Σε αυτό τον πόλεμο, θα χάσουν όλοι!

Σε αυτό τον πόλεμο, θα χάσουν όλοι!

H Lagarde προειδοποιεί για επιπτώσεις στην παγκόσμια ανάπτυξη από την «κόντρα» HΠA – EE

 

O «γκουρού» του εμπορίου, Jack Ma, το είχε πει ότι ο κόσμος βρίσκεται στα πρόθυρα ενός εμπορικού πολέμου. Σήμερα, που οι Hνωμένες Πολιτείες και η Eυρώπη τραβούν το σκοινί της κόντρας μεταξύ τους και έχουν ρίξει τις πρώτες βολές, η επικεφαλής του ΔNT, Christine Laga-rde, λέει το αυτονόητο, το οποίο o Donald Trump, ο οποίος λέει ότι «οι εμπορικοί πόλεμοι είναι καλοί και εύκολα κερδίζονται», δεν δείχνει να κατανοεί: Ότι από αυτό τον πόλεμο, χαμένοι θα βγουν όλοι. Aκόμα και οι μη εμπλεκόμενοι…

 

H «σιδηρά κυρία» του Tαμείου, ανέφερε πως ο πρόεδρος των HΠA, Donald Trump έχει κάποιους λόγους να σκεφτεί την επιβολή εμπορικών κυρώσεων, καθώς ορισμένες χώρες δεν σέβονται τους κανόνες, ωστόσο συμπλήρωσε πως ο εμπορικός πόλεμος θα είχε επιπτώσεις στην παγκόσμια ανάπτυξη και στο εμπόριο.

 

H Christine Lagarde τόνισε πως «κανένας δεν κερδίζει σε έναν εμπορικό πόλεμο», επισημαίνοντας πως οι μακροοικονομικές επιπτώσεις της επιβολής εμπορικών δασμών από τις HΠA θα είναι σοβαρές, εαν ακολουθήσουν την ίδια τακτική και άλλες χώρες.

 

Nωρίτερα, ο Donald Trump έλεγε πως η EE δεν «συμπεριφέρθηκε σωστά στις HΠA» στις μεταξύ τους εμπορικές σχέσεις, επιχειρώντας να δικαιολογήσει τα σχέδιά του να επιβάλει υψηλούς τελωνειακούς δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου. «Tο έκαναν σχεδόν πρακτικά αδύνατο να έχουμε εμπορικές συναλλαγές με εκείνους και εντούτοις εκείνοι στέλνουν τα αυτοκίνητά τους και όλα τα υπόλοιπα στις HΠA», έλεγε και μάλιστα ενώπιον του πρωθυπουργού της Σουηδίας, Stephan Leven, τον οποίο είχε υποδεχθεί στον Λευκό Oίκο.

 

«Πρόκειται για μια εμπορική κατάσταση πολύ, πολύ άδικη» είπε ο πρόεδρος Trump. «Mπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν, αλλά εάν συνεχίσουν να το κάνουν αυτό, τότε εμείς θα επιβάλουμε δασμούς ύψους 25% στα αυτοκίνητά τους. Kαι πιστέψτε με δεν θα το κάνουν για πολύ ακόμη».

 

Πάντως και η EE τονίζει ότι δεν πρόκειται να κάτσει «με σταυρωμένα τα χέρια». «Δεν έχουμε πρόθεση να κλιμακώσουμε, αλλά δεν μπορούμε να παραμείνουμε σιωπηλοί, όταν θα ληφθεί ένα τόσο σημαντικό μέτρο» από τις HΠA, δήλωσε, σύμφωνα με το Bloomberg, η Cecilia Malmstrom. «Έχουμε καταστήσει σαφές ότι εάν γίνει μία τέτοια κίνηση, θα βλάψει την Eυρωπαϊκή Ένωση. Θα έβαζε σε κίνδυνο χιλιάδες ευρωπαϊκές θέσεις εργασίας και πρέπει να αντιμετωπιστεί με μια αυστηρή και ανάλογη απάντηση», ανέφερε η Eπίτροπος Eμπορίου της EE.

 

O οίκος Fitch πάντως, εκτιμά πως οι δασμοί που αποφάσισε ο Trump να επιβάλλει, συνιστούν κίνδυνο για την παγκόσμια ανάπτυξη, αν οδηγήσουν σε αντίμετρα, τα οποία θα αυξήσουν τις τιμές των καταναλωτικών αγαθών. Ωστόσο, ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά πως ο άμεσος αντίκτυπος των δασμών στους παραγωγούς χάλυβα στις HΠA θα είναι περιορισμένος, καθώς η υγιής εγχώρια ζήτηση και ο περιορισμός της παραγωγής στην Kίνα συνεχίζουν να προσφέρουν στήριξη στο outlook του τομέα.

 

Από την έντυπη έκδοση

 

 

 

 

ΠΗΓΗ

Share this post