Έλον Μασκ: Δοκιμές για Άρη από το 2019

Έλον Μασκ: Δοκιμές για Άρη από το 2019

Την πεποίθηση του πως η Space X θα ξεκινήσει τις πρώτες δοκιμές για διαστημικό σκάφος με προορισμό τον Άρη, από το πρώτο εξάμηνο της επόμενης χρονιάς κατέθεσε ο ιδρυτής της εταιρείας Έλον Μασκ σε ετήσιο φεστιβάλ τεχνολογίας και πολιτισμού στο Όστιν του Τέξας την Κυριακή.

 

Η ιδιωτικά χρηματοδοτημένη αποστολή, που ανακοινώθηκε πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2017, αποσκοπεί σε μια μη επανδρωμένη αποστολή στον Κόκκινο Πλανήτη μέχρι το 2022, με απώτερο στόχο της SpaceX να μπουν οι βάσεις για μια ανθρώπινη αποικία στον Άρη. Η αποστολή των πρώτων ανθρώπων υπολογίζεται για το 2024, αν και παραδέχθηκε ότι στο παρελθόν έχει αποδειχθεί υπεραισιόδοξος στα χρονοδιαγράμματά του.

 

Το σύστημα πυραύλων BFR (Big Fucking Rocket) θα είναι μήκους περίπου 100 μέτρων και αναμένεται να έχει δυνατότητες για διαπλανητικές μετακινήσεις και να είναι πλήρως επαναχρησιμοποιήσιμο. Μια πτήση θα κοστίσει λιγότερο από τις αρχικές πτήσεις Falcon 1, που προσδιορίζονται μεταξύ 5 και 6 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο μεγιστάνας πιστεύει ότι η επιτυχημένη δοκιμή του BFR, θα κάνει κι άλλους να πιστέψουν ότι το ταξίδι του Άρη είναι εφικτό και ακολουθήσουν το παράδειγμά του.

 

Στο άμεσο μέλλον, ο Άρης θα χρειαστεί γυάλινους θόλους, σταθμό ηλεκτροπαραγωγής και μια σειρά βασικών συνθηκών διαβίωσης, προειδοποίησε. Στην αρχή θα πρόκειται για μια επικίνδυνη αποστολή που θα θυμίζει την εξερεύνηση της Αρκτικής Μετά την ολοκλήρωση της υποδομής, «τότε πραγματικά η έκρηξη επιχειρηματικών ευκαιριών [θα ξεκινήσει], επειδή ο Άρης θα χρειαστεί τα πάντα, από χυτήρια σιδήρου μέχρι πιτσαρίες», ανέφερε. Δεν θα υπάρξουν και πολλοί που θα θελήσουν να πάνε στην αρχή, αλλά «στην πορεία ο ‘Αρης θα γίνει φιλόξενος και θα έχει σπουδαία μπαρ!», πρόσθεσε ο Μασκ.

 

Ο μεγιστάνας θεωρεί σημαντική για την επιβίωση της ανθρωπότητας την αποίκιση του «κόκκινου πλανήτη», λόγο του ενεδεχόμενου ενός τρίτου παγκόσμιου πυρηνικού πολέμου. ‘Αν υπάρξει ένας τρίτος παγκόσμιος πόλεμος, θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι θα υπάρχουν αρκετοί σπόροι του ανθρώπινου πολιτισμού κάπου αλλού, ώστε να τον αναβιώσουν και να συντομεύσουν τη διάρκεια των σκοτεινών ετών» δήλωσε, απαντώντας σε ερώτηση του φίλου του Τζόνα Νόλαν, δημιουργού της τηλεοπτικής σειράς επιστημονικής φαντασίας «Westworld».

 

Η απειλή ενός τρίτου παγκόσμιου πολέμου συνδέεται με τις ανησυχίες του για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, όσο αυτή δεν υπόκειται σε ρυθμιστικούς κανόνες. «Δώστε βάση στα λόγια μου» προειδοποίησε το ακροατήριό του. «Η τεχνητή νοημοσύνη είναι πολύ πιο επικίνδυνη από τα πυρηνικά». Ως παράδειγμα ανέφερε ότι κάποια μέρα μια τεχνητή νοημοσύνη με υπεράνθρωπες ικανότητες, μπορεί να θα θεωρήσει καθήκον της να μεγιστοποιήσει την ανθρώπινη ευτυχία. Μπορεί να αποφασίσει ότι το καλύτερο που έχει να κάνει, είναι να πιάσει όλους τους ανθρώπους και να χορηγήσει στον εγκέφαλό τους ντοπαμίνη και σεροτονίνη.

ΠΗΓΗ

Share this post