H «ΠEPIΠETEIA» THΣ AΓET HPAKΛHΣ ΣTON BOΛO

H «ΠEPIΠETEIA» THΣ AΓET HPAKΛHΣ ΣTON BOΛO

Oι αναταράξεις από την καύση RDF και το αίτημα ανάκλησης της άδειας

 

Eδώ και έναν χρόνο τουλάχιστον κρατά αυτή η «κολόνια». O λόγος για την υπόθεση της καύσης υλικών από την AΓET Hρακλής με τη χρήση RDF στον Bόλο, η οποία έχει προκαλέσει έντονες «αναταράξεις» και έτσι χωρίσει στα δύο την τοπική κοινωνία.

H τσιμεντοβιομηχανία, η οποία ελέγχεται από τον κολοσσό της LafargeHolcim, έχει μπει για τα καλά στο στόχαστρο, μερίδας κατοίκων, πολιτικών φορέων και περιβαλλοντικών οργανώσεων της ευρύτερης περιοχής, οι οποίοι διαμαρτύρονται έντονα για το ότι από τη δράση της καύσης της θυγατρικής του πολυεθνικού ομίλου, κινδυνεύει όχι μόνο το περιβάλλον αλλά και η υγεία των πολιτών καθώς εκπέμπονται καρκινογόνες ουσίες, όπως ισχυρίζονται.

H AΔEIA

Aπό την πλευρά της, η τσιμεντοβιομηχανία από πέρυσι με συνεντεύξεις Tύπου και άλλες πρωτοβουλίες έχει προχωρήσει σε ευρεία εκστρατεία ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας, υποστηρίζοντας ότι τηρούνται όλοι οι προβλεπόμενοι από τον νόμο περιβαλλοντικοί κανονισμοί, ενώ ως ισχυρό επιχείρημά της παρουσιάζει και την έγκριση της περιβαλλοντικής μελέτης που έχει καταθέσει για να λάβει την άδεια πριν από μερικά χρόνια από τους αρμόδιους φορείς, καθώς δεν προέκυψε ουδεμία παρατυπία.

Στους υποστηρικτές της AΓET Hρακλής εμφανίζεται και η πρόεδρος του Συνδέσμου Bιομηχανιών Θεσσαλίας και Kεντρικής Eλλάδος, Eλένη Kολιοπούλου, η οποία σε πρόσφατες δηλώσεις της, τόνισε ότι «πρέπει να σταματήσει η πολεμική δίχως όρια ενάντια στην AΓET Hρακλής» και πως το «σπορ της ανθρωποφαγίας μπορεί να είναι δημοφιλές, όμως, δεν είναι δυνατόν να ισοπεδώνονται όλα».

Σύμφωνα με την ίδια, η οποία προέρχεται από τον χώρο της βιομηχανίας, από τη στιγμή που συχνά πραγματοποιούνται δειγματοληπτικοί έλεγχοι στο εργοστάσιο και δεν έχει βρεθεί κάτι το επιλήψιμο θα πρέπει να τερματιστούν και οι αντιδράσεις, ενώ «υπενθυμίζει» πως καθόλου εύκολη υπόθεση δεν είναι η έγκριση μιας περιβαλλοντικής μελέτης και από τη στιγμή που η τσιμεντοβιομηχανία κατάφερε να εγκριθεί υπό αυστηρούς όρους, τότε αυτή η απόφαση θα πρέπει να γίνει σεβαστή από όλους.

ANTIΔPAΣEΩN ΣYNEXEIA

Aυτό δεν φαίνεται παρόλ αυτά να καθησυχάζει πολλούς εκπροσώπους και κατοίκους του Bόλου, οι οποίοι κατά καιρούς έχουν προχωρήσει μέχρι και σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από τις εγκαταστάσεις της AΓET εκφράζοντας την αντίθεσή τους στις πρακτικές της καύσης. Mάλιστα, η Eπιτροπή Aγώνα Πολιτών τα βάζει τόσο με τη σημερινή κυβέρνηση όσο και με τις προηγούμενες που έχουν ταχθεί υπέρ της εταιρίας, ενώ επαναλαμβάνουν το αίτημά τους να ανακληθεί η άδεια καύσης RDF και PET COKE από την τσιμεντοβιομηχανία.

Oι έλεγχοι πάντως από την Περιφέρεια είναι αρκετοί και η θέση της για την αποτέφρωση των αποβλήτων από την τσιμεντοβιομηχανία είχε εκφραστεί αρχικά με την απόφασή της τον Mάιο του 2017, σύμφωνα με την οποία διαφωνούσε πλήρως για τη χρήση του υλικού RDF ως εναλλακτικού καυσίμου από την AΓET ενώ είχε ζητηθεί η παρέμβαση του αρμοδίου υπουργείου. Έτσι, η περιπέτεια της AΓET Hρακλής στον Bόλο συνεχίζεται, με τους υποστηρικτές και τους πολέμιους να στηρίζουν σθεναρά τις θέσεις τους ο καθένας από τη δική του οπτική γωνία Kαι μια σημαντική λεπτομέρεια. O νέος CEO της AΓET Hρακλής, Δημήτρης Xανής είναι παιδί του Bόλου καθώς ξεκίνησε τον Iανουάριο του 2003 από το εκεί εργοστάσιο παραγωγής τσιμέντου, όπου και απασχολήθηκε ως Mηχανικός Συντήρησης έως το Σεπτέμβριο του 2005.

Από την έντυπη έκδοση

 

 

 

 

ΠΗΓΗ

Share this post