Η αύξηση των μισθών, η χαμηλή ανεργία και η έκρηξη στην αγορά ακινήτων οδήγησε τα τελευταία χρόνια σε σημαντική αύξηση των περιουσιών των Γερμανών. Η κατανομή του πλούτου όμως παραμένει ιδιαίτερα άνιση.

 

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα της νέας έρευνας της γερμανικής Bundesbank που δόθηκε προ ημερών στη δημοσιότητα. Όπως εξηγεί ο Τομπίας Σμιτ από το Κέντρο Ερευνών της Ομοσπονδιακής Τράπεζας: «Βλέπουμε ότι αυξήθηκε εκ νέου η περιουσία πολλών νοικοκυριών. Διαπιστώνουμε επίσης ότι αυξήθηκε κυρίως η μέση περιουσία σε ακίνητα […]. Παράλληλα όμως αυξήθηκαν και οι περιουσίες των πολιτών που ζουν στο νοίκι αλλά και εκείνων με χαμηλότερα εισοδήματα».

Στην έρευνα της Bundesbank που πραγματοποιείται για τρίτη φορά, συμμετείχαν συνολικά 5.000 νοικοκυριά. Σε σύγκριση με την πρώτη μελέτη προ τριετίας οι περιουσίες αυξήθηκαν κατά μέσο όρο κατά 9%. Η σχεδόν θεαματική αυτή αύξηση αποδίδεται στην ιδιαίτερα ευνοϊκή οικονομική συγκυρία των τελευταίων ετών στη Γερμανία. Η έκρηξη στην αγορά ακινήτων σε συνάρτηση με την αύξηση των μισθών και τη χαμηλή ανεργία οδήγησε σε αύξηση της καθαρής μέσης περιουσίας των Γερμανών στις 233.000 ευρώ.

Στην ίδια έρευνα η γερμανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα διαπιστώνει ωστόσο ότι ο πλούτος συνεχίζει να είναι κατανεμημένος ιδιαίτερα άνισα. Το 10% των πιο πλούσιων νοικοκυριών διαθέτει πάνω από το 50% των συνολικών περιουσιών ενώ το 50% των νοικοκυριών μόλις το 3% επί του συνόλου.

Η ανισότητα αντικατοπτρίζεται καλύτερα στη λεγόμενη διάμεση αξία της περιουσίας των Γερμανών που κυμαίνεται στις 71.000 ευρώ (ο αριθμός αυτός χωρίζει τα νοικοκυριά ακριβώς στα δύο: όσοι έχουν μεγαλύτερη περιουσία είναι ίσοι σε αριθμό με εκείνους που έχουν περιουσία μικρότερη των 71.000). Και, μολονότι έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια σημαντικά και η διάμεση αξία, είναι γεγονός ότι απέχει παρασάγγας από το μέσο όρο των 233.000 ευρώ. Ακόμη πιο δραστικές είναι οι διαφορές μεταξύ ανατολικής και δυτικής Γερμανίας. Την ώρα που η μέση διάμεση αξία των καθαρών περιουσιών στην ανατολική ανέρχεται στις 23.000 ευρώ, στη δυτική Γερμανία είναι τετραπλάσια και αγγίζει τις 92.000 ευρώ.

Η Bundesbank αποδίδει την τεράστια αυτή ανισότητα στο γεγονός ότι οι Ανατολικογερμανοί διαθέτουν συγκριτικά λιγότερα ακίνητα απ΄ ό,τι οι πολίτες στα δυτικά της χώρας. Το γεγονός ότι οι περισσότεροι Γερμανοί εν γένει δεν έχουν δικά τους ακίνητα εξηγεί και τις τεράστιες ανισότητες στα περιουσιακά στοιχεία. Ενώ στις μεσογειακές χώρες, όπως την Ιταλία, την Ισπανία και την Ελλάδα το 70 με 80% των νοικοκυριών διαθέτουν δικά τους ακίνητα, στη Γερμανία το αντίστοιχο ποσοστό βρίσκεται μόλις στο 44%.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΚλειστές οι αγορές για Μ. Παρασκευή και Δευτέρα του Πάσχα των Καθολικών
Επόμενο άρθροΈφτασε το πρώτο φορτίο ανθρωπιστικής βοήθειας