Ντάισελμπλουμ: «Ο Τσίπρας και ο Τσακαλώτος έχουν βελτιώσει τις σχέσεις με τους Ευρωπαίους»

Ντάισελμπλουμ: «Ο Τσίπρας και ο Τσακαλώτος έχουν βελτιώσει τις σχέσεις με τους Ευρωπαίους»Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έχει ταυτιστεί με την ελληνική κρίση και το όνομά του είναι συνδεδεμένο με κάποιες από τις πιο κρίσιμες και επίπονες για την Ελλάδα αποφάσεις, που πάρθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.

Ως επικεφαλής του Eurogroup, ο Ολλανδός πρώην υπουργός Οικονομικών πρωτοστάτησε στις διαπραγματεύσεις με τις ελληνικές κυβερνήσεις και τώρα που αποχωρεί έδωσε μία απολογιστική συνέντευξη στους Financial Times, χωρίς φυσικά να παραλείψει να αναφερθεί στη χώρα μας.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ εστίασε κυρίως στην ταραχώδη περίοδο του 2015 για την Ελλάδα, στην μάλλον προβληματική σχέση του με τον Γιάνη Βαρουφάκη αλλά και στις σχέσεις με τον σημερινό υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο στην τελευταία του συνέντευξη ως επικεφαλής του Eurogroup.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μιλώντας στους Financial Times σημείωνει ότι όλα έγιναν πιο εύκολα για την Ελλάδα με το τωρινό κυβερνητικό σχήμα. «Ο πρωθυπουργός Τσίπρας και φυσικά ο σημερινός υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έχουν αλλάξει εντελώς τη σχέση με τους Ευρωπαίους εταίρους. Σχεδόν όλα ήταν ευκολότερα από τότε. Είναι μια εντελώς διαφορετική κατάσταση», δήλωσε.

Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Ντάισελμπλουμ λέει πως παρά τις φήμες ότι οι Γερμανοί ήταν εκείνοι που ήθελαν ένα Grexit το καλοκαίρι του 2015, όταν τα πράγματα με την Ελλάδα έδειχναν να φτάνουν σε αδιέξοδο, ήταν χώρες της κεντρικής όσο και της νοτιοανατολικής Ευρώπης εκείνες που το ζητούσαν.

Πολλές από αυτές, λέει ο Ολλανδός πρώην υπουργός Οικονομικών, έχουν χαμηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα από την Ελλάδα και είχαν χάσει την υπομονή τους με την Αθήνα.

«Πίσω από την στάση της Γερμανίας ήταν μια σειρά χώρες που απλώς έλεγαν «Ως εδώ. Δεν έχουμε άλλη εμπιστοσύνη. Δεν θέλουμε άλλες συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση. Θέλουμε να μιλήσουμε για το plan B» αναφέρει και τονίζει ότι ο ίδιος ποτέ δεν υπήρξε υπέρμαχος του Grexit, το οποίο θεωρεί «πραγματικά ζημιογόνο και τεράστιο λάθος».

Παραδέχεται τέλος πως κάποια από τα μέτρα που ελήφθησαν στην Ελλάδα κατά την διάρκεια των προγραμμάτων ήταν «υπερβολικά».


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 12 Ιανουαρίου 2018, 10:45

ΠΗΓΗ

Share this post