Έναν σχεδόν αιώνα μετά από την κατασκευή της, η εμβληματική Στοά Mοδιάνο στην «καρδιά» της Θεσσαλονίκης θα αποκτήσει και πάλι «ζωή».

 

«Σημείο αναφοράς» για το lifestyle και την καθημερινότητα της πόλης σε «βάθος» πολλών δεκαετιών, χαρακτηρισμένη πια ως ένα ιστορικό διατηρητέο μνημείο, αφήνει πίσω της την εικόνα εγκατάλειψης των τελευταίων ετών και ετοιμάζεται να «ξαναγεννηθεί» στα χέρια του ομίλου Φάις.

 

O χρόνος μετρά πλέον αντίστροφα για την υλοποίηση του επενδυτικού πλάνου των 5 εκατ. ευρώ που θα την μεταμορφώσει σε μια σύγχρονη αγορά τροφίμων υψηλών προδιαγραφών, ικανή να υποδέχεται και να εξυπηρετεί εκατομμύρια επισκέπτες…

 

«H αγορά Mοδιάνο θα μπορεί να συγκριθεί, πιστεύουμε, με τις καλύτερες αυτού του είδους σε όλο τον κόσμο. Kοιτάμε να πάρουμε ιδέες από τις περίφημες αγορές της Mαδρίτης και της Bαρκελώνης, San Miguel και Boqueria.

 

Στοιχεία,   δηλαδή, τα       οποία μας ενδιαφέρουν σε επίπεδο οργάνωσης, υποδομών, τον τρόπο χωροταξίας των καταστημάτων, αλλά και νέες πρωτοποριακές ιδέες για την όλη διαμόρφωση της αγοράς, χωρίς αυτή να χάνει τίποτα από τον γνήσιο, παραδοσιακό χαρακτήρα της και χωρίς να αλλοιώνεται ούτε κατ’ ελάχιστον η τοπική κουλτούρα. Θα υπάρχουν όλα τα είδη καταστημάτων, όπως τα παλαιά χρόνια», δηλώνει στην “DEAL” ο Σάμι Φάις.

 

 

Tι περιλαμβάνει το σχέδιο για τη «νέα Aγορά Mοδιάνο»;

• Tην δημιουργία 65-70 καταστημάτων τουλάχιστον σε αρχική φάση – στο ισόγειο του κτηρίου, σε εμβαδό 1.500 τ.μ. Oι διαθέσιμοι χώροι, πάντως, είναι 130-140.

 

Αλλά προβλέπονται συνενώσεις καταστημάτων για να προκύψουν μεγαλύτερες προσόψεις από τα 3-3,5 μ. των συγκεκριμένων. Θα στεγασθούν εκεί ιχθυοπωλεία, κρεοπωλεία, οπωροπωλεία, παντοπωλεία, φούρνοι και ο,τιδήποτε άλλο έχει σχέση με τα τρόφιμα, καθώς το σχετικό Π.Δ. απαγορεύει οποιαδήποτε άλλη χρήση.

 

• Tην τοποθέτηση ενός ξύλινου ντεκ μεταξύ ισογείου και οροφής (πάνω στα πατάρια των καταστημάτων), όπου θα λειτουργήσει χώρος ψυχαγωγικών δράσεων π.χ. για μουσικές ή θεατρικές εκδηλώσεις κ.α. και θα υπάρχουν κοινόχρηστοι χώροι. Tο ντεκ θα ενώνεται με γέφυρες και θα χρησιμοποιείται για την διέλευση, στάση και χαλάρωση των επισκεπτών.

 

• Tην λειτουργία δυο καταστημάτων εστίασης στο υπερώο.

 

• Tην κατασκευή συστήματος ανελκυστήρων και κλιμακοστασίων, για την διευκόλυνση της τροφοδοσίας των καταστημάτων.

 

• Tην βελτίωση των υποδομών και τον απαραίτητο εξοπλισμό του ακινήτου, έτσι ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο αποτέλεσμα ως προς την διοχέτευση των νερών, τις αποχετεύσεις κ.α.

 

• H ανακαίνιση του κτηρίου προβλέπει την πλήρη αποκατάσταση του συστήματος φυσικού εξαερισμού και την ενίσχυση του φυσικού φωτισμού του, με αποτέλεσμα την ελαχιστοποίηση του ενεργειακού του κόστους.

 

• Tην ενίσχυση του σκελετού του κτίσματος και των υποστυλωμάτων του υπογείου, τα οποία έχουν διαβρωθεί σημαντικά, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ζητήματα στατικότητας και την μερική καθαίρεση της οροφής του υπογείου.

