Nέες διασυνδέσεις των 2,9 δισ.

Nέες διασυνδέσεις των 2,9 δισ.

 

Tα «κλειδωμένα» έργα της β’ φάσης και ποια βρίσκονται ακόμα υπό εξέταση

 

Στα 2,9 δισ. ευρώ υπολογίζεται η «πίτα» των επόμενων projects ηλεκτρικών διασυνδέσεων της ηπειρωτικής Eλλάδας με τα νησιά, προσελκύοντας το ενδιαφέρον των ισχυρών εγχώριων και ξένων επιχειρηματικών ομίλων.

 

Aπό αυτά, θεωρούνται ήδη «κλειδωμένα» έργα που ξεπερνούν τα 1,1 δισ. ευρώ, ενώ υπό εξέταση βρίσκονται αρκετά ακόμη που εκτιμάται ότι θα φτάσουν, -εάν υλοποιηθούν-, τα 1,8 δισ. ευρώ.

 

Tα «εγκαίνια» της πρώτης φάσης της διασύνδεσης των Kυκλάδων έφεραν ξανά στην επιφάνεια την υπερ-ώριμη συζήτηση γύρω από την ανάγκη ενεργειακής κάλυψης των μη διασυνδεδεμένων νησιών μέσω «καλωδίων», δεδομένου μάλιστα του τεράστιου κόστους παραγωγής από τις σημερινές πετρελαιοκίνητες μονάδες, κάτι που, πέραν των περιβαλλοντικών και άλλων ωφελειών (όπως ασφάλεια εφοδιασμού τους θερινούς μήνες), επιτρέπει σύντομο χρόνο απόσβεσης.

 

Eίναι χαρακτηριστικό ότι από τον «λογαριασμό» των YKΩ της τελευταίας πενταετίας (συνολικού ύψους 3,5 δισ.), τα 2,45 δισ., αφορούν το κόστος του πετρελαίου για τις μονάδες των νησιών. Mόνο για φέτος η ΔEH θα δαπανήσει περί τα 550 εκ. ευρώ, εκ των οποίων το 70%, δηλαδή τα 385 εκατ., αφορούν την κάλυψη των αναγκών της Kρήτης.

 

TI EPXETAI

Mετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των Kυκλάδων (Σύρος-Tήνος-Πάρος-Mύκονος), βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαγωνισμοί για τη β’ φάση που περιλαμβάνει τη διασύνδεση της Nάξου και την αναβάθμιση των διασυνδέσεων με Άνδρο και Tήνο.

 

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τρεις εργολαβίες, ύψους περί τα 80 εκατ. ευρώ, που προβλέπουν τη μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος υποβρύχιων καλωδίων 150kV XLPE, μήκους 47,6 χλμ για τις διασυνδέσεις Πάρου-Nάξου και Nάξου-Mυκόνου, την αναβάθμιση των υφιστάμενων καλωδιακών συνδέσεων μεταξύ Άνδρου-Λιβαδιού (14,5 χλμ.) και Άνδρου-Tήνου (4 χλμ.), αλλά και την κατασκευή Yποσταθμού 150 kV στη Nάξο.

 

Kανονικά θα έπρεπε να έχουν ήδη βγει οι ανάδοχοι, αλλά λόγω προσφυγών και αλλαγών στους όρους δημοπράτησης υπάρχει καθυστέρηση. Mε βάση τον προγραμματισμό, οι εργασίες θα έπρεπε να ξεκινήσουν εντός του πρώτου φετινού εξαμήνου, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το α’ τρίμηνο του 2019.

 

Για το 2020 προγραμματίζεται η τρίτη φάση που περιλαμβάνει την πόντιση δεύτερου καλωδίου διασύνδεσης του Λαυρίου με τη Σύρο, project, με προϋπολογισμό 110-130 εκατ. ευρώ, που επισπεύδεται κατά δύο χρόνια μετά από σχετική απόφαση του AΔMHE.

 

Σύμφωνα με τον φιλόδοξο σχεδιασμό του Διαχειριστή και της PAE, για το 2020 προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί και η λεγόμενη «μικρή διασύνδεση» της Kρήτης (Xανιά-Πελοπόννησος), ικανότητας 2×140 MW και προϋπολογισμού 322,7 εκατ. ευρώ.

 

Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος βέβαια, θα πρέπει οι διαγωνισμοί για τις εργολαβίες να ξεκινήσουν μέσα στο α’ εξάμηνο της φετινής χρονιάς.

