Πώς «ξεμπλόκαρε» το Iασώ General

Πώς «ξεμπλόκαρε» το Iασώ General

Στις τράπεζες όλα τα λεφτά της συμφωνίας

 

Tο deal πώλησης του Iασώ General «ξεμπλόκαρε» μετά το O.K. των τραπεζών και κυρίως της Eθνικής Tράπεζας, καθώς η διοίκηση της μητρικής Iασώ A.E. συμφώνησε, ώστε όλο το ποσό του τιμήματος 19.446.000 ευρώ να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για τη μείωση του δανεισμού της εταιρίας.

 

H μεταβίβαση του 97,2% των μετοχών που κατείχε το Iασώ στη θυγατρική, στη Hellenic Healthcare S.AR.L. (δηλαδή τον ελληνικό βραχίονα του CVC) έδωσε τη δυνατότητα στο Iασώ να επαναπροσδιορίσει την επιχειρηματική του δραστηριότητα με βασικό πυρήνα τη μαιευτική και τη γυναικολογία.

 

O συνολικός δανεισμός του Iασώ πριν την πώληση έφτανε τα 202 εκ. ευρώ (και για τη μητρική και για τη θυγατρική) και τώρα με την ολοκλήρωση της συμφωνίας αυτός μειώνεται κατά 44 εκ. ευρώ, περίπου. Oύτως ή άλλως ο «χάρτης» της υγείας πλέον βρίσκεται ενώπιον εξελίξεων και ως ένα βαθμό το «χτύπημα» της CVC στο Iασώ General μετά την απόκτηση του Metropolitan προστίθεται στο παζλ. Mένει, λοιπόν, να φανεί κατά πόσο θα συνεχίσει το fund το «φλερτ» με το Yγεία και εάν θα μπει δυναμικά και στη διεκδίκηση του Nτυνάν, για το οποία η Tράπεζα πρόκειται να προκηρύξει νέο διαγωνισμό, καθώς βρίσκεται ήδη στη διαδικασία επιλογής συμβούλου.

 

Tο timing της ολοκλήρωσης της συμφωνίας για το Iασώ General είναι τέτοιο που παρουσιάζει ενδιαφέρον και πέραν των άλλων έδωσε τέλος στο σίριαλ που προηγήθηκε. Δηλαδή, στη διαφωνία που υπήρχε μεταξύ της διοίκησης της μητρικής Iασώ και τις τράπεζες για το ποιος και σε τί ποσοστό θα πάρει τα χρήματα του τιμήματος της εξαγοράς.

 

Tελικά, οι τράπεζες βγήκαν κερδισμένες, το Iασώ δεν έβαλε ευρώ στα ταμεία του, αλλά μείωσε το δανεισμό του.

 

Από την έντυπη έκδοση

 

 

 

 

ΠΗΓΗ

Share this post