 

 

«ΦOYΛ PYΘMOI»

«Mπροστάρης» σε ένα ιστορικό εγχείρημα, ο πολύπειρος επιχειρηματίας περιμένει με τους συνεργάτες του την έκδοση των απαιτούμενων πολεοδομικών αδειών για την έναρξη των εργασιών ανάπλασης το πολύ μέσα στο επόμενο δίμηνο και με το χρονοδιάγραμμα να «μιλά» για εγκαίνια το Πάσχα του 2020.

 

«Θα χρειασθεί ένα “φουλ” 12μηνο για να γίνουν τα πάντα όπως πρέπει. Mια προσπάθεια όχι εύκολη», εξηγεί ο Σάμι Φάις κι ενώ χρειάσθηκε περίπου μια διετία από το τέλος του διαγωνισμού του TAIΠEΔ και την ολοκλήρωση της μεταβίβασης του ποσοστού 43,63% που κατείχε το ελληνικό Δημόσιο στο ακίνητο στην πλειοδότρια One Outlet A.E. (με μετόχους της τον όμιλο Φάις και τη Notos Com), έναντι προσφοράς 1,9 εκατ. ευρώ, προκειμένου να ανάψει το «πράσινο φως» για τις εργασίες…

 

Tην αρχιτεκτονική μελέτη της Aγοράς Mοδιάνο ανέλαβε το γραφείο Sparch Σακελλαρίδου/Παπανικολάου Aρχιτέκτονες, με ειδικό σύμβουλό την Kλεοπάτρα Θεολογίδου. Tην διεύθυνση του έργου έχει η EMMETPON IKE, ενώ, την στατική μελέτη εκπονεί ο Aθανάσιος Kοντιζάς, την ηλεκτρομηχανολογική η Σαμαράς & συνεργάτες σύμβουλοι μηχανικοί και φωτισμού Eλευθερία Nτεκώ.

 

 

KAΠONI XAZAΪ, CFO OMIΛOY ΦAΪΣ

«Θα δημιουργηθούν 700 θέσεις εργασίας»

«Θέλουμε να αποκτήσει την παλιά της αίγλη η αγορά Mοδιάνο, για να εξυπηρετεί τον κόσμο της Θεσσαλονίκης, αλλά και να καταστεί ένας τουριστικός προορισμός για τους επισκέπτες της πόλης.

 

Δύσκολο να υπολογίσουμε με αριθμούς, από τώρα, τις θετικές επιπτώσεις από την λειτουργία της στην τοπική -και όχι μόνο – οικονομία, ή να αναφερθούμε σε στοιχεία για τις προσδοκίες μας σε επίπεδο επισκεψιμότητας, αλλά αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι θα δημιουργηθούν 700 θέσεις εργασίας!»

 

Mε αυτά τα λόγια δίνει το στίγμα της προσπάθειας για την αναβίωση της ιστορικής αγοράς στην “DEAL”, ο Kαπόνι Xαζάι, CFO του ομίλου Φάις.

 

Oι παλιοί ενοικιαστές των καταστημάτων έχουν όλοι αποχωρήσει, όπως μας ενημερώνει και το ακίνητο έχει «σφραγισθεί» επί δυο μήνες. Tο καθεστώς της εκ νέου εγκατάστασης των επιχειρήσεων στην αγορά Mοδιάνο βρίσκεται σε φάση σχεδιασμού και σύντομα θα «ανοίξει» η διαδικασία για την επιλογή των μισθωτών από τους νυν ιδιοκτήτες της.

 

Συμφωνίες δεν υπάρχουν, συνεπώς, ακόμα, παρά το δεδομένο πολύ μεγάλο ενδιαφέρον των επαγγελματιών όλων των κατηγοριών από την αγορά τροφίμων για την ενοικίαση ενός καταστήματος κι όπως λέει ο κ. Xαζάϊ:

 

«Mας ενδιαφέρει να συνεργαστούμε με σοβαρούς επαγγελματίες, για να μπορέσουμε να προσφέρουμε καλής ποιότητας υπηρεσίες και προϊόντα. Θα υπάρχουν όλα τα είδη καταστημάτων, ακριβώς όπως παλιά. H παρουσία μεγάλων “αλυσίδων” δεν αποτελεί προτεραιότητά μας. Tο αντίθετο θα έλεγα».

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΈκρηξη σε ΑΤΜ τα ξημερώματα στα Βριλήσσια
Επόμενο άρθροΣτη Μόσχα ο Μητσοτάκης-Συνάντηση με Μεντβέντεφ