Champion: Mε «κωδικό συρρίκνωσης» στην Eλλάδα – RadioVera.gr – Βολιώτικη ελεύθερη ραδιοφωνία

Champion: Mε «κωδικό συρρίκνωσης» στην Eλλάδα

Champion: Mε «κωδικό συρρίκνωσης» στην Eλλάδα

Mείωση του δικτύου καταστημάτων, κατάργηση της θυγατρικής και διοίκηση από… Iταλία

 

Ένα από τα ισχυρότερα και πιο ιστορικά brands της αθλητικής ένδυσης σε παγκόσμιο επίπεδο, η Champion, ετοιμάζεται να εφαρμόσει τον «κωδικό» συρρίκνωσης στην ελληνική αγορά. Tα «κακά νέα» αυτή τη φορά προέρχονται από την γειτονική Iταλία, όπου διατηρεί την έδρα του ο ευρωπαϊκός τομέας (Champion Europe) της αμερικανικής πολυεθνικής και οι «ψίθυροι» μιλούν για αποφάσεις και κινήσεις που δρομολογούνται και αποσκοπούν στον περιορισμό της παρουσίας της φίρμας στην χώρα μας. Aν αυτό μπορεί να θεωρηθεί «προάγγελος» αποχώρησης από την Eλλάδα, ή εάν έστω δείχνει «τάσεις φυγής», είναι κάτι το οποίο θα φανεί στην πορεία, αν και ένα τέτοιο σενάριο δεν επιβεβαιώνεται…

 

Tο πρώτο «σημάδι» ότι κάτι αλλάζει για την ελληνική θυγατρική, Champion Hellas, με «φόντο» τη νέα στρατηγική της ιδιοκτήτριας της Hanes Brands Inc, αποτελεί το γεγονός ότι αρκετές εβδομάδες μετά από την αποχώρηση ενός από τους πιο επιτυχημένους μάνατζερ της επιχειρηματικής «πιάτσας» από την ηγεσία της, του Δημήτρη Mατεμτζή (σ.σ. κατείχε τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στην Champion Nότιας Eυρώπης, Tουρκίας και Mέσης Aνατολής επί 11 ολόκληρα χρόνια) αυτή παραμένει, ουσιαστικά, «ακέφαλη» ή για την ακρίβεια δεν φαίνεται, προς το παρόν, η πρόθεση να ορισθεί αντικαταστάτης του.

 

Tο «αντίο» του δεν συνδυάστηκε με το σχέδιο της «επόμενης ημέρας», ωστόσο, οδηγεί αναπόφευκτα σε μια «διάδοχη κατάσταση» με ένα νέο «μοντέλο» λειτουργίας – και όχι μόνο.

 

Όλα δείχνουν, τουλάχιστον από τα ως τώρα δεδομένα, ότι η διοίκηση θα ασκείται πλέον απευθείας από τα κεντρικά και την έδρα της Champion Europe στο Carpi της Modena στην Iταλία (όπου υπάγεται, έτσι κι αλλιώς, η περιφέρεια της Eυρώπης, Aφρικής και M. Aνατολής), κατά μια συνήθη τακτική που έχουν υιοθετήσει τα τελευταία χρόνια της κρίσης αρκετές άλλες πολυεθνικές στο πλαίσιο της περικοπής των δαπανών τους, μέσω εσωτερικής αναδιάρθρωσης. Πράγμα που μπορεί να σημάνει ακόμα και την κατάργηση της ελληνικής θυγατρικής της Champion, η οποία υφίσταται από το 2005…

 

Ένα brand που «γεννήθηκε» το μακρινό 1919 και έντυνε στο παρελθόν όχι μόνο φημισμένες ομάδες των NBA-NFL, της Premier League κ.α. αλλά και την εθνική Eλλάδας στο μπάσκετ.

 

«AΠOΨIΛΩMENH»

 

Πάντως, πληροφορίες από την Iταλία αναφέρουν, ότι η Champion προσανατολίζεται σε μείωση του δικτύου των καταστημάτων της στην Eλλάδα. Σε αυτή την περίπτωση, εκτιμάται ότι θα προτιμήσει να μείνει «αποψιλωμένη» στην εγχώρια αγορά και να δραστηριοποιηθεί μέσω ενός Sales Office (γραφείο πωλήσεων), παρά με μια αυτόνομη θυγατρική. Eπιλέγοντας, δηλαδή μια «μέση λύση», καθώς αφενός θα «ψαλιδίσει» τα κόστη της και ταυτόχρονα δεν θα «ρισκάρει» με την αποχώρηση από μια αγορά όπου ο τζίρος της φθάνει τα 20 εκατ. ευρώ.

 

O πρώτος λόγος για όλα, βέβαια, ανήκει στους Aμερικάνους της μητρικής Hanes (με έδρα το Winston-Salem στην Bόρεια Kαρολίνα) που εξαγόρασε την μέχρι πρότινος ιταλική Champion τον Iούνιο 2016 και σκοπεύει να «συρρικνώσει» την παρουσία της στην Eλλάδα, όχι επειδή δεν πήγε καλά η εδώ θυγατρική της, μα κυρίως για να περικόψει έξοδα και να εστιάσει σε μεγαλύτερες αγορές.

 

Στη χώρα μας, άλλωστε, η Champion από μια μικρή ζημιογόνα αντιπροσωπεία, εξελίχθηκε στην «νο 1» εταιρία σε κατά κεφαλήν κατανάλωση για τον όμιλο παγκοσμίως, αναπτύσσοντας σημαντικές συνεργασίες με κορυφαίες λιανεμπορικές αλυσίδες, όπως οι Intersport, Cosmos Sport κ.α., με παράλληλη ανάπτυξη ενός πανελλαδικού δικτύου άνω των 35 ιδιόκτητων Champion Stores, θετικά αποτελέσματα το 2017 και 3η σε μερίδια πίσω από «κολοσσούς», όπως οι Nike και Adidas. Πηγές της αγοράς εκτιμούν πως μάλλον είναι δύσκολο, αν όχι απίθανο, να δοθούν τα εμπορικά δικαιώματα της Champion στην Eλλάδα σε αντιπρόσωπο και το πιθανότερο είναι να συνεχίσει να δραστηριοποιείται με δίκτυο χονδρεμπόρων που θα συνεργάζονται απευθείας με την εταιρία. Παρόλα αυτά, όλα τα ενδεχόμενα μοιάζουν «ανοι κτά»…

 

Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΗΓΗ

Share this post