Ολομέτωπη επίθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη στον πρωθυπουργό, με αφορμή τη συζήτηση στο Κοινοβούλιο σχετικά με τη Συνταγματική Αναθεώρηση, καθώς μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υπογράμμισε: «Ευτυχώς κ. Τσίπρα που νομίζετε ότι το ατού σας είναι η οικονομία κι όχι τα συνταγματικά. Για άλλη μια φορά επιδείξατε άγνοια βασικών ζητημάτων ή συνειδητή προσπάθεια διαστρέβλωσης των δικών μας θέσεων ή η μνήμη σας είναι μάλλον επιλεκτική».

 

Παράλληλα, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ανέφερε: «Είχα προτείνει στον κ. Τσίπρα, στην πρώτη μας συνάντηση, να ψηφίσει η Ν.Δ. όλα τα άρθρα που προτείνει η κυβέρνηση κι ο ΣΥΡΙΖΑ όλα τα άρθρα που προτείνει η Ν.Δ. Μόνο έτσι θα διασφαλιζόταν μία ευρεία Αναθεώρηση με λαϊκή νομιμοποίηση. Επειδή με ρωτήσατε γιατί δεν ψηφίζουμε και τα άλλα άρθρα σας, επαναλαμβάνω και σήμερα την πρότασή μου: Ψηφίστε όλα τα άρθρα που θεωρούμε εμείς αναθεωρητέα, να ψηφίσουμε κι εμείς αυτά που θέλετε εσείς, έτσι ώστε η επόμενη βουλή να προχωρήσει με απλή πλειοψηφία. Όχι μισές δουλειές. Αν πιστεύετε στη λαική εντολή, δεν έχετε λόγο να φοβάστε την πρότασή μας».

 

«Αυτό που όλοι αντιλαμβάνονται είναι ότι προσπαθείτε να κάνετε μια πολιτική διαχείριση της διαφαινόμενης ήττας σας» τόνισε, προσθέτοντας ότι το Σύνταγμα είναι η πυξίδα της Δημοκρατίας και ορίζει όλες τις πτυχές της χώρας και «δεν πρέπει μόνο να συμβαδίζει με τις απαιτήσεις του σήμερα, θα πρέπει να ανταποκρίνεται και στα ζητούμενα του αύριο».

 

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Η Ελλάδα έχει ανάγκη για αναγέννηση. Μια τολμηρή αναθεώρηση είναι προϋπόθεση για να προχωρήσουμε μπροστά, ν’ αφήσουμε πίσω μας την κρίση. Η χώρα σήμερα έχει ανάγκη από συναινέσεις κι όχι από ακραίες αντιπαραθέσεις», συμπληρώνοντας ότι η συνταγματική αναθεώρηση αποτελεί κορυφαία στιγμή για το Κοινοβούλιο και «ώρα ευθύνης για όλους. Δεν πρέπει να αποτελέσει μια χαμένη ευκαιρία», καθώς υπάρχουν 59 άρθρα που η ΝΔ προτείνει για Αναθεώρηση και για τα οποία ζητεί από την κυβέρνηση να τα αντιμετωπίσει «με καλό πνεύμα».

 

Εν συνεχεία, δήλωσε πως εδώ και 10 χρόνια που η χώρα μαστίζεται από κρίση, «ο λαϊκισμός έγινε εργαλείο για κατάχρηση εξουσίας. Το πολίτευμα αμφισβητήθηκε. Έτσι αυτή η διαδικασία έχει και χαρακτήρα αποκατάστασης της δημοκρατικής λειτουργίας. Η Ελλάδα έχει σήμερα όσο ποτέ ανάγκη για αναγέννηση».

 

Ο πρόεδρος της ΝΔ υπενθύμισε πως τρεις μήνες από το βήμα της Βουλής ο ίδιος είχε πει πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει ακόμη και το Σύνταγμα ως μοχλό για το κομματικό του συμφέρον, για να παραμείνει για λίγο στην εξουσία.

 

«Η Βουλή έχει μεταβληθεί σε μια ρευστή πολιτική μάζα» επεσήμανε, ζητώντας από τον πρωθυπουργό να απαντήσει πώς θα αναφέρει μια Βουλή όπου «οι βουλευτές ανταλλάσσουν τις συνειδήσεις τους με καρέκλες».

 

Κλείνοντας, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης τόνισε ότι «στον καθρέφτη της αναθεωρητικής διαδικασίας φαίνονται οι διαθέσεις του κάθε κόμματος. Ποιος θέλει να πάει η πατρίδα μπροστά και ποιος να μείνει καθηλωμένη. Ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε το Σύνταγμα δείχνει ποιος είναι προοδευτικός και ποιος εκφράζει τη συντήρηση».

 

«Αν σας ενοχλεί ο όρος “κυβέρνηση-κουρελού”, πώς αλλιώς να ονομάσουμε την κατάσταση όπου βουλευτές ανταλλάσσουν την ιδιότητά τους με αξιώματα; Όταν εκχωρούν προκαταβολικά και εν λευκώ την ψήφο τους;» κατέληξε, διερωτώμενος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΣτην BlackRock ο πρώην αντιπρόεδρος της Fed Stanley Fischer
Επόμενο άρθροΑφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου