Οι τοξοκέφαλες φάλαινες τραγουδούν free jazz για να προσελκύσουν το ταίρι τους

Οι τοξοκέφαλες φάλαινες τραγουδούν free jazz για να προσελκύσουν το ταίρι τους

Η τοξοκέφαλη φάλαινα (bowhead whale) που διαβιεί στην Αρκτική χαρακτηρίζεται ως ο «Louis Armstrong» των ωκεανών, καθώς οι επιστήμονες ανακάλυψαν το πολύ διαφορετικό στυλ των τραγουδιών που παράγει το είδος κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής του περιόδου.

 

Το συγκεκριμένο είδος φάλαινας, το οποίο έχει το μεγαλύτερο στόμα απ΄ όλα τα έμβια ζώα, αλλάζει διαρκώς το φωνητικό του ρεπερτόριο τη χειμερινή περίοδο αναπαραγωγής του, όταν ζει κατά κύριο λόγο κάτω από παγονησίδες στη διάρκεια του συνεχούς σκοταδιού της 24ωρης πολικής νύχτας.

 

Την περίοδο αυτή οι φάλαινες τραγουδούν 24 ώρες την ημέρα. Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν υδρόφωνα – υποβρύχια μικρόφωνα – για να καταγράψουν τις φάλαινες την εποχή ζευγαρώματος εδώ και αρκετά χρόνια.

 

Έμειναν έκπληκτοι από το φάσμα ηχητικών σημάτων που παρήγαν ακολουθώντας συγκεκριμένα μοτίβα, μερικές φορές επαναλαμβανόμενα για μια περίοδο μηνών, τα οποία δεν επανεμφανίζονταν τα επόμενα χρόνια.

 

Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «The Independent» καθηγήτρια Κέιτ Στάφορντ, ωκεανογράφος στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, σύγκρινε το μουσικό στυλ των φαλαινών με τη τζαζ. «Αν το τραγούδι της φάλαινας είναι σαν κλασική μουσική, των τοξοκέφαλων φαλαινών είναι σαν τζαζ μουσική» ανέφερε.

 

«Ο ήχος είναι περισσότερο ελεύθερης φόρμας. Και όταν μελετήσαμε ακουστικά δεδομένα τεσσάρων χειμώνων, όχι μόνο δεν υπήρχαν ποτέ τύποι τραγουδιών που επαναλαμβάνονταν μεταξύ των ετών, αλλά κάθε σεζόν υπήρχε ένα νέο σύνολο τραγουδιών».

 

 

ΠΗΓΗ

Share this post