Γαλλία – Λίβανος: Το Παρίσι θεωρεί ότι ο Χαρίρι έχει ελευθερία κινήσεων στη Σαουδική Αραβία

Γαλλία – Λίβανος: Το Παρίσι θεωρεί ότι ο Χαρίρι έχει ελευθερία κινήσεων στη Σαουδική ΑραβίαΟ υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας δήλωσε την Παρασκευή ότι θεωρεί πως ο παραιτηθείς πρωθυπουργός του Λιβάνου Σαάντ αλ-Χαρίρι δεν βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό στη Σαουδική Αραβία και δεν του έχουν επιβληθεί συγκεκριμένοι περιορισμοί στις κινήσεις του.

«Απ΄ό,τι γνωρίζουμε, ναι. Θεωρούμε ότι έχει ελευθερία κινήσεων και είναι σημαντικό να λαμβάνει μόνος του τις αποφάσεις του», δήλωσε ο Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1.

Ο πρεσβευτής της Γαλλίας στη Σαουδική Αραβία συναντήθηκε με τον Χαρίρι χθες Πέμπτη πριν από την αναπάντεχη επίσκεψη του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στο Ριάντ, όπου είχε συνάντηση με τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, σύμφωνα με διπλωμάτες.

Δεν είναι σαφές αν ο Μακρόν ήρθε σε επαφή με τον Χαρίρι όταν επισκέφθηκε το Ριάντ.

Το Παρίσι έχει στενούς δεσμούς με τον Λίβανο, την πρώην γαλλική αποικία αλλά και με τον Χαρίρι, ο οποίος έχει σπίτι στη Γαλλία και έχει ζήσει πολλά χρόνια στη χώρα. Ο Μακρόν είπε χθες από το Ντουμπάι ότι είχε ανεπίσημες επαφές με τον Χαρίρι, αλλά δεν δέχτηκε κάποιο αίτημα για να μεταφερθεί στη Γαλλία.

«Αυτό που μας ανησυχεί είναι η σταθερότητα του Λιβάνου και η γρήγορη εφαρμογή μιας πολιτικής λύσης», πρόσθεσε.

Δύο ανώτεροι Λιβανέζοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωσαν χθες ότι το Ριάντ έχει θέσει τον Χαρίρι υπό κράτηση, ενώ ένας τρίτος είπε στο Reuters ότι οι σαουδαραβικές αρχές του ζήτησαν να παραιτηθεί, ενώ βρισκόταν στο Ριάντ το περασμένο Σαββατοκύριακο και τον έθεσαν σε κατ΄ οίκον περιορισμό.

Ο Λε Ντριάν αναμένεται να επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία στις 16 Νοεμβρίου και είναι επίσης προγραμματισμένο να ταξιδέψει στο Ιράν αργότερα μέσα στον μήνα.


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 10 Νοεμβρίου 2017, 11:33

Share this post