Την ανησυχία της για τα σχολεία που βρίσκονται σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη μετέφερε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής – ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου.

Οι δύο πρώτες εβδομάδες από το άνοιγμα των σχολείων δεν είχαν κάποια τρομερή επιβάρυνση, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα. «Βεβαίως περιμένουμε συρροές κρουσμάτων στα σχολεία που βρίσκονται σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη ενηλίκων. Το είδαμε και στην Αμερική, όταν μια κοινότητα έχει μεγαλύτερη προστασία με τον εμβολιασμό της προστατεύονται τελικά και τα σχολεία», σημείωσε η κ. Ψαλτοπούλου.

Τα παιδιά κρατούν τα μέτρα

Κάθε συμπεριφορά των ενηλίκων έχει επίδραση στα παιδιά υπογράμμισε η κ. Ψαλτοπούλου, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη και τον Διονύση Χατζημιχάλη, παρότι βλέπουμε τα ίδια να έχουν προσαρμοστεί και να κρατάνε την μάσκα τους.

«Έγκειται σε εμάς τους γονείς να κάνουμε με ευλαβική σταθερότητα τα self test, πριν πάμε τα παιδιά σχολείο ή αν τύχει το σαββατοκύριακο να πάμε κάπου, να είμαστε προσεκτικοί ή αν δούμε κάποιο παιδί από την παρέα ή γονιός να έχει κάποιο σύμπτωμα, καλό είναι να κάνουμε ένα self test παραπάνω ή να κρατήσουμε το παιδί μας στο σπίτι».

Την αύξηση στο ιικό φορτίο των λυμάτων αρκετών περιοχών, που έδειξαν οι μετρήσεις στα λύματα όπως δημοσιεύτηκαν εχθές, σχολίασε επίσης η κ. Ψαλτοπούλου, εκτιμώντας ότι περιμένουμε μια αισθητή αύξηση των κρουσμάτων στις επόμενες ημέρες.

Έχοντας μπει στο φθινόπωρο, λίγο πριν την διάθεση των αντιγριπικών εμβολίων, η κ. Ψαλτοπούλου, σημείωσε πως πέρσι σχεδόν εξαφανίστηκε η γρίπη λόγω του συντριπτικού ποσοστού των πολιτών που εμβολιάστηκαν για την γρίπη, ενώ τα προηγούμενα χρόνια είχαμε 100-150 θανάτους ετησίως, που θα μπορούσαν να αποφευχθούν με τον εμβολιασμό.

Έτσι και φέτος, ο εμβολιασμός για την γρίπη συνιστάται αρχικά στα άτομα άνω των 60 ετών, σε άτομα με προβλήματα υγείας, ή που είναι σε ανοσοκαταστολή, αλλά βέβαια, όπως είπε η κ. Ψαλτοπούλου «μπορούμε να συστήσουμε σε οποιονδήποτε να το κάνει, μαζί με την πρώτη είτε την δεύτερη ή την τρίτη δόση του εμβολίου για τον κοροναϊό».

Τα τμήματα που έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΚομφούζιο – Παράταση για την υποβολή παραστατικών
Επόμενο άρθροΤα προϊόντα της Στερεάς Ελλάδας προωθούνται στη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα