Ένα σύνολο ως και 145 νεκρών μαυροδέλφινων ξεβράστηκαν νεκρά στο νησί Στιούαρτ, στα νότια της Νέας Ζηλανδίας.

 

Το μακάβριο θέαμα ανακάλυψε πρώτος ένας πεζός, το Σάββατο το βράδυ, καθώς έκανε βόλτα κατά μήκος της παραλίας στον όρμο Μέισον.

 

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, τα μισά μαυροδέλφινα ήταν ήδη νεκρά όταν ξεβράστηκαν, ενώ τα υπόλοιπα θανατώθηκαν καθώς θα ήταν πολύ δύσκολο να διασωθούν.

 

“Δυστυχώς, η πιθανότητα να μπορέσουμε να επαναφέρουμε τα υπόλοιπα μαυροδελφινα ήταν εξαιρετικά χαμηλή”, δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο Ren Leppens από την περιφερειακή υπηρεσία διατήρησης (DOC).

“Η απομακρυσμένη θέση, η έλλειψη κοντινού προσωπικού και η επιδείνωση της κατάστασης των μαυροδέλφινων σήμαινε ότι το πιο ανθρώπινο πράγμα που έπρεπε να κάνουμε ήταν η ευθανασία”, ανέφερε, προσθέτοντας “παρ’ όλα αυτά, αποτελεί μια αποκαρδιωτική απόφαση όπως και να ‘χει”.

 

 

Την ίδια στιγμή, σε διαφορετικά σημεία της Νέας Ζηλανδίας ξεβράστηκαν 12 φάλαινες-πυγμαίοι και ένας νερός φυσητήρας. Τέσσερις από τις φάλαινες ήταν νεκρές, ωστόσο οι υπόλοιπες πιθανόν να επιζήσουν.

 

Δεν έχει γίνει ακόμα είναι σαφές για ποιον λόγο ξεβράζονται οι φάλαινες ή τα δελφίνια. Πιθανά αίτια είναι οι ασθένειες, η απώλεια προσανατολισμού, οι παλίρροιες ή το κυνήγι από άλλα ζώα που τα απειλούν.

 

Στην ανακοίνωση της,η DOC αναφέρει ότι το ξέβρασμα φαλαινών/δελφινών δεν είναι ασυνήθιστο στη Νέα Ζηλανδία και ότι υπάρχουν περίπου 85 συμβάντα ετησίως. Στις περισσότερες περιπτώσεις, όμως, είναι μόνο ένα ζώο που έχει κτυπηθεί, όχι ένα ολόκληρο κοπάδι.

 

 

 

ΠΗΓΗ