Ιστορική συνάντηση Ομπάμα-Κάστρο στην Κούβα – RadioVera.gr – Βολιώτικη ελεύθερη ραδιοφωνία

Ιστορική συνάντηση Ομπάμα-Κάστρο στην Κούβα

Ιστορική συνάντηση Ομπάμα-Κάστρο στην ΚούβαΛίγο πριν τις 17.00 το απόγευμα ώρα Ελλάδας άρχισε στην Αβάνα η συνάντηση των προέδρων της Κούβας Ραούλ Κάστρο και των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, στην πρώτη επίσκεψη Αμερικανού προέδρου στο νησί της Καραϊβικής από το 1928.

Το πρώτο πράγμα που έκανε ο Μπαράκ Ομπάμα μετά την προσγείωση στο αεροδρόμιο της Αβάνας ήταν να πάει στην -ανοικτή πλέον- αμερικανική πρεσβεία. Βρίσκοντας, όπως ήταν αναμενόμενο, θερμή υποδοχή, μίλησε για «ιστορική επίσκεψη».

«Είναι υπέροχο που βρίσκομαι εδώ» είπε, λέγοντας πως ο τελευταίος εν ενεργεία Αμερικανός πρόεδρος που επισκέφθηκε την Αβάνα, ο Κάλβιν Κούλιτζ, «είχε έρθει το 1928 σε φρεγάτα και έκανε ταξίδι τριών ημερών, ενώ εμένα μου πήρε τρεις ώρες». «Για πρώτη προσγειώνεται στην Κούβα το Air Force One και αυτή εδώ είναι η πρώτη μας στάση» είπε.

Στη συνέχεια, περπάτησε με την οικογένειά του και τη συνοδεία του στο κέντρο της παλιάς πόλης, σε φωτογραφίες που έχουν ήδη κάνει το γύρο του κόσμου και βρίσκονται -όπως και η επίσκεψη- στην κορυφή των ΜΜΕ ανά την υφήλιο.

Πίσω από τις σειρές αστυνομικών που περιφρουρούσαν την πορεία είχαν σχηματιστεί ομάδες Κουβανών που προσπαθούσαν να δουν τον Ομπάμα και να τραβήξουν φωτογραφίες, αρκετοί κρατώντας αμερικανικές σημαίες.

Το αποκορύφωμα της επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου θα είναι η ομιλία που θα εκφωνήσει την Τρίτη σε ένα θέατρο της Αβάνας, μπροστά στις κάμερες της κουβανικής τηλεόρασης.

Παρά τη μερική αποκατάσταση των σχέσεων των δύο χωρών, τα προβλήματα παραμένουν, καθώς η Αβάνα εξακολουθεί να διαμαρτύρεται για τη ναυτική βάση του Γκουαντάναμο αλλά και για τη στήριξη της Ουάσιγκτον στους αντιφρονούντες.

Ενδεικτικές του κλίματος είναι οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Κούβας, Ροντρίγκο Μαλμιέρκα Ντιάζ, ο οποίος υποστήριξε ότι οι κινήσεις του Ομπάμα «είναι στη σωστή κατεύθυνση» προσθέτοντας βέβαια, ότι «δεν μπορούμε να φτάσουμε το επίπεδο κανονικών σχέσεων, ενώ εξακολουθεί να ισχύει ο αποκλεισμός» του νησιού.


Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2016, 18:03

Share this post