Στη χλιδή η χήρα του γκάνγκστερ – RadioVera.gr – Βολιώτικη ελεύθερη ραδιοφωνία

Στη χλιδή η χήρα του γκάνγκστερ

Στη χλιδή η χήρα του γκάνγκστερΡεπορτάζ: Φίλιππος Καραμέτος, Σωτήρης Σκουλούδης

Η αμύθητη «κληρονομιά” του πρώην Νο1 καταζητούμενου του Καζακστάν, Ραχάτ Αλίεφ, ο οποίος τον Φεβρουάριο του 2015 βρέθηκε κρεμασμένος σε φυλακή της Βιέννης, φαίνεται ότι δεν έμεινε «ορφανή”, καθώς η χήρα του, Elnara Shoraz, σύμφωνα με καταγγελίες βρίσκεται να διαχειρίζεται παράνομα τραπεζικούς λογαριασμούς με τεράστια ποσά, διάγοντας υπερπολυτελή βίο στην Αυστρία!

Πρόκειται για ένα διεθνές θρίλερ που φέρνει στο φως το zougla.gr, με τα δεκάδες θύματα του πρώην αξιωματούχου στη χώρα του, ο οποίος είχε καταχραστεί εκατομμύρια ευρώ και τα είχε βγάλει στο εξωτερικό και στην Ελλάδα, να προσπαθούν να βρουν έστω την ελάχιστη αποζημίωση από τις βλάβες που υπέστησαν.

Την ίδια ώρα, η χήρα του, υπό την κάλυψη του δαιδαλώδους συστήματος των offshore, και με τη βοήθεια νομικών κύκλων, προσπαθεί να ξοδέψει όσα μπορεί πριν οι Αρχές τής μπλοκάρουν τους λογαριασμούς!

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το zougla.gr, στις 2 Μαρτίου 2015 ήταν το πρώτο ελληνικό μέσο που αποκάλυψε το μακάβριο τέλος του Ραχάτ Αλίεφ, πρώην γαμπρού του προέδρου του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ, στη φυλακή της Βιέννης, και παράλληλα την εγκληματική του δραστηριότητα που έχει απασχολήσει εκτεταμένα και τις ελληνικές Αρχές.

Όπως προέκυψε από τις μαρτυρίες που εξασφάλισε το zougla.gr, το εν λόγω πρόσωπο, μέσα από την δύναμη που του εξασφάλιζαν ισχυροί παράγοντες και πολιτικοί, κατάφερε να υφαρπάξει εκατομμύρια ευρώ, να τα διακινήσει μέσω Αυστρίας σε Κύπρο, Ελλάδα και Μάλτα και εν τέλει να μην δικαστεί ποτέ για τις πράξεις του.


Διαβάστε εδώ το ιστορικό της υπόθεσης και τις αποκαλύψεις του zougla.gr:

Μετά τον μυστηριώδη θάνατο του Αλίεφ, και με την παρανόμως αποκτηθέντα τεράστια περιουσία του να γίνεται αντικείμενο έρευνας των διωκτικών Αρχών σε πολλές χώρες, η χήρα του αποποιείται επίσημα στο δικαστήριο το δικαίωμα της κληρονομιάς. Τυπικά. Γιατί στην ουσία, όπως περιγράφουν θύματά του στον φακό του zougla.gr, έχει τη διαχείριση μεγάλων χρηματικών ποσών, κυρίως μέσω μιας κυπριακής offshore εταιρίας, και εμφανίζεται να διάγει πολυτελή βίο στη Βιέννη, όπου και διαμένει.

Η Elnara Shoraz

Ενδεικτικά έξοδα... Χιλιάδες ευρώ σε καλά εστιατόρια, σπα, ακριβά ρούχα και ξενοδοχεία

Οι οικονομικές διωκτικές αρχές σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν καταφέρει να εντοπίσουν και να παγώσουν τους ύποπτους λογαριασμούς – μια από αυτές τις περιπτώσεις είναι και η Ελλάδα, όπου με απόφαση του εισαγγελέα τα χρήματα που έχουν βρεθεί να ανήκουν στον Καζάκο, έχουν δεσμευθεί όσο είναι σε εξέλιξη η διεθνής έρευνα. Όχι όμως και στην Κύπρο.

Οι ελληνικές Αρχές παγώνουν τους λογαριασμούς

Ο Σερίκ Μεντετβέκοφ (Serik Medetbekov), πρώην ιδιοκτήτης μιας επιτυχημένης μιντιακής επιχείρησης στο Καζακστάν, έχασε τα πάντα όταν ο πρόεδρος της χώρας του… απέσπασε με συνοπτικές διαδικασίες την περιουσία του, κι ο ίδιος αναγκάστηκε να γίνει πολιτικός, στην ουσία, πρόσφυγας στη Γερμανία.

Μαζί με άλλα θύματα του πρώην γαμπρού του προέδρου, έχουν κινήσει τις νομικές διαδικασίες για το πάγωμα όλων των λογαριασμών σε διάφορα μέρη του κόσμου και εφιστούν την προσοχή στις Αρχές για τις πράξεις της χήρας του, η οποία, όπως τονίζουν, ζει πολυτελώς ξοδεύοντας ουσιαστικά τα δικά τους χρήματα, μέσω της άτυπης ασυλίας που παρέχουν οι offshore.

Ο Σερίκ Μεντετβέκοφ υποβάλλει αίτημα προς τις ελληνικές Αρχές. Όπως αναφέρεται, Έλληνας νομικός 'υψηλού προφίλ' εκπροσωπεί τη χήρα του Αλίεφ στη χώρα μας

​Σύμφωνα με πληροφορίες, η Elnara Shoraz αναμένεται να προσπαθήσει σύντομα να μεταφέρει τα χρήματα από την κυπριακή offshore προς άλλη ευρωπαϊκή χώρα, αγοράζοντας μεγάλη ακίνητη περιουσία, και για αυτό ο Σερίκ Μεντετβέκοφ καλεί τις αρχές να δράσουν άμεσα«Μετά τον θάνατο του συζύγου της, η Elnara Shoraz πήρε τα χρήματα του από διάφορους λογαριασμούς, τους έκλεισε και άνοιξε μια εταιρία-κέλυφος, καταχωρημένη στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, αλλά με έδρα την Κύπρο, και τώρα χρησιμοποιεί αυτά τα χρήματα για να διάγει πολυτελή βίο. Ζει στη Βιέννη ξοδεύοντας αυτά τα λεφτά, τα οποία δεν τα δηλώνει πουθενά και φυσικά δεν πληρώνει φόρο για αυτά», επισημαίνει στο zougla.gr.

«Eνώ οι ελληνικές αρχές μπλόκαραν τους λογαριασμούς της και έδρασαν πολύ αποτελεσματικά και γρήγορα, οι κυπριακές αρχές δεν έχουν κάνει το ίδιο. Ελπίζουμε ότι θα ακολουθήσουν το παράδειγμα των Ελλήνων, κι αυτό θα γίνει πολύ σύντομα», προσθέτει, σημειώνοντας ότι «τα χρήματα αυτά δεν ωφελούν την οικονομία σας. Είναι χρήματα που δεν κινούνται και ωφελούν μόνο τους κλέφτες, όπως τον Αλίεφ και τη χήρα του. Θα πρέπει αυτοί οι λογαριασμοί να αναγνωριστούν, να παγώσουν, και να επιστρέψουν στους νόμιμους δικαιούχους τους».

Σύμφωνα με τον Σερίκ Μεντετβέκοφ, έχουν εντοπιστεί περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ που θεωρούνται ως η… ορφανή περιουσία του Αλίεφ, δεν αποκλείεται όμως το ποσό να ανέρχεται ακόμα και στο 1 δις! 

Σύμφωνα με πληροφορίες δε, η Elnara Shoraz αναμένεται να προσπαθήσει σύντομα να μεταφέρει τα χρήματα από την κυπριακή offshore προς άλλη ευρωπαϊκή χώρα, αγοράζοντας μεγάλη ακίνητη περιουσία, και για αυτό ο Σερίκ Μεντετβέκοφ καλεί τις αρχές να δράσουν άμεσα.

«Η υπόθεση του Ραχάτ Αλίεφ είναι πολύ σημαντική και συμβολική, γιατί θέτει ένα προηγούμενο, για ένα τεράστιο φαινόμενο, καθώς υπάρχουν πολλές παρόμοιες υποθέσεις, με ανθρώπους σαν τον Αλίεφ, πρώην ολιγάρχες, πρώην πολιτικούς από πρώην σοβιετικές χώρες, που έκλεψαν χρήματα και προσπαθούν να τα κρύψουν στην Ευρώπη. Αν προχωρήσει αισίως αυτή η υπόθεση, θα περάσει το μήνυμα ότι δεν μπορείς να κλέβεις χρήματα και να τα ασφαλίζεις στην Ευρώπη, αλλά θα πρέπει να πληρώσεις», καταλήγει.

Δείτε τη συνέντευξη:

Share this post