Το “Ελ. Βενιζέλος” βρέθηκε τον Ιούλιο στην κορυφαία δεκάδα των Ευρωπαϊκών αεροδρομίων από άποψη ετήσιας αύξησης επιβατικής κίνησης, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε το ευρωπαϊκό τμήμα του παγκόσμιου φορέα αεροδρομίων, ACI.

 

Συγκεκριμένα το αεροδρόμιο Αθηνών κατέγραψε τον Ιούλιο αύξηση 11,4%, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2017, υπερβαίνοντας κατά πολύ το μέσο όρο των υπόλοιπων αεροδρομίων της Ευρώπης (+4,8%). Έτσι βρίσκεται ανάμεσα στην πρώτη δεκάδα αεροδρομίων με την ταχύτερη ανάπτυξη επιβατικής κίνησης, δίπλα στα αεροδρόμια Βίλνιους (+252%), Μπρατισλάβας (+15%), Ρίγας (+14,4%), Ταλίν (+14,1%), Βουδαπέστης (+13,8%), Βαρσοβίας (+13,8%), Ελσίνκι (+12,5%), Μάλτας (+12,1%) και Πράγας (+10,2%). Στην άλλη άκρη βρέθηκαν τα αεροδρόμια του Ην. Βασιλείου, της Ολλανδίας, της Σουηδίας και της Σλοβενίας, τα οποία σημείωσαν τις χαμηλότερες επιδόσεις, με αυξήσεις κάτω του 2%.

 

Ο μέσος όρος της αύξησης της κίνησης των ευρωπαϊκών αεροδρομίων τον Ιούλιο (+4,8%) κρίνεται ικανοποιητικός, όμως χαμηλότερος σε σύγκριση με την αύξηση του πρώτου εξαμήνου του 2018 (+6,7%) κάτι που επηρέασε κυρίως την αγορά αεροδρομίων εκτός της ΕΕ. Η αύξηση επιβατών στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια εκτός ΕΕ ανήλθε σε 6,8%, έναντι 10,5% το πρώτο 6μηνο. Η επιβράδυνση αυτή οφείλεται στις χαμηλότερες αυξήσεις στα τουρκικά, ρωσικά και ισλανδικά αεροδρόμια. Αντίθετα, υψηλές αυξήσεις κατέγραψαν τα αεροδρόμια της Αλβανίας, της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, και της Ουκρανίας με διψήφια ποσοστά ανάπτυξης.

 

Όσον αφορά το εσωτειρκό της Ε.Ε., τα αεροδρόμια είχαν αύξηση επιβατών της τάξης του 4,3% τον Ιούλιο έναντι αύξηση 5,4% το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς. Όπως εκτιμά η ACI, η επιβράδυνση της ανάπτυξης οφείλεται στις απεργιακές κινητοποιήσεις πληρωμάτων στο Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ισλανδία, την Ιταλία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και τη Γερμανία.

 

Τέλος, ανάμεσα στα αεροδρόμια που παρουσίασαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις στην κατηγορία όσων διακινούν πάνω από 25 εκατ. επιβάτες, στην πρώτη θέση βρίσκεται το αεροδρόμιο της Αττάλειας (+18,3%), αναδεικνύοντας την επιστροφή της Τουρκίας ως προορισμού, και ακολούθησαν τα αεροδρόμια Μόσχας (SVO, +12,2%), Κωνσταντινούπολης (SAW, +9,8%), Μαδρίτης (+8,7%) και Φρανφούρτης (+7,5%).

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΗ Microsoft καλωσορίζει τη Eurobank στην ψηφιακή εποχή μέσω Cloud
Επόμενο άρθροΣυνεδριάζουν αύριο οι τομεάρχες της ΝΔ