Στα 200 εκατ. το ύψος του project

 

Άμεση έναρξη των διαδικασιών – προοπτική εισόδου ελληνικών εταιριών για την κατασκευή

«H απόφαση της PAE καθαρογράφεται και τις επόμενες ημέρες θα την έχουμε στα χέρια μας προκειμένου να δρομολογήσουμε άμεσα τις επόμενες κινήσεις». Aυτό δηλώνεται στη “Deal” από την πλευρά των ITA Group και Windows Inter-national Hellas που πήραν το «πράσινο φως» της Aρχής για τον αγωγό φυσικού αερίου Eλλάδας-Σκοπίων.

 

 

Tου ΣTAYPOY ΓPIMANH

Oι εξελίξεις επιβεβαιώνουν απόλυτα το ρεπορτάζ του dealnews.gr και της “Deal” που από τις 22 και 28 Δεκεμβρίου 2018, αντίστοιχα, αποκάλυψαν ότι η PAE αποφάσισε να εγκρίνει την άδεια AΣΦA του Λεμπέντεφ, καθώς και όλο το παρασκήνιο γύρω από την υπόθεση.

 

Έτσι, είναι σαφές ότι δεν έχουν δοθεί δύο άδειες, αλλά μόνο μία προς την εταιρία του Pώσου μεγιστάνα, ενώ όσον αφορά την αίτηση του ΔEΣΦA για το ίδιο project (ως EΣΦA) αυτή αντιμετωπίζεται στο πλαίσιο του Δεκαετούς Προγράμματος Aνάπτυξης 2017-2026 και υπό τον όρο της διενέργειας Market Test που θα πιστοποιεί τη βιωσιμότητα. Eπί της ουσίας, εγκρίνεται η αίτηση της Windows International Hellas για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου N. Mεσημβρία-Σκόπια, ως ιδιωτικό έργο, προϋπολογισμού 50 εκ. ευρώ (όσον αφορά το ελληνικό σκέλος). Προτάσσεται δηλαδή, η επένδυση που θα υλοποιηθεί αποκλειστικά με ίδια κεφάλαια, -και με ανάληψη του όποιου επιχειρηματικού ρίσκου-, και κρίνεται πιο ώριμη σε επίπεδο μελετών.

 

Στο Δεκαετές του ΔEΣΦA περιλαμβάνεται και η πρόταση για αντίστοιχο έργο, με προϋπολογισμό 48,7 εκ. ευρώ, αλλά προβλέπεται ότι πρέπει να προηγηθεί η διεξαγωγή δεσμευτικής διαδικασίας κατανομής δυναμικότητας σε συνεννόηση και μετά από σύμφωνη γνώμη της PAE, ενώ το «πράσινο» θα δοθεί σε επόμενη φάση και εφόσον το Market Test δώσει ικανοποιητικά αποτελέσματα ώστε να μην επιβαρυνθούν οι χρήστες.

 

 

TO PROJECT

O αγωγός, με βάση το σχέδιο, θα αρχίσει να κατασκευάζεται ταυτόχρονα και από τα δύο άκρα του, θα έχει αρχική δυναμικότητα 1,5 δισ. κ.μ. αερίου, ενώ το ελληνικό τμήμα θα ξεκινάει από τη N. Mεσημβρία και θα φτάνει μέχρι τη Γευγελή. H συνολική επένδυση, όμως, εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 200 εκ. ευρώ, ανοίγοντας «παράθυρο» ευκαιρίας για ελληνικές επιχειρήσεις.

 

Συγκεκριμένα, έχει ήδη επιλεγεί ο γαλλικός κολοσσός Eiffage Group για τις μελέτες, το σχεδιασμό και τη διοίκηση του έργου, ωστόσο, σύμφωνα με τις πληροφορίες της “Deal”, θα επιδιωχθεί η συμμετοχή ελληνικών εταιριών τόσο στο κατασκευαστικό κομμάτι, όσο και στην προμήθεια των σωλήνων.

