση και την ανεμελιά όλο το προηγούμενο διάστημα, σε ό,τι αφορά τον συγχρωτισμό, έκανε λόγο ο Καθηγητής Παθολογίας και Διευθυντής της Α’ Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, κ. Χαράλαμπος Μηλιώνης.

Ο κ. Μηλιώνης έκανε λόγο για τεράστια ικανότητα διασποράς και μεταδοτικότητας του κορονοϊού, γεγονός που, όπως είπε, μπορεί να πάρει μεγάλες διαστάσεις, όπως συνέβη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, εάν δεν δείξουμε προσοχή τώρα. Τόνισε ακόμη, ότι υπάρχει πλέον διακύμανση στις ηλικίες των νοσούντων, με πολύ νέους ανθρώπους να χρειάζονται διασωλήνωση, ενώ εστίασε στο θέμα της παχυσαρκίας, λέγοντας ότι αποτελεί ιδιαίτερα επιβαρυντικό παράγοντα, καθώς ο λιπώδης ιστός αυξάνει το ποσοστό υποκλινικής φλεγμονής.

Σε ό,τι αφορά τις μεταλλάξεις του ιού, διευκρίνισε ότι οι μόνες που αναφέρθηκαν ήταν από το Κέντρο Αναφοράς Νόσων στην Αμερική, ενώ κατέληξε λέγοντας ότι ο ένας και μοναδικός τρόπος προφύλαξης είναι να μείνουμε μακριά από τον ιό.

«Ο καθένας ας θεωρήσει τον εαυτό του ασυμπτωματικό, για την προστασία των άλλων», είπε χαρακτηριστικά.

 

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3

 

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθρο«Μπορώ να βοηθήσω την ομάδα μου»
Επόμενο άρθροΚυρ. Πιερρακάκης: Και οι ιατρικές βεβαιώσεις μέσω διαδικτύου