Εγκρίθηκε από την ολομέλεια το πρωτοκόλλο τροποποίησης της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ. Στην ψηφοφορία πήραν μέρος 288 βουλευτές. «Υπέρ» τάχθηκαν 175 βουλευτές, «παρών» δήλωσαν 80 βουλευτές, «κατά» ψήφισαν 33 βουλευτές. Υπέρ της συμφωνίας ψήφισαν ΝΔ και Κίνημα Αλλαγής. Παρών δήλωσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Καταψήφισαν το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25.

«Ενισχύουμε το πλαίσιο των στρατηγικών μας συμμαχιών. Όχι μόνο με τις ΗΠΑ αλλά και με άλλες χώρες. Το επίπεδο ελληνογαλλικών σχέσεων ποτέ δεν ήταν καλύτερο. Έχω τις επόμενες ημέρες να επισκεφτώ Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα», ανέφερε κατά την διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός τόνισε απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση: «Επιχειρείτε να κάνετε αντιπολίτευση μόνο χάριν της αντιπολίτευσης. Σας το είπα και στην κατ’ ιδίαν συνάντησή μας ότι δεν έχω διαγνώσει καμία ουσιαστική απόκλιση στην εξωτερική μας πολιτική. Στο ταξίδι μου στην Αμερική, χρησιμοποίησα αυτή ακριβώς τη διακομματική συναίνεση ως απόδειξη της σταθερότητας στη χώρα στις επιλογές της εξωτερικής πολιτικής.

Όπως τόνισε: «Όλες οι συμμαχίες βασίζονται στην έννοια της προβλεψιμότητας. Απρόβλεπτος ήσασταν εσείς στο πρώτο εξάμηνο του 2015 και είδαμε πού μας οδηγήσατε», είπε απευθυνόμενος στον Α. Τσίπρα. Επίσης ότι «Η προβλεψιμότητα στην εξωτερική πολιτική είναι πλεονέκτημα».

«Λέτε επίσης ότι θέλουμε περαιτέρω εγγυήσεις. Θα σας θυμίσω δηλώσεις που έχουν γίνει από Αμερικανούς αξιωματούχους τους τελευταίους μήνες».

«Ναι κ. Μητσοτάκη, εγώ ο ‘απρόβλεπτος’ ήμουν ο πρωθυπουργός μαζί με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που καταφέραμε να βγει η χώρα από τα μνημόνια μετά από μια 8ετή κρίση», απάντησε ο κ. Τσίπρας στον πρωθυπουργό. Πρόσθεσε ότι η «απρόβλεπτη» κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν που κατάφερε, όπως σημείωσε, να φέρει τους εταίρους στο τραπέζι για να πάρει η χώρα ρύθμιση του χρέους, που κατάφερε να δημιουργήσει buffer 37 δισ., να αναβαθμίσει την αξιοπιστία και τη γεωπολιτική δυναμική της χώρας με τις συμφωνίες της στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια με τη Συμφωνία των Πρεσπών», απάντησε στην δευτερολογία του ο Α. Τσίπρας.

Η συμφωνία υπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας, τόνισε ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας, σημειώνοντας ότι η όξυνση στα εθνικά θέματα δεν θα υπηρετούσε τα συμφέροντα της χώρας, την ευημερία της κοινωνίας και την διασφάλιση της εθνικής κυριαρχίας. Το μεγαλύτερο όπλο της Ελλάδας είναι η αρραγής εθνική ενότητα, πρόσθεσε ο κ.Δένδιας, ενώ με αφορμή την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για πάγωμα της συμφωνίας αναρωτήθηκε ποιον θα εξυπηρετούσε μία τέτοια στάση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ζητήσει το «πάγωμα» της συμφωνίας μέχρι να εκφραστεί έμπρακτη στήριξη των ΗΠΑ στα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, και θα δήλωσε «παρών» στην ψηφοφορία. «Ανησυχούμε», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, προσθέτοντας ότι αυτό είναι το συναίσθημα που διακατέχει τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού αυτόν τον καιρό. Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, σημείωσε ότι «η μεγαλύτερη αιτία της ανησυχίας των πολιτών είναι η εξωτερική σας πολιτική», για να σχολιάσει πως «όσα βλέπει να κάνετε σε άλλα πιο εύκολα θέματα, φουντώνει αυτή την ανησυχία».

Για απαράδεκτη συμφωνία την οποία ουσιαστικά πιστώνεται ο κ.Τσίπρας, έκανε λόγο στη Βουλή ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ενώ ο γραμματέας του ΜΕΡΑ25 Γιάννης Βαρουφάκης, τόνισε πως πρόκειται για μία ψευδεπίγραφη διευκόλυνση των μιλιταριστικών επιδρομών των ΗΠΑ στην περιοχή μας.

«Κοκορομαχία των κ.κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα τις κρίσιμες ώρες για τα εθνικά», κατήγγειλε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά παρεμβαίνοντας απόψε στη συζήτηση στη Βουλή. «Εκπλήσσομαι. Ζούμε εξαιρετικά κρίσιμες ώρες για τα εθνικά μας θέματα. Ο ελληνικός λαός περιμένει από όλους εμάς, τουλάχιστον στον τομέα αυτό, να συνεννοηθούμε και να χαράξουμε μια εθνική γραμμή. Έχω ζητήσει, κατ΄επανάληψη να συγκληθεί συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, ακριβώς για να μπορέσουμε να συζητήσουμε ανοιχτά μεταξύ μας και να συμφωνήσουμε, επιτέλους σε μια κοινή γραμμή για να εμπνεύσουμε ασφάλεια και εμπιστοσύνη στον ελληνικό λαό

«Κοινωνία συμφερόντων», χαρακτήρισε την τροποποίηση της συμφωνίας, ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στην ολομέλεια. Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ότι τα δύο μέρη χτίζουν κοινό συμφέρον και χαρακτήρισε τη Συμφωνία επωφελή για τα εθνικά συμφέροντα και για την αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων. Η γεωπολιτική συγκυρία είναι σημαντική, επισήμανε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ αντιλαμβάνονται ότι η Ελλάδα είναι «χώρα πρώτης γραμμής», «σταθερός και αξιόπιστος σύμμαχος και εταίρος», «πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο» και αυτά είναι γεγονότα που αυξάνουν τη στρατηγική βαρύτητα της Ελλάδα. Για το λόγο αυτό, είπε, οι ΗΠΑ αποφάσισαν να εντείνουν την παρουσία τους στην περιοχή.

Οι βουλευτές Μπουρχάν Μπαράν, Ιλχάν Αχμέτ, Γιώργος Βαγιωνάς, Μαριέττα Γιαννάκου, Σταύρος Αραχωβίτης, Κωνσταντίνος Ζουράρις, Ειρήνη Αγαθοπούλου, Τρύφων Αλεξιάδης, Σωκράτης Βαρδάκης και Σπύρος Λάππας, απέστειλαν στο προεδρείο επιστολή πρόθεσης ψήφου η οποία όμως δεν προσμετρήθηκε στο αποτέλεσμα.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΟ Γ. Λαγός έσκισε τουρκική σημαία στο Ευρωκοινοβούλιο – Κατηγορηματική καταδίκη από το ΥΠΕΞ (video)
Επόμενο άρθροΠορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης έκαναν φίλαθλοι του ΠΑΟΚ (video)