Επίσκεψη Ερντογάν: Σε εξέλιξη οι ελληνοτουρκικές επαφές

Επίσκεψη Ερντογάν: Σε εξέλιξη οι ελληνοτουρκικές επαφέςΣε ένα κλίμα πολιτικής αμηχανίας και επιφυλακτικότητας άρχισαν οι συνομιλίες στην Αθήνα του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος στη συνέχεια θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου για την ουσιαστική πλευρά των διμερών επαφών.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, έθεσε θέμα συνολικής επικαιροποίησης της Συνθήκης της Λωζάνης χωρίς να περιορίσει αυτή την επικαιροποίηση στις ελληνοτουρκικές θέσειςΜετά τη συνέντευξη του Ταγίπ Ερντογάν που μεταδόθηκε το βράδυ της Τετάρτης όπου ο πρόεδρος της Τουρκίας έθεσε εκ νέου ζήτημα επικαιροποίησης της Συνθήκης της Λωζάνης οι ελληνικοί πολιτειακοί και κυβερνητικοί παράγοντες έδειξαν έντονο προβληματισμό- αν όχι και αμηχανία- αν και οι θέσεις αυτές της Άγκυρας έχουν ήδη διατυπωθεί και διατυπώνονται συνεχώς εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια και πάντως μετά την πολεμική έκρηξη στη Συρία και τις κουρδικές κινήσεις στο Β. Ιράκ.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, έθεσε θέμα συνολικής επικαιροποίησης της Συνθήκης της Λωζάνης χωρίς να περιορίσει αυτή την επικαιροποίηση στις ελληνοτουρκικές θέσεις.

Αντιθέτως, και για όσους γνωρίζουν καλά τις εξελίξεις στην Εγγύς Ανατολή ο Ταγίπ Ερντογάν είχε περισσότερο κατά νου τα προβλήματα της Τουρκίας με τη Συρία και το Ιράκ.

Ωστόσο αυτή η αναφορά του στη Συνθήκη της Λωζάνης ήταν αρκετή για να προκαλέσει αντιδράσεις πολιτικών παραγόντων κυβερνητικών κύκλων αλλά και των ελληνικών ΜΜΕ.

Οι αντιφάσεις ήταν περισσότερο έντονες όσον αφορά την αξιωματική αντιπολίτευση η οποία με δηλώσεις του αρμόδιου τομεάρχη κ. Γιώργου Κουμουτσάκου εξέφρασε επιφυλακτικότητα ως προς την προετοιμασία της επίσκεψης Ερντογάν αλλά και το γενικού γραμματέα του ΚΚΕ καθώς και στελεχών της κίνησης πολιτών.

Εντύπωση προκάλεσε επίσης το γεγονός ότι ο Ταγίπ Ερντογάν συνοδεύεται από τους υπουργούς του, της Δικαιοσύνης και των Εσωτερικών.

Η παρουσία τους στην Αθήνα προμηνύει ενδεχομένως το ότι η τουρκική πλευρά θα θέσει μετ’ επιτάσεως το ζήτημα της έκδοσης των 8 Τούρκων στρατιωτικών οι οποίοι έχουν αιτηθεί πολιτικό άσυλο και για τους οποίους η ελληνική Δικαιοσύνη έχει αρνηθεί την έκδοσή τους στην Τουρκία.

Ο ΠτΔ Προκόπης Παυλόπουλος, υποδεχόμενος τον Πρόεδρο της Τουρκίας επισήμανε την προσήλωση της Ελλάδας στο διεθνές δίκαιο και στους κανόνες που διέπουν τη συμπεριφορά των κρατών στις μεταξύ τους σχέσεις. Καθόρισε επίσης το πλαίσιο εντός του οποίου κινείται παγίως η ελληνική διπλωματία που είναι ο σεβασμός όλων των διεθνών και διμερών συνθηκών καθώς και των πολυμερών και διμερών συμφωνιών που διέπουν τις διακρατικές σχέσεις της χώρας, συμπεριλαμβανομένων βεβαίως και της Συνθήκης της Λωζάνης, του Βουκουρεστίου, του Λονδίνου, του Μοντρέ, και όλων των υπολοίπων που καθορίζουν το πλαίσιο των διμερών σχέσεων με την Τουρκία.