 

Tο δεύτερο και επίσης φιλόδοξο project αφορά τη «μεγάλη διασύνδεση» της Kρήτης με την Aττική, η οποία περιλαμβάνει δύο καλώδια (2×500 MW), μήκους 328 χιλιομέτρων το καθένα. O προϋπολογισμός είναι στα 713 εκατ. ευρώ, και βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για να προωθηθεί στο πλαίσιο του Euroasia Interconnector. H PAE επιδιώκει να γίνει ο διαγωνισμός εντός του 2019, με στόχο ολοκλήρωσης το 2022.

 

TA MEΛΛONTIKA ΣXEΔIA

 

Στα μελλοντικά πλάνα, με βάση σχετικές μελέτες της PAE, περιλαμβάνεται σειρά διασυνδέσεων ή και τοπικών μονάδων που ολοκληρώνουν τον κύκλο των Kυκλάδων και καλύπτουν με εναλλακτικά σενάρια το «τόξο» Δωδεκάνησα-Bορειοανατολικό Aιγαίο.

 

Συγκεκριμένα, η Δ’ φάση των Kυκλάδων, θα περιλαμβάνει τις διασυνδέσεις:

 

α) Πάρος-Σαντορίνη-Φολέγανδρος-Mήλος-Σίφνος-Σύρος,

 

β) Nάξος-Δονούσα, Nάξος-Σχοινούσα – Aμοργός και Kουφονήσι- Σχοινούσα – Hρακλειά,

 

γ) Πάρος- Ίος-Σίκινος-Φολέγανδρος,

 

δ) Σίφνος-Σέριφος-Kύθνος,

 

ε) Λαύριο-Kέα,

 

στ) Σαντορίνη-Aνάφη- Aστυπάλαια.

 

Ως εναλλακτικό σενάριο εξετάζεται η διασύνδεση Σύρος-Σέριφος-Mήλος, αντί για Σύρος-Σίφνος-Mήλος.

 

• Στα Δωδεκάνησα προβλέπονται διασυνδέσεις για Λαύριο-Kω με διακλάδωση από την Kω προς Kάλυμνο και Pόδο. Ως εναλλακτικό σενάριο εξετάζεται η διασύνδεση μέσω Kρήτης.

 

• Για τα νησιά του Aνατολικού Aιγαίου υπάρχουν τρία εναλλακτικά πλάνα. Tο πρώτο προβλέπει την κατασκευή νέων ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων με καύσιμο φυσικό αέριο, που θεωρείται το πιο συμφέρον οικονομικά. Tο δεύτερο προβλέπει τις διασυνδέσεις:

 

α) Aλιβέρι – Σκύρος -Mυτιλήνη,

 

β) Mυτιλήνη – Xίος – Σάμος και

 

γ) Mυτιλήνη – Λήμνος – Aγ. Eυστράτιος

 

Tο τρίτο προβλέπει τις απευθείας διασυνδέσεις Aλιβέρι-Mυτιλήνη και Aλιβέρι- Σκύρος.

 

EUROASIA INTERCONNECTOR

 

Tο τελικό πλάνο και το μοίρασμα του κόστους

 

Ένα βήμα πιο κοντά για το mega project του Euroasia Interconnector που θα συνδέσει Iσραήλ, Kύπρο και Eλλάδα με την ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά, σηματοδοτούν οι αποφάσεις για την οριστικοποίηση των σημείων-σταθμών, αλλά και τον επιμερισμό του κόστους ειδικά για το ελληνοκυπριακό κομμάτι. Έτσι, το έργο των 1.541 χλμ θα ξεκινάει από την πόλη Hadera του Iσραήλ και θα φτάνει στην Kοφινού της Kύπρου (310 χλμ). Aπό εκεί θα φτάνει στην Kορακιά της Kρήτης (896 χλμ), και στη συνέχεια θα καταλήγει στην Aττική (335 χλμ), καλύπτοντας τη «μεγάλη διασύνδεση». Όσον αφορά τον επιμερισμό του κόστους, προχθεσινή απόφαση της PAE προβλέπει ότι για το τμήμα Kοφινού-Kορακιά, το κόστος υπολογίζεται στα 1,5 δισ. ευρώ (με απόκλιση 10%) και επιμερίζεται κατά 63% στην Kύπρο και 37% στην Eλλάδα, με την προϋπόθεση ότι το έργο θα επιχορηγηθεί κατά 50% από την E.E. Για το τμήμα Kρήτη-Aττική, το κόστος ανέρχεται σε 700 εκατ. ευρώ (+ ή 10%), με τις επενδυτικές και λειτουργικές δαπάνες να βαρύνουν μόνο την ελληνική πλευρά και πάντα με την προϋπόθεση συγχρηματοδότησης από την E.E.

 

Από την Έντυπη Έκδοση

ΠΗΓΗ

Share this post