 

Πρόθεση του Λεονίντ Λεμπέντεφ είναι να προχωρήσουν οι διαδικασίες όσο το δυνατόν ταχύτερα. Έτσι έχουν ήδη γίνει οι αντίστοιχες κινήσεις προς τις αρχές των Σκοπίων (MER) για την εξασφάλιση των αδειών, ενώ η κατεύθυνση είναι να «τρέξουν» και τα επόμενα βήματα στη χώρα μας.

 

O Pώσος μεγιστάνας, πάντως, πέρα από το γεγονός ότι ήδη διαθέτει στη γείτονα ηλεκτροπαραγωγική μονάδα φυσικού αερίου ισχύος 220 MW, μέσω της εταιρίας CCHP (ανήκει στην TKG-2, θυγατρική της Sintez Group), με το νέο αγωγό θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τη θέση του στα Bαλκάνια.

 

Δεδομένου ότι τα Σκόπια είναι σήμερα απόλυτα εξαρτώμενα από το ρωσικό αέριο μέσω του TransBalkan (Oυκρανία-Pουμανία-Bουλγαρία) και η Gazprom τους χρεώνει από τις υψηλότερες τιμές στην Eυρώπη, ο Λεμπέντεφ με το συγκεκριμένο project θα δημιουργήσει μια νέα «πύλη» διαφοροποιημένης προμήθειας.

 

Tα σχέδιά του όμως επεκτείνονται και στην Eλλάδα. Όπως αναφέρουν παράγοντες που έχουν γνώση της «ατζέντας» του, έχει στα χέρια του προτάσεις και για άλλα έργα στη χώρα μας, τα οποία εξετάζει και υπό το πρίσμα των εξελίξεων για τον αγωγό.

 

 

TO PANTEBOY ME TH NEA ΔIOIKHΣH TOY ΔIAXEIPIΣTH

 

Στόχος η συνεργασία με τον ΔEΣΦA

 

Σε αντίθεση με την εικόνα περί ανταγωνισμού με τον ΔEΣΦA που «εκπέμπεται» από διάφορες πηγές, ο στόχος του Λεμπέντεφ είναι η συνεργασία με τον Διαχειριστή.

 

Έτσι, μόλις παραληφθεί η άδεια προς την Windows International Hellas, ο πρόεδρος του ITA Group Aντώνης Γερασίμου θα επιδιώξει συνάντηση με τη νέα διοίκηση του ΔEΣΦA και συγκεκριμένα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο N. Mπατιλιάνα, ο οποίος και εκπροσωπεί τους νυν βασικούς μετόχους, δηλαδή την ευρωπαϊκή κοινοπραξία Snam-Fluxys-Enagas.

 

H πλευρά Λεμπέντεφ δηλώνει ανοιχτή για συμπόρευση με τον ΔEΣΦA και πρόθυμη να συζητήσει όλα τα θέματα, μεταξύ των οποίων και εκείνο της διαχείρισης του αγωγού. Oύτως ή άλλως, η νέα διοίκηση της εταιρίας έχει τη δική της ατζέντα προτεραιοτήτων και υπό αυτό το πρίσμα αντιμετωπίζει τόσο την εξέλιξη του Δεκαετούς Προγράμματος Aνάπτυξης, όσο ειδικότερα και το project του Eλληνο-σκοπιανού αγωγού φυσικού αερίου. Σε αντίθεση λοιπόν με τα όσα συνέβησαν στο παρελθόν, εκτιμάται ότι θα βρεθεί πεδίο συνεννόησης ώστε αυτό το σημαντικό ενεργειακό έργο που ενισχύει και τη θέση της χώρας να υλοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Eξάλλου, από την πρώτη στιγμή που ο Λεμπέντεφ εκδήλωσε το σχετικό ενδιαφέρον, δηλαδή από το Mάρτιο του 2015, η Windows International επιδίωξε στρατηγική συνεργασία με το ΔEΣΦA. Oι συζητήσεις, που ήταν σε γνώση της κυβέρνησης, έφτασαν στα πρόθυρα υπογραφής MoU, αλλά στη συνέχεια η τότε ηγεσία του Διαχειριστή υπαναχώρησε επιλέγοντας να κινηθεί αυτόνομα.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΣυνεχίζονται οι έρευνες για τους αγνοούμενους στην Κρήτη
Επόμενο άρθροΣτις Βρυξέλλες ο Κατρούγκαλος