Ο πυρήνας ωστόσο των ελληνοτουρκικών συνομιλιών στην Αθήνα αφορά την συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Κατά τη διάρκεια αυτής της διμερούς και στη συνέχεια πολυμερούς επαφής με τη συμμετοχή και των δύο αντιπροσωπειών θα αφορά το πλέγμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων από την οικονομία, το εμπόριο και τις μεταφορές έως τις παραβιάσεις στο Αιγαίο, την ασφάλεια στο ανατολικό Αιγαίο και βεβαίως το προσφυγικό ζήτημα που βρίσκεται πρώτο στην ατζέντα σε αυτή τη διαδικασία.

Είναι βέβαιο ότι ξη τουρκική πλευρά θα θέσει το ζήτημα της έκδοσης των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών. Θα συζητηθεί επίσης το Κυπριακό, και οι ενδεχόμενες προοπτικές στο άμεσο μέλλον και πάντως μετά τις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία.

Μεγάλο ενδιαφέρον πάντως θα έχει το κεφάλαιο που θα αφορά την εξέταση των γεωπολιτικών εξελίξεων στην περιοχή της Εγγύς Ανατολής αλλά και της Μέσης Ανατολής υπό το πρίσμα της χθεσινής ανατροπής της πάγιας αμερικανικής πολιτικής στην περιοχή, με την αναγνώριση από τον Ντόναλντ Τραμπ της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.

Ήδη και σε όλους του τόνους ο Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την κατηγορηματική αντίθεσή του στην αμερικανική ενέργεια και νωρίς το πρωί της Πέμπτης στο αεροδρόμιο λίγο πριν την αναχώρησή του για την Ελλάδα ανακοίνωσε επίσημα την έκτακτη σύγκληση της Ισλαμικής Διάσκεψης στην Κωνσταντινούπολη τα αμέσως επόμενα εικοσιτετράωρα.

Επίσης ο πρόεδρος της Τουρκίας έχει προειδοποιήσει τις ΗΠΑ για το ενδεχόμενο η Άγκυρα να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις της με το Ισραήλ, ενδεχόμενο το οποίο εάν πραγματοποιηθεί, θα προκαλέσει σοβαρότατο ρήγμα ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο όσον αφορά τα συμφέροντα της Δυτικής Συμμαχίας.

Είναι προφανές ότι η επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην ελληνική πρωτεύουσα θα είναι μια ακόμη διπλωματική δοκιμασία.

Είναι όμως επίσης σαφές ότι τόσο η Άγκυρα όσο και η Αθήνα προσδοκούν στη διατήρηση ενός κλίματος που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια και το οποίο χαρακτηρίζεται από ένα προφίλ «χαμηλής έντασης» στις διμερείς σχέσεις.

Ο Ταγίπ Ερντογάν έδειξε εξ αρχής πάντως τις προθέσεις του όταν έθεσε στον Πρόεδρο Προκόπη Παυλόπουλο ζήτημα εκλογής των μουφτήδων στη Θράκη επικαλούμενος το γεγονός ότι ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως δεν είναι διορισμένος αλλά εκλεγμένος από την Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχικού Θρόνου.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας με αυτόν τον τρόπο έθεσε το πλαίσιο εντός του οποίου είναι διατεθειμένος να συζητήσει το θέμα της Μουφτίας στη μουσουλμανική κοινότητα της Θράκης όταν του τεθεί από την ελληνική πλευρά το ζήτημα της επαναλειτουργίας της Σχολής της Χάλκης.

Με λίγα λόγια ο Πρόεδρος της Τουρκίας έσπευσε να θέσει εξ αρχής θέμα αμοιβαιότητας, λεπτομέρεια που σίγουρα θα προβληματίσει τόσο τον ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά όσο και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια των συνομιλιών.

ΠΗΓΗ

Share this post