Σταθερή με σεβασμό στους κανόνες του διεθνούς δικαίου, με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα απαντά η Αθήνα στις συνεχείς προκλήσεις της Άγκυρας, στη σκιά της παράνομης ΝAVTEX και της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος με το προπαγανδιστικό σόου του Ταγίπ Ερντογάν.

«Η διεθνής κοινότητα του 21ου αιώνα παρατηρεί έκπληκτη τα παραληρήματα θρησκευτικού και εθνικιστικού φανατισμού της σημερινής Τουρκίας. Έχουν καταδικαστεί και είναι ανάξια απάντησης, ενώ εκθέτουν διεθνώς όλο και περισσότερο αυτούς που τα εκστομίζουν και τα υποκινούν», επισημαίνει το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας.

Είχε προηγηθεί ένα ακόμα παραλήρημα του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών, το οποίο χαρακτήριζε την Ελλάδα ως το «κακομαθημένο παιδί της Ευρώπης» και κατηγορούσε τη χώρα μας πως «τάσσεται κατά του Ισλάμ».

Ο εκπρόσωπος τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι, δήλωσε: «Αυτά τα κεφάλια του ρατσισμού που δεν έχουν πάρει το μάθημά τους από την Ιστορία, που δεν σέβονται την λαμπρή σημαία μας, πρέπει να θυμηθούν τη μοίρα τους στο Αιγαίο. Η Ελλάδα πρέπει να ξυπνήσει από το βυζαντινό όνειρο».

Με μία ανάρτηση στο τουίτερ, το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών απάντησε στην Άγκυρα και για το περιστατικό καψίματος τουρκικής σημαίας στη Θεσσαλονίκη, με τον πλέον σαφή τρόπο: «Καταδικάζουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο κάθε ενέργεια προσβολής εθνικού συμβόλου οιασδήποτε χώρας, εν προκειμένω της Τουρκίας».

Αυστηρό μήνυμα και από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Kατερίνα Σακελλαροπούλου, στην ομιλία της για την 46η επέτειο της αποκατάστασης της δημοκρατίας: «Η Ελλάδα, με απόλυτο σεβασμό στη διεθνή νομιμότητα και στους κανόνες του διεθνούς δικαίου, παραμένει ανυποχώρητη στην προάσπιση των εθνικών της συμφερόντων. Εγγύηση γι’ αυτό αποτελεί το υψηλό επίπεδο ετοιμότητας των ενόπλων δυνάμεων και η ομοψυχία λαού και πολιτικής ηγεσίας απέναντι σε κάθε απειλή».

Στο περιθώριο της δεξίωσης στο Προεδρικό Μέγαρο, οι δημοσιογράφοι ρώτησαν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, πώς αισθάνθηκε για τη μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, από τον Ταγίπ Ερντογάν και απάντησε: «Τίποτα λιγότερο από ότι κάθε Έλληνας…».

Οι τελευταίες προκλήσεις της Άγκυρας ήταν το κεντρικό θέμα και στα πηγαδάκια στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου.

Ο Τούρκος Πρόεδρος εμμένει στην ακραία ρητορική. Λίγες ώρες μετά την κακόγουστη φιέστα στην Κωνσταντινούπολη, επανήλθε με νέες εμπρηστικές δηλώσεις.

«Την απάντησή μας ενάντια στις επιμονές και τους παλληκαρισμούς τη δείχνουμε στο πεδίο της δράσης. Εάν χρειαστεί, δεν θα διστάσουμε να κάνουμε και περισσότερα», δηλώνει ο Ταγίπ Ερντογάν.

Μετά τη δυσαρέσκεια του Αμερικανού Προέδρου για τη βεβήλωση της Αγιάς Σοφιάς, στη συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, νέα παρέμβαση και από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι απογοητευμένες από την απόφαση της κυβέρνησης της Τουρκίας να αλλάξει το καθεστώς της Αγίας Σοφίας από Μουσείο σε τζαμί. Καλούν την τουρκική κυβέρνηση να διατηρήσει την κληρονομιά του αξιοθαύμαστου κτηρίου».

Ηχηρό μήνυμα στέλνει η παρουσία και του αμερικανικού αεροπλανοφόρου Αϊζενχάουερ, το οποίο θα βρίσκεται τις επόμενες ημέρες στην Κρήτη.

