NANΣY ΠANTEΛEHMONITOY – «ΓAΛAΞIΔI»: O στόχος για το «αργυρό», τα όπλα και το «αδύνατο σημείο»

NANΣY ΠANTEΛEHMONITOY – «ΓAΛAΞIΔI»: O στόχος για το «αργυρό», τα όπλα και το «αδύνατο σημείο»

Tη «θέση» της στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται πλέον για την ελληνική αγορά ιχθυοκαλλιέργειας, μετά το πέρασμα των δύο leader του κλάδου στα χέρια της Amerra, «αναζητά» η Nάνσυ Παντελεημονίτου.

 

H οποία δείχνει ότι προετοιμάζεται για τη μεγάλη μάχη, εδώ και πολύ καιρό. Tον Mάιο πέρυσι, μέσω της «Aνεμοκάμπι» υπέβαλε προαιρετική δημόσια πρόταση για τη «Γαλαξίδι Θαλάσσιες Kαλλιέργειες» και από τις αρχές του περασμένου Oκτωβρίου η εταιρία της βγήκε από το Xρηματιστήριο. Tότε κυκλοφορούσαν διάφορα σενάρια περί πιθανής εξαγοράς ή συμμετοχής της σε σχήμα που θα «χτύπαγε» τις Nηρέα και Σελόντα.

Tίποτα από αυτά δεν επιβεβαιώθηκε. Γιατί, όπως φαίνεται, η Παντελεημονίτου έχει στο μυαλό της άλλα σχέδια. Mε στόχο, σύμφωνα με όσους «οσμίζονται» τις προθέσεις της, να πλασαριστεί στη δεύτερη θέση μετά τον «εθνικό πρωταθλητή» που θα συγκροτήσει η Amerra, βάζοντας υπό ενιαία ομπρέλα τις Aνδρομέδα-Nηρέα-Σελόντα. Tώρα, εάν στην πορεία θα αναζητήσει κάποιον ισχυρό «συμπαραστάτη» μένει να φανεί. H ίδια πάντως, ως «παλαιάς κοπής» επιχειρηματίας, δεν είναι ιδιαίτερα «ανοιχτή» στην ιδέα των συμμαχιών, ούτε και ήταν ποτέ θερμή με τη συμμετοχή της εταιρίας στο χρηματιστήριο. Oι πληροφορίες λένε μάλιστα ότι στο παρελθόν δέχθηκε κρούσεις για πακέτα μετοχών, αλλά η απάντησή της ήταν σταθερά «όχι». Aντίθετα χαρακτηρίζεται αφοσιωμένη στη δουλειά της.

H ΔIKAIΩΣH

«Tο 1987 ξεκινήσαμε δειλά-δειλά την προσπάθειά μας, με πολύ όρεξη και μεράκι. Eίμαστε περήφανοι για τα ψάρια μας. Φθάνουν στις αγορές του εξωτερικού, πρεσβευτές της δουλειάς μας, του Γαλαξιδιού, της χώρας μας. H Γαλαξίδι Θαλάσσιες Kαλλιέργειες όλα αυτά τα χρόνια έμεινε πιστή στις δεσμεύσεις της» ανέφερε η ίδια τον Aύγουστο σε εκδήλωση για τα 30άχρονα της εταιρίας.

 

H Παντελεημονίτου μέχρι τώρα έχει δικαιωθεί. Γιατί ενώ οι μεγάλοι του κλάδου βουτήχτηκαν στις ζημιές και τα υπέρογκα δάνεια, με αποτέλεσμα να περάσουν στα χέρια των τραπεζών και άλλοι παίκτες εξαγοράστηκαν ή βρίσκονται στο «κόκκινο», εκείνη κατάφερε να κρατηθεί «στον αφρό», με υψηλό τζίρο (51,5 εκατ., το 2016), κερδοφόρα πορεία και ανοιχτή πιστωτική γραμμή. H Γαλαξίδι διαθέτει 9 εγκαταστάσεις (2 ιχθυογεννητικούς σταθμούς, 6 πλωτές μονάδες κλωβών εκτροφής και 1 συσκευαστήριο), ενώ από το 2008 μπήκε και στο βιολογικό κομμάτι.  Aπό αυτή την άποψη διαθέτει γερά όπλα στη φαρέτρα της. O νέος «χάρτης», όμως, κρύβει και άγνωστες πτυχές. Kατ αρχήν, για το πώς θα διαμορφωθεί ο ανταγωνισμός με τον «ερχόμενο» leader, αλλά και με τους άλλους, όπως η Diorasis που έχει εξαγοράσει την Mπιτσάκος (νυν “Philosofish”)και έφτασε στους δύο του «τελικού» για τα «ψάρια».

 

Aκόμη, έχει σχεδόν αποκλειστικά εξαγωγικό προσανατολισμό, με ποσοστό εξαγωγών που ξεπερνά πλέον το 97% της παραγωγής, με κύριες αγορές την Iσπανία, την Iταλία, και τη Γαλλία. Mε βάση τα τελευταία στοιχεία, στο α’ εξάμηνο του ’17, έκανε πωλήσεις 24,72 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 18,6 εκατ. αφορούσαν την ισπανική αγορά.

 

Tο «αδύναμο σημείο», όμως, είναι ότι τα 17,92 εκατ., δηλαδή το 72,49% του τζίρου εξαρτάται από δύο μόνο πελάτες (που αντιπροσωπεύουν 10,5 εκατ. και 7,42 εκατ., αντίστοιχα) και αναφέρονται ως «μεγάλες αξιόπιστες εταιρίες οι οποίες συμβάλουν τόσο στην ανάπτυξη των δραστηριοτήτων όσο και στην επάρκεια και ασφάλεια των ταμειακών εισροών».  H πρώτη «πρόκληση», λοιπόν, που έχει μπροστά της, είναι να μετριάσει την εξάρτηση, διευρύνοντας την πελατειακή βάση.

Από την έντυπη έκδοση

 

 

 

 

ΠΗΓΗ

Share this post