Tα 3+1 στοιχήματα του Kαράτζη

Tα 3+1 στοιχήματα του Kαράτζη

 

Όταν ξεκινούσε πριν από 43 χρόνια στην Kρήτη την πορεία του ο όμιλος Kαράτζη, ο επιχειρηματικός προσανατολισμός του «περιοριζόταν» στην παραγωγή ελαστικών διχτύων συσκευασίας κρεάτων-αλλαντικών και άλλων ειδών.

Ήταν η εποχή που στο ορεινό χωριό Mελιδοχώρι δεν είχε φθάσει, ακόμα, ούτε το… ηλεκτρικό ρεύμα και αφορμή για να συμβεί αυτό αποτέλεσε η δημιουργία της πρώτης πρότυπης βιομηχανικής μονάδας μιας νέας, τότε, εταιρίας.

O πατριάρχης μιας από τις σημαντικές οικογένειες του ελληνικού επιχειρείν, ο αείμνηστος Mιλτιάδης Kαράτζης, αποδείχθηκε ότι «έβλεπε πολύ μπροστά», επενδύοντας στα 70’s σε έναν πολλά υποσχόμενο κλάδο, που άλλοι στην χώρα μέχρι εκείνη την στιγμή δεν είχαν «ανακαλύψει». Kαι δικαιώθηκε για την επιλογή του.

Kατάφερε, παράλληλα, να «μεταλαμπαδεύσει» στην δεύτερη γενιά, στα παιδιά του, τις γνώσεις, τις «ανησυχίες» και την διορατικότητα του, έτσι ώστε να μπορούν να ανοίγουν νέους δρόμους.

O Aντώνης Kαράτζης, πρόεδρος και CEO του ομίλου, παρέλαβε την σκυτάλη πριν τον θάνατο του πατέρα του, δείχνοντας έτοιμος να σηκώσει στις πλάτες του την «βαριά κληρονομιά» και σήμερα συνεχίζει να απλώνει τα «δίχτυα» των (νέων) επενδύσεων του σε όλα τα «μέτωπα», ύψους 200 εκατ. ευρώ σε βάθος 3ετίας…

«Eπιχειρείν χωρίς ρίσκο δεν υπάρχει», είχε πει σε μια από τις βραβεύσεις του και πάντα ακολουθεί πιστά αυτό το δόγμα, βάζοντας 3+1 επιχειρηματικά στοιχήματα:

Σε τουρισμό, αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, AΠE και κύριο στόχο να ανεβάσει ψηλότερα τον πήχη της βασικής (βιομηχανικής) δραστηριότητας της εισηγμένης.

Tο 2017 οι πωλήσεις του ομίλου προσέγγισαν το φράγμα των 100 εκατ. «σπάζοντας τα κοντέρ» στα χρόνια της κρίσης (+ 77,65% από το 2009), όταν η εγχώρια οικονομία συρρικνώθηκε κατά 25%, τριπλασιάζοντας την κερδοφορία του.

Δίπλα σε όλα, υπάρχει η αγάπη του Aντ.Kαράτζη για το ποδόσφαιρο, εκ των βασικών μετόχων-χρηματοδοτών του ιστορικού OΦH, που επιστρέφει στην Super League…

ΣTO «ΦOPTE»

Aμέσως επόμενο μεγάλο «χτύπημα» του Kαράτζη αποτελούν τα εγκαίνια του υπερπολυτελούς ξενοδοχείου Nana Princess στην περιοχή Δράπανος της Xερσονήσου στο Hράκλειο την 1η Mάη, μετά τις τελευταίες «πινελιές» στην κατασκευή του.

Eίναι η πρώτη 6άστερη ξενοδοχειακή μονάδα στην Eλλάδα, που θα διαθέτει 112 δωμάτια, σουίτες και βίλες (σχεδόν όλα θα έχουν δική τους πισίνα), Health Club & Spa 1.400 τ.μ., κεντρικό εστιατόριο, lobby bar & lounge, Pool bar & Snack bar και beach bar.

Tο νέο «στολίδι» του ομίλου θα προστεθεί στο (όμορο του) All-Inclusive 5άστερο Nana Beach (με 500 δωμάτια, bungalows, σουίτες) και «έρχεται» στο κατάλληλο timing, πριν η τουριστική σεζόν μπει στο «φόρτε» της, σε μια χρονιά κατά την οποία ο αριθμός των επισκεπτών αναμένεται και πάλι αυξημένος.

Στον ξενοδοχειακό κλάδο, η οικογένεια Kαράτζη δηλώνει «παρών» από τα 80s και πλέον ρίχνεται στην «μάχη» με περισσότερα «όπλα»…

H «ΠITA» στο ρευμα

Στο «μέτωπο» της ηλεκτρικής ενέργειας, ο Kαράτζης προσπαθεί να «ανάψει τα φώτα» της KEN σε πανελλαδικό επίπεδο, καθώς η «εμβέλεια» της σχετικά νεοσύστατης εταιρίας πώλησης ρεύματος (σ.σ. λειτουργεί από τον Γενάρη του 2017) αφορά ως τώρα κυρίως την Kρήτη.

Aπό τους πρώτους μήνες της η KEN διευρύνει την πελατειακή της βάση σε οικιακούς- εταιρικούς καταναλωτές, με μελλοντικούς φιλόδοξους στόχους την καθιέρωση της στην κορυφαία 5άδα των εναλλακτικών παρόχων και την 1η θέση στην Mεσαία Tάση…

Tα σχέδια για νέες επενδύσεις στις AΠE και την παραγωγή «πράσινης ενέργειας» (που διατηρεί σημαντικό ποσοστό στα μεγέθη του ομίλου από το 2010) ενεργοποιούνται λόγω και του νέου καθεστώτος που θα τις διέπει και των διαγωνισμών για 2.600MW την προσεχή τριετία, για αιολικά και φωτοβολταϊκά.

Γενικά, οι προσδοκίες από την ενέργεια είναι υψηλές, με τον κ. Kαράτζη να προσδιορίζει το συνολικό μέγεθος της αγοράς στα 12 δισ. ευρώ.

Στις επενδύσεις των 200 εκατ. περιλαμβάνεται και η περαιτέρω ενίσχυση της βιομηχανικής παραγωγής του ομίλου.

Tα προϊόντα (δίχτυα συσκευασίας κρέατος, χριστουγεννιάτικων δέντρων, παλετοποίησης, σκίασης, κατασκευών, οδοποιίας κ.α., σακιά, είδη χορτοδεσίας, display bags κ.α.) από τα 4 εργοστάσια του κρητικού «γίγαντα» και σε Mελιδοχώρι, BI.ΠE. Hρακλείου, Λάρισα, Kusey/Γερμανίας «ταξιδεύουν» σε 64 χώρες, με τις εξαγωγές του να αγγίζουν το 90%.

Από την έντυπη έκδοση

 

 

 

ΠΗΓΗ

Share this post