Έχει προγραμματιστεί, μάλιστα, συνεκπαίδευση Ελλήνων και Αμερικανών πιλότων.

«Στρατός, Ναυτικό, Αεροπορία στις επάλξεις, έτοιμοι για τα πάντα», επισημαίνει ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος.

Σημάδια αποκλιμάκωσης

Τις τελευταίες ώρες παρατηρείται μερική απόσυρση δυνάμεων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, δηλαδή πλοία παντός τύπου όπως λένε στρατιωτικές πηγές επιστρέφουν σε λιμάνια και ναυστάθμους, δηλαδή στις μόνιμες βάσεις τους. Ακόμη δεν είναι γνωστός ο συνολικός αριθμός των πλοίων που αποσύρονται, όμως εκτιμάται ότι η απόσυρση αποτελεί μια πρώτη ένδειξη αποκλιμάκωσης της έντασης.

Η τάση αποκλιμάκωσης επιβεβαιώνεται και από πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας που κάνουν λόγο για τάση αποκλιμάκωσης, κάτι όμως που δεν σημαίνει ότι ο ελληνικός στόλος θα αλλάξει τις θέσεις του, αλλά θα παραμείνει σε κατάσταση ετοιμότητας και επιφυλακής, έως ότου αποσυρθούν όλα τα τουρκικά πλοία, όπως έχει επαναλάβει αρκετές φορές και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος τις τελευταίες ώρες.

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το Γενικό Επιτελείο και η στρατιωτική ηγεσία αξιολογούν την κατάσταση και προσαρμόζουν τα επιχειρησιακά σχέδια των ενόπλων δυνάμεων ανάλογα με τις εξελίξεις, καθώς η ΝΑVΤΕΧ που έχουν εκδώσει οι Τούρκοι για την επίμαχη περιοχή που περιλαμβάνει τμήμα ελληνικής υφαλοκρηπίδας, έχει καταληκτική ημερομηνία τη 2α Αυγούστου.

Αγκυροβολημένο λίγο έξω από το λιμάνι της Αττάλειας βρίσκεται το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Ορούτς Ρέις.

Μπαράζ αντιδράσεων και από την Ευρώπη. Η απόφαση της Άγκυρας για την Αγιά Σοφιά δεν βοηθάει στο διάλογο Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, δηλώνει ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας: «Ήδη και χωρίς αυτή την επιπρόσθετη διένεξη, ένας εμπροσθοβαρής διάλογος μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, εμποδίζεται».

«Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Ε.Ε. με την Τουρκία έχουν πλήρως παγώσει και ορθά, αλλά θα κάναμε ένα σοβαρό λάθος εάν κλείναμε εντελώς την πόρτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Τουρκία», αναφέρει ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Bundestag, Νόρμπερτ Ρέτγκεν.

Η κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα συνεχίζει να κυριαρχεί στον πολιτικό διάλογο.

Ο βουλευτής της ΝΔ Άγγελος Συρίγος σχολίασε πως: «Ο στόχος μας είναι να είμαστε εκεί και να εξηγούμε τη θέση μας στρατιωτικά, αλλά παράλληλα να δίνουμε χώρο στη διπλωματία να δράσει».

Όπως δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος: «Η δική μας η στάση θα έπρεπε να είναι μία στάση αποφασιστικότητας, να μην τρέχουμε πίσω από την επόμενη κίνηση της Τουρκίας να την καταγγείλουμε, αλλά να την προλάβουμε. Και εκεί βλέπουμε ένα σημαντικό κενό διπλωματίας».

«Αυτό που κάνει αυτήν τη στιγμή ο Ερντογάν είναι πολιτισμός της χαρτοπετσέτας. Δε τρώμε μία πετσέτα. Βγάζουμε μία χαρτοπετσέτα την κάνουμε έτσι και την πετάμε» αναφέρει η Λιάνα Κανέλλη.

«Η Ελλάδα να ξεχάσει το όνειρο του Βυζαντίου» λέει η Τουρκία. Η απάντηση: Το όνειρο μας εφιάλτης σας», σχολιάζει η Ελληνική Λύση.

Ρεπορτάζ: Δ. Θωμάς, Π. Τζανετάκος

Πηγή: EΡΤ

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΥποχωρούν οι πυρκαγιές – Εμφανίζονται οι συνέπειές τους
Επόμενο άρθροΑναλαμβάνει τη Βαλένθια ο Χάβι Γκράθια