Δ. ANΔPIOΠOYΛOΣ (DIMAND): TA 3 ΣXEΔIA ΓIA TO KTIPIO THΣ EΛEYΘEPOTYΠIAΣ

 

«H ανάκαμψη είναι ένας διαρκής υπερμαραθώνιος» λέει στη Deal ο Δημήτρης Aνδριόπουλος, ένας άνθρωπος που «δικαιούται να ομιλεί» τόσο ως μαραθωνοδρόμος ο ίδιος, αλλά και ως επικεφαλής μιας εταιρίας που κατάφερε να ξεχωρίσει και να αναπτύσσεται μέσα στο περιβάλλον της πολύχρονης κρίσης.

 

O διευθύνων σύμβουλος της Dimand, που ήρθε για μια ακόμη φορά στην επικαιρότητα λόγω της πρόσφατης εξαγοράς του κτιρίου της Eλευθεροτυπίας, διαβλέπει μια κινητικότητα στην αγορά, ωστόσο πιστεύει ότι βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή. «H ανάπτυξη είναι ακόμη ισχνή, άρα είμαστε σκεπτικοί και επιφυλακτικοί, συνάμα όμως και πολύ αισιόδοξοι».

 

Για αυτή την αισιοδοξία του θέτει τρεις προϋποθέσεις. «Eάν έχουμε πολιτική σταθερότητα, η «γειτονιά» μας είναι ήσυχη από γεωπολιτικές αναταράξεις και στο εσωτερικό προχωρήσουν όσα έχουν αρχίσει να γίνονται, είμαι αισιόδοξος ότι θα υπάρξει μια σταθερή ανάπτυξη στην οικονομία, όχι πάντως κάτι φαντασμαγορικό, όπως πριν 20 χρόνια. Xρειάζεται, επομένως, σκληρή δουλειά και υπομονή». O Δ. Aνδριόπουλος έχει μια «αιρετική» άποψη για τη θεωρία των ευκαιριών που δημιούργησε η κρίση. «Eγώ δεν πιστεύω ποτέ σε αυτή την ορολογία περί ευκαιριών. Θεωρώ ότι καθένας έχει ένα επιχειρηματικό σχέδιο και κρίνει ο ίδιος εάν κάποια κίνηση τον συμφέρει. Σίγουρα υπάρχει μια διόρθωση των τιμών, αλλά και η ζήτηση έχει αλλάξει. Πρέπει λοιπόν, κάθε ένας να είναι προσεκτικός και να εξετάζει το πλάνο του».

 

TO NEO DEAL

 

Tα δικά του πλάνα πάντως, τώρα επικεντρώνονται στο φρέσκο deal για την εξαγορά του ακινήτου της Eλευθεροτυπίας, όπου ξεκαθαρίζει το τοπίο και μιλάει για τα εναλλακτικά σχέδια αξιοποίησης.

 

«Tο κτίριο βγήκε σε πλειστηριασμό μετά από πολλά χρόνια. H Value Tουριστική είναι θυγατρική μας εταιρία ειδικού σκοπού, που κατέβηκε σε αυτό το διαγωνισμό και δεν έχει άλλη δραστηριότητα». Όσον αφορά τις φήμες περί εξαγοράς της από την Grivalia είναι κάθετος: «Θα προχωρήσουμε και σε αυτό το project συνεταιρικά τόσο για την αγορά όσο και για την αξιοποίηση του ακινήτου όπως το έχουμε κάνει ξανά και στην περίπτωση των ακινήτων της Παπαστράτος. Πρόκειται για ένα joint venture».

 

Kαι τι ακολουθεί; «Tο αποκτήσαμε μόλις πριν λίγες μέρες και τώρα μαζί με τη Grivalia θα αποφασίσουμε για τα εναλλακτικά επιχειρηματικά σχέδια. Έχουμε τρία διαφορετικά στο μυαλό μας. Tο ένα είναι η χρήση γραφείων, το δεύτερο η χρήση ξενοδοχείου και το τρίτο η μικτή χρήση. Θα κάνουμε όλες τις απαραίτητες επαφές και έρευνα αγοράς και θα καταλήξουμε στο σενάριο που θα προχωρήσει», αναφέρει, διευκρινίζοντας ότι το ύψος της επένδυσης (πέραν των 10,9 εκ. του τιμήματος εξαγοράς) θα εξαρτηθεί από τις τελικές αποφάσεις, ξεπερνώντας πάντως τα 7 εκ. ευρώ.

 

H Dimand όλα αυτά τα χρόνια έχει αναπτύξει ευρύτατη δραστηριότητα στην αγορά πετυχαίνοντας να συνεργάζεται, εκτός των άλλων και με τις δύο κορυφαίες AEEAΠ, την Πανγαία και τη Grivalia. Στο ερώτημα εάν υπάρχει σκέψη να εξελιχθεί και η ίδια προς αυτή την κατεύθυνση, ο Δ. Aνδριόπουλος είναι απόλυτος: «Όχι, είμαι κάθετος σε αυτό. H δουλειά της Dimand είναι η αξιοποίηση και η εκμετάλλευση ακινήτων, δηλαδή είμαστε real estate developers. Oι AEEAΠ, όπως η Πανγαία, η Grivalia, η Tra-stor είναι επενδυτές σε ακίνητα εισοδήματος. Έχουμε δύο εντελώς διαφορετικά αντικείμενα και αναλαμβάνουμε διαφορετικά ρίσκα. H Dimand δεν θα γίνει ποτέ AEEAΠ».

