Χιλιάδες Σέρβοι βγήκαν στους δρόμους να διαμαρτυρηθούν για την καταδίκη του Κάρατζιτς και εναντίον του ΝΑΤΟ – RadioVera.gr – Βολιώτικη ελεύθερη ραδιοφωνία

Χιλιάδες Σέρβοι βγήκαν στους δρόμους να διαμαρτυρηθούν για την καταδίκη του Κάρατζιτς και εναντίον του ΝΑΤΟ

Χιλιάδες Σέρβοι βγήκαν στους δρόμους να διαμαρτυρηθούν για την καταδίκη του Κάρατζιτς και εναντίον του ΝΑΤΟ

Μεγάλη διαδήλωσε έγινε χθες στο Βελιγράδι από χιλιάδες ανθρώπους που με τον τρόπο αυτό εκδήλωσαν την οργή τους για την καταδίκη του Ράντοβαν Κάρατζιτς από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Οι διαδηλωτές εξέφρασαν και την αγανάκτησή τους για τη συμφωνία που υπέγραψε η σερβική κυβέρνηση για την ελεύθερη διακίνηση στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στη χώρα, με την πρόφαση «της διατήρησης της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή».

Οι διοργανωτές της διαδήλωσης υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι που πλημμύρισαν το κέντρο του Βελιγραδίου έφταναν τους 20.000, ενώ οι αρχές τους υπολόγιζαν σε 6.000.

«Θεωρούμε ότι είναι υποκριτικό να πιστέψουμε πως το ΝΑΤΟ εγγυάται την σταθερότητα στο Κοσσυφοπέδιο-Μετόχι», δήλωσε η Milica Djurdjevic εκπρόσωπος του Zavetnici (Ορκισμένων) το δεξιό σερβικό κόμμα που είχε οργανώσει την διαδήλωση.

«Το ΝΑΤΟ έχει βάση στο Κοσσυφοπέδιο εδώ και χρόνια και παρά την παρουσία του εκεί οι σέρβοι κάτοικοι διώχνονται από τα σπίτια τους τα οποία πυρπολούνται, καθώς και ιεροί τόποι και μοναστήρια». Η ίδια είπε ακόμη ότι η Ατλαντική Συμμαχία «δημιουργεί προβλήματα αντί να τα επιλύει».

Σύμφωνα με πληροφορίες του ρωσικού τηλεοπτικού δικτύου RT.com, οι φιλο-ρωσικές δυνάμεις ολοένα και ενισχύονται στη Σερβία ενόψει των εκλογών της 24ης Απριλίου, το αποτέλεσμα των οποίων θα παίξει αποφασιστικό ρόλο αν η σερβική πολιτική θα κατευθυνθεί προς το μέρος του Σλάβου συμμάχου Ρωσία, ή θα κάνει φιλοδυτική στροφή προς ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Η μεγάλη χθεσινή διαδήλωση συνέπεσε με την 17η επέτειο της έναρξης των 78 ημερών ΝΑΤΟϊκών βομβαρδισμών εναντίον της Σερβίας για να υποστηριχθούν οι αλβανόφωνοι αυτονομιστές του Κοσσυφοπεδίου και είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν εκατοντάδες Σέρβοι πολίτες.

Oι αντιΝΑΤΟϊκές εκδηλώσεις στο Βελιγράδι, σημειώνονται καθώς, μετά την καταδίκη του Σερβοβόσνιου ηγέτη Ράντοβαν Κάρατζιτς, αναμένεται να εκδοθεί και η απόφαση για τον Σέρβο ηγέτη του Ριζοσπαστικού κόμματος Βόισλαβ Σέσελι.

Ο Σέσελι, που είχε διατελέσει αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης (1998-2000), έχει παραπεμφθεί σε δίκη στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης με την κατηγορία «της χρήσης σκληρής εθνικιστικής γλώσσας με την οποία είχε εξάψει τα πάθη» κατά την διάρκεια των πολέμων για την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας.

Στο κατηγορητήριο περιλαμβάνονται παραπομπές εναντίον του για «εγκλήματα πολέμου κατά της ανθρωπότητας». Η απόφαση αναμένεται να εκδοθείς τις 31 Μαρτίου.

Σε ερώτηση τι πιστεύει για την δίκη του ο Σέσελι είπε πως «οι κατηγορίες εναντίον του έχουν χαλκευθεί από τις μαρτυρίες ψευδομαρτύρων» και χαρακτήρισε το δικαστήριο «ψευδοδικαστήριο».

Ο Σέσελι, είχε απελυθερωθεί προσωρινά το 2014 για ιατρικούς λόγους αλλά είχε υποχρεωθεί να επιστρέψει στη φυλακή επειδή είχε παραβιάσει τον όρο να παραμείνει εκτός πολιτικής δραστηριότητας.

Η δίκη του Σέσελι είχε αρχίσει το 2007 και ολοκληρώθηκε το Μάρτιο του 2012. Από τότε εκκρεμεί η απόφαση.

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

Share this post