Eυρωβουλή: Τo Iσλαμικό Κράτος ξεπλένει χρήμα μέσα στην Ε.Ε.

Eυρωβουλή: Τo Iσλαμικό Κράτος ξεπλένει χρήμα μέσα στην Ε.Ε.Ανταπόκριση από Στρασβούργο-Νίκος Ρούσσης

Με έκθεσή του, που απευθύνεται στην Κομισιόν, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στην Ύπατη Εκπρόσωπο Εξωτερικών της ΕΕ Φρεντερίκα Μογκερίνι, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποκαλύπτει, συνταρακτικές λεπτομέρειες για το πώς οι τζιχαντιστές «ξεπλένουν» στην Ευρώπη, τα έσοδα από τις εγκληματικές τους δραστηριότητες και ποιοι είναι εκείνοι που τους βοηθούν.

Αφού στην έκθεση επισημαίνεται πως, ο αντιτρομοκρατικός αγώνας, πρέπει να έχει ως βασικό στοιχείο το «στέγνωμα» των πηγών χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, τονίζεται ιδιαίτερα ότι, με την χρηματοδότηση αυτή, ενισχύονται τρομοκρατικές ενέργειες που απαιτούν σημαντικά κεφάλαια αλλά και τρομοκρατικές ενέργειες που, αν και εξίσου βίαιες ως προς τα αποτελέσματά τους, απαιτούν λιγότερα κεφάλαια.

Στην έκθεση αποκαλύπτεται ότι:

* Το ISIS/Da’esh προσπαθεί να διοχετεύσει τα χρήματά του έξω από το έδαφος που κατέχει σε Συρία και Ιράκ, με εξαγωγές πετρελαίου, επιχειρηματικές επενδύσεις, παράνομες μεταφορές κεφαλαίων και υποχρεωτική μετατροπή του ξένου συναλλάγματος σε νόμισμα ISIS/Da’esh.

*Το ISIS/Da’esh «ξεπλένει» τα έσοδα από τις εγκληματικές δραστηριότητές του αγοράζοντας κάθε είδους επιχειρήσεις και περιουσιακά στοιχεία στη ΕΕ, με την προοπτική ότι αυτές οι πηγές θα μπορούσαν να του δώσουν τη δυνατότητα να συνεχίσει τη χρηματοδότηση εγκληματικών δράσεων στο μέλλον, μετά την διαφαινόμενη στρατιωτική ήττα του.

* Αρκετές διεθνείς μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, φιλανθρωπικές οργανώσεις και άλλα ιδρύματα, ορισμένα εκ των οποίων βρίσκονται σε χώρες του Κόλπου, λειτουργούν ως κάλυψη για τις καταχρηστικές αυτές πρακτικές.

Ακόμη και η χρηματοδοτήσεις από νόμιμες πηγές, είναι δυνατόν να εκτρέπονται προς τρίτους, άτομα ή οντότητες, που έχουν σχέση με τρομοκρατικές δραστηριότητες, υπογραμμίζεται στην έκθεση.

Απευθύνοντας μία σειρά από συστάσεις, προς την Κομισιόν, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την Φρεντερίκα Μογκερίνι, προκειμένου, όπως υποστηρίζει, να καταστεί δυνατό το «στέγνωμα» των πηγών χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τονίζει:

*Θα πρέπει να διευκολυνθεί η διασυνοριακή πρόσβαση των δυνάμεων ασφαλείας στα μητρώα των τραπεζικών λογαριασμών, ώστε να γίνει πιο εύκολος ο εντοπισμός των περιουσιακών στοιχείων των τρομοκρατών σε άλλα κράτη μέλη και, μόλις εντοπίζεται ένας τρομοκράτης, να μπορούν να εξεταστούν οι προ της επίθεσης συναλλαγές του και οι αλληλεπιδράσεις του με πιθανούς ύποπτους.

*Τα κράτη μέλη της ΕΕ , θα πρέπει να δημιουργήσουν ένα σύστημα ελέγχου ώστε τα τζαμιά, οι πολιτιστικοί σύλλογοι ή ισοδύναμες οντότητες να επεξηγούν με ποιον τρόπο κατανέμουν τα κεφάλαια που λαμβάνουν τόσο από έξω όσο και από μέσα από την ΕΕ.

*Θα πρέπει να εφαρμόζεται υποχρεωτικά ένας προηγούμενος έλεγχος της προέλευσης των χρημάτων και του προορισμού τους σε περιπτώσεις ποσών από ελεημοσύνες, ώστε να αποφεύγεται η κακόβουλη ή απερίσκεπτη διανομή τους για τρομοκρατικούς σκοπούς.

*Θα πρέπει να θεσπίσει ένα πιστοποιητικό ιχνηλασιμότητας για τα αντικείμενα τέχνης και τις αρχαιότητες που εισέρχονται στην αγορά της ΕΕ και που προέρχονται από εδάφη ή τόπους που είναι υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΕΔΩ 

ΠΗΓΗ

Share this post