Η 15η Οκτωβρίου έχει παγκοσμίως καθιερωθεί ως η Ημέρα Εορτασμού του Λευκού Μπαστουνιού, με στόχο τη διάδοση της μεγάλης σημασίας της χρήσης του και την ευαισθητοποίηση του κοινού στην προσπάθεια των ατόμων με προβλήματα όρασης, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που συναντούν στην καθημερινή μετακίνησή τους.

Το λευκό μπαστούνι, εκτός από σύμβολο της τυφλότητας είναι και το σημαντικότερο τεχνικό βοήθημα, στην προσπάθεια ενός ατόμου με Πρόβλημα Όρασης να κινηθεί με Άνεση, ανεξαρτησία και Ασφάλεια.

Το κίνημα αυτό ξεκίνησε με τη λήξη του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου στην Αμερική, όπου αναπτύχθηκε ένα κίνημα αποκατάστασης και επανένταξης των ατόμων που τυφλώθηκαν από ατυχήματα κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Ο οφθαλμίατρος Richard Hoover, χρησιμοποίησε ένα μακρύ καλάμι για να βοηθήσει τους τυφλούς βετεράνους του πολέμου.

Το λευκό μπαστούνι έχει γίνει σύμβολο της ελευθερίας, της αυτοπεποίθησης και της ανεξαρτησίας. Η χρήση του επιτρέπει στο άτομο με οπτική αναπηρία να μετακινηθεί ελεύθερα στο περιβάλλον και να εκπληρώσει τα καθημερινά του καθήκοντα με ευκολία και χωρίς τη βοήθεια κανενός.

Σηματοδοτεί το ενδιαφέρον και το καθήκον που πρέπει να δείξουν πολιτεία και πολίτες, απέναντι στα άτομα που στερούνται την όραση, ώστε να μπορούν να ανιχνεύουν τον δρόμο, να παρακάμπτουν τα εμπόδια και να φτάνουν στον προορισμό τους με ασφάλεια.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 40-45 εκατομμύρια είναι οι ολικά τυφλοί παγκοσμίως σήμερα, ενώ στην Ελλάδα αγγίζουν τους 25.000-30.000. Το ποσοστό αυξάνεται, αν υπολογίσουμε και τους έχοντες σοβαρές βλάβες στην όραση τους.

«Η μέρα αυτή από τους τυφλούς και τις Οργανώσεις τους δεν είναι γιορτή, αλλά ευκαιρία και κοινωνικό βήμα για την ανάδειξη όλων των εμποδίων, των ανισοτήτων και των αρνητικών διακρίσεων που δυστυχώς αντιμετωπίζουμε και σήμερα στην Ελλάδα του 21ου αιώνα. Δεν εορτάζουμε λοιπόν, ούτε συνεορτάζουμε με κανέναν, αλλά συνεχίζουμε τη διαρκή προσπάθειά μας με όπλα την Κατάρτιση, την Εκπαίδευση, το Λευκό Μπαστούνι, το Σκύλο Οδηγό, για την πλήρη κοινωνική ισότητα και ένταξη, με την αναγνώριση όλων των κοινωνικών και ανθρώπινων δικαιωμάτων μας», αναφέρει σε Δελτίο Τύπου, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών.

Ο Ευάγγελος Αυγουλάς γεννήθηκε τυφλός. Απέχει πολύ από την εικόνα που έχουμε όλοι για τους τυφλούς. Είναι αριστούχος δικηγόρος, πρόεδρος της ΑΜΚΕ «Με άλλα μάτια», δραστήριος, δημιουργικός και πετυχημένος. Δίνει δύναμη και θάρρος στην ελληνική κοινωνία μέσα από τις δράσεις του. Αποδεικνύει ότι τίποτα δεν είναι αδύνατο, όταν το θέλεις πραγματικά.

«Να βλέπουμε τη ζωή με άλλα μάτια», είναι το μήνυμα που περνά ο Βαγγέλης Αυγουλάς, με αφορμή την Παγκόσμιά Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού για τους Τυφλούς.

«Οι δυσκολίες σε κάνουν δυνατότερο. Πρέπει να βλέπουμε πάντα το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο, γιατί γύρω μας σίγουρα υπάρχουν και χειρότερα. Η ζωή ότι και να γίνει, θα συνεχίζεται. Είναι δική μας επιλογή αν θα συνεχιστεί για εμάς ή χωρίς εμάς. Υπομονή και επιμονή. Και ενότητα για να έρθουν καλύτερες μέρες για όλους μας», συμπληρώνει ο ίδιος.


Τι δεν πρέπει να ξεχνάμε

Το Λευκό Μπαστούνι για να εκτελέσει το σκοπό του χρειάζεται προσβασιμότητα, ελεύθερες τις κίτρινες λωρίδες όδευσης των τυφλών και όχι εμπόδια στους δρόμους.

  • Το Λευκό Μπαστούνι αποτελεί σήμα κατατεθέν της τυφλότητας και δίνει το αίσθημα της αυτονομίας και της μη εξάρτησης από φυσικό συνοδό.
  • Για να εκτελέσει το σκοπό του χρειάζεται προσβασιμότητα, ελεύθερες τις λωρίδες όδευσης των τυφλών και όχι εμπόδια στους δρόμους.
  • Σηματοδοτεί για όλους μας, πολιτεία και πολίτες, το καθήκον μας απέναντι στα άτομα που στερούνται την όραση, ώστε να μπορούν να φτάνουν με ασφάλεια στον προορισμό τους.

Μοιράσου το άρθρο:



Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΑναβολή στην πρεμιέρα της Basket League
Επόμενο άρθροM. Βορίδης: Μετατρέπει το αδίκημα του βασανισμού των ζώων σε κακούργημα