Mπορεί ο Mike Pompeo να δήλωσε πως ένα μεγάλο μέρος των αμερικανικών κυρώσεων στην Tουρκία αφορούσε την υπόθεση του πάστορα Andrew Branson και πως θα επανεξεταστούν και η λίρα να «τσίμπησε» 0,35% έναντι του δολαρίου, όμως φαίνεται πως οι δύσκολες ώρες δεν έχουν περάσει ακόμα.

 

Oι 46 οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters προβλέπουν ότι είναι πιθανή μια ύφεση στην Tουρκία το επόμενο εξάμηνο, καθώς η ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας αναμένεται να είναι χαμηλότερη από τις ήδη πτωτικά αναθεωρημένες προβλέψεις της κυβέρνησης φέτος και την επόμενη χρονιά.

 

H έρευνα διαπιστώνει ότι η τουρκική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,3% φέτος και μόλις 1,1% την επόμενη χρονιά, εκτίμηση αρκετά χαμηλότερη από τις πτωτικά αναθεωρημένες προβλέψεις της κυβέρνησης για ανάπτυξη 3,8% φέτος και 2,3% το 2019.

 

Στο συμπέρασμα αυτό συμφωνούν και οι αναλυτές της Danske Bank σε πρόσφατο report τους, στο οποίο τονίζουν ότι «βλέπουμε πως οι κίνδυνοι μιας ύφεσης τους επόμενους 12 μήνες έχουν αυξηθεί σημαντικά».

 

Σε αυτό βέβαια, δεν παίζει ρόλο μόνο η απότομη νομισματική σύσφιξη της τουρκικής κεντρικής τράπεζας που θα «φρενάρει» περαιτέρω την οικονομική ανάπτυξη μακροπρόθεσμα, αλλά και το γεγονός ότι η τουρκική λίρα έχει καταγράψει πτώση σχεδόν 40% φέτος, οδηγώντας τις τιμές σχεδόν όλων των αγαθών από τα τρόφιμα έως τα καύσιμα σε άνοδο και τον ετήσιο πληθωρισμό σχεδόν στο 25%, το υψηλότερο επίπεδο εδώ και 15 χρόνια.

 

Από την έντυπη έκδοση

 

 

 

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΝα αλλάξει η άθλια ρύθμιση περί ευθύνης υπουργών
Επόμενο άρθροΈχει η Kίνα «κρυφό χρέος» 5,8 τρισ. δολαρίων;