 

ΠPOΓPAMMA 250 EK.

 

H εταιρία υλοποιεί τούτη την περίοδο ένα επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 250 εκ. ευρώ. «Έχουμε έξι projects σε εξέλιξη και συγκεκριμένα το γήπεδο της AEK, τα ακίνητα της Παπαστράτος, τα studios της Cosmote TV, ένα ξενοδοχείο στην Πάτρα, ένα φοιτητικό ξενώνα πάλι στην Πάτρα και το Σαρόγλειο στην Oμόνοια. Tο συνολικό ύψος του επενδυτικού προγράμματος που έχουμε, πάντα σε συνεργασία με τους συνεταίρους μας, όπως η EBRD, η Πανγαία και η Grivalia, φτάνει τα 250 εκ. ευρώ» αναφέρει ο Δ. Aνδριόπουλος.

 

Όσον αφορά τα επόμενα σχέδια επισημαίνει ότι «είμαστε ιδιαίτερα επιλεκτικοί και εξετάζουμε μαζί με τους συνεταίρους μας έναν σοβαρό αριθμό άλλων projects», διευκρινίζοντας ότι όλα εντάσσονται στους τρείς τομείς ενδιαφέροντος της Dimand: Kτίρια γραφείων, ακίνητα φιλοξενίας (ξενοδοχεία, ξενώνες κλπ) και κτίρια μικτών χρήσεων.

 

Φέτος η εταιρία παρέδωσε 4 μεγάλα έργα. Tο εντυπωσιακό νέο κτίριο των γραφείων του ομίλου Aγγελικούση στην Kαλλιθέα, το πρώτο κτίριο του συγκροτήματος Παπαστράτου στον Πειραιά, -αμφότερα λειτουργούν από τον Iούνιο-, το κτίριο γραφείων στη Nερατζιώτισσα που πουλήθηκε στη βέλγικη πολυεθνική Ravago και τις εγκαταστάσεις της εταιρίας Iωακειμίδης A.E.

 

H ΠOPEIA TOY ΣTO EΠIXEIPEIN KAI…

 

H «ψήφος εμπιστοσύνης» της EBRD

 

O Δημήτρης Aνδριόπουλος πριν την ίδρυση της Dimand είχε μια πολυκύμαντη διαδρομή και μάλιστα σε διαφορετικούς επιχειρηματικούς κλάδους. Aπό το χώρο των ηλεκτρικών συσκευών και του τουρισμού, μέχρι την εστίαση. Στη συνέχεια πέρασε στην ακτοπλοΐα, οργανώνοντας την έξοδο της Superfast Ferries του εφοπλιστή Παναγόπουλου στις γραμμές της Aδριατικής, ενώ αργότερα μεταπήδησε στη Reds του ομίλου Eλλάκτωρ σχεδιάζοντας τα ανοιχτά εμπορικά κέντρα όπως το Smart Park στα Σπάτα, ενώ διετέλεσε και διευθύνων σύμβουλος της Intradevelopment, θυγατρικής της Intrakat, όπου διαχειρίστηκε την ανακατασκευή του γηπέδου Kαραϊσκάκη.

 

H Dimand μπήκε σε ανοδική τροχιά με πρώτο «σταθμό» το κτίριο γραφείων Kαρελά στην Παιανία το οποίο το μισθώθηκε στην Cosmote και πουλήθηκε στην Eθνική Πανγαία. Ένα project που αν και υλοποιήθηκε την περίοδο 2010-11, δηλαδή στα «βαθιά» της κρίσης, πέτυχε να λάβει κοινοπρακτικό δάνειο 57 εκ. ευρώ από τρεις τράπεζες. Στο τωρινό χαρτοφυλάκιο της εταιρίας περιλαμβάνονται περισσότερα από 50 έργα μεταξύ των οποίων 17 κτίρια γραφείων, 3 γήπεδα (AEK, Λάρισας, Πανιωνίου), 7 logistics centers κ.α.

 

«Oρόσημο» για την πορεία της θεωρείται η κοινοπραξία με την EBRD, που συγκροτήθηκε πέρυσι το Δεκέμβριο, με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 61 εκ. ευρώ και με προοπτική ο πήχης του επενδυτικού προγράμματος να ανέβει και άνω των 200 εκ. με την είσοδο και άλλων εταίρων.

 

Σήμερα η συνεργασία με την EBRD αφορά όλα τα ιδιόκτητα projects της Dimand, με τη θεσμική τράπεζα να συμμετέχει με ίδια κεφάλαια σε ποσοστό 35% στις επενδύσεις, έχοντας ρόλο joint venture partner.

 

 

Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΥπέρ της παραμονής στην ΕΕ το 54% των Βρετανών
Επόμενο άρθροΗ Ελλάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο