Απειλή οι λύκοι για την κτηνοτροφία της Δεσφίνας

Απειλή οι λύκοι για την κτηνοτροφία της Δεσφίνας

Όλο και πιο συχνό φαινόμενο αποτελούν οι επιθέσεις λύκων στα ζώα ελεύθερης βοσκής των κτηνοτρόφων της Δεσφίνας, σε σημείο που οι τελευταίοι να καλούν την πολιτεία να πάρει μέτρα για την αντιμετώπιση της δυσβάσταχτης οικονομικά κατάστασης.

 

Η περιοχή του νομού Φωκίδας είναι γνωστή πανελλαδικά για την κτηνοτροφική παραγωγή κρέατος της, για την οποία προορίζονται το μεγαλύτερο ποσοστό των ζώων ελευθέρας βοσκής. Αυτά όμως όλο και συχνότερα καταλήγουν στο στόμα των λύκων της περιοχής, που οργανωμένοι σε αγέλες έχουν αυξήσει την παρουσία και τις επιθέσεις τους το τελευταίο διάστημα. Μάλιστα, όπως υποστηρίζουν οι κτηνοτρόφοι, σε αρκετές περιπτώσεις, ακόμη και η παρουσία των τσοπανόσκυλων δεν αποθαρρύνει τις αγέλες των λύκων.

 

«Βρισκόμαστε σε μία περίοδο όπου ο αριθμός των άγριων ζώων έχει αυξηθεί υπέρμετρα και προκαλεί σημαντικές ζημιές στο ζωικό μας κεφάλαιο. Το σύνολο σχεδόν των κτηνοτρόφων της περιοχής μας έχει δεχθεί επιθέσεις από τους λύκους», αναφέρει σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του συλλόγου των κτηνοτρόφων της Δεσφίνας, Θανάση Οικονόμου. «Αναγκαζόμαστε να συντηρούμε ομάδες σκύλων, η τροφή και η φροντίδα των οποίων ανεβάζει σημαντικά το κόστος παραγωγής. Βρισκόμαστε σε μια συνεχή ανησυχία και προστατεύουμε τα κοπάδια μας καθ’ όλη τη διάρκεια της βοσκής για 365 ημέρες τον χρόνο. Η πολιτεία δεν έχει λάβει τα απαιτούμενα μέτρα για τον περιορισμό του προβλήματος», προσθέτει.

 

Σύμφωνα με τον ίδιο οι απώλειες των ζώων δεν είναι εύκολο να καταγραφούν και συχνά δεν υπάρχουν οι απαραίτητες αποδείξεις που χρειάζεται ο ΕΛΓΑ, ώστε να λάβουν αποζημίωση. Το αποτέλεσμα είναι το ζωικό τους κεφάλαιο να μειώνεται και η απαισιοδοξία τους να μεγαλώνει. Το πρόβλημα έχει γενικότερες προεκτάσεις, καθώς επηρεάζει αρνητικά τους νέους κτηνοτρόφους που θέλουν να μείνουν και να επενδύσουν στην ορεινή κτηνοτροφία. Χρόνο με τον χρόνο, οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις μειώνονται και οι νέοι του τόπου ψάχνουν αλλού διέξοδο για απασχόληση, πληροφορεί.

 

Τέλος, σημειώνεται ότι στην περιοχή εδώ και εκατοντάδες χρόνια διατηρείται η τοπική φυλή κατσίκα της Δεσφίνας. Δυστυχώς, όμως, μέχρι και σήμερα δεν έχει αξιοποιηθεί στον βαθμό που θα έπρεπε με τη δημιουργία μίας τοπικής ταυτότητας για την προώθηση των προϊόντων και ειδικά του ιδιαίτερου κρέατός της.

ΠΗΓΗ